A. Veryga: viruso plitimas nesustoja, nes žmonės nesilaiko rekomendacijų

A. Veryga: viruso plitimas nesustoja, nes žmonės nesilaiko rekomendacijų

Koronaviruso plitimas nesustoja, nes žmonės nesilaiko rekomendacijų, sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Vadinasi, bendraujam, ir toliau tai vyksta. Aš kalbu apie nerimą keliančias žinutes ir apie įmones, kurios slepia atvejus, neizoliuoja žmonių, girdime apie šventes, kur žmonės susirenka ir švenčia. Tai ir yra, matyt, prielaida, kodėl viruso plitimas nesustoja, nes tiesiog nesilaikome rekomendacijų ir elgiamės neatsakingai“, – ketvirtadienį rekordinius COVID-19 skaičius Seime žurnalistams komentavo A. Veryga.

Statistikos departamentas pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2450 naujų COVID-19 ligos atvejų. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius per parą nuo pandemijos pradžios.

Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad jokie ribojimai neduos rezultato, jei žmonės jų nesilaikys, tačiau situacijai negerėjant reikės imtis dar papildomų priemonių.

„Turbūt mes galime ypatingai griežtus ribojimus padaryti, bet jei mes jų nesilaikysime, nebus rezultato. Tai, kas yra dabar, jei to laikytumėmės, būtų kitas rezultatas. Vėl padaryti papildomi žingsniai, jei matysime, kad nėra to lūžio, kurio norėtųsi, reikės imtis (taikyti) kitas priemones“, – Seime žurnalistams sakė premjeras.

„Nueikime į pramogų, prekybos centrus, tvarkingai dėvinčių kaukes nėra absoliuti dauguma – kažkas nusiėmęs, kažkas atstumo nesilaiko, būriuojasi. Čia vienas aspektas. Bet didesnė problema, kad tos šventės, kurių mes negalime švęsti, daryti kavinėse, restoranuose, persikėlė į artimą aplinką ir šeiminis ar artimos aplinkos plitimas pakankamai platus“, – kalbėjo premjeras.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sako, kad žmonės yra pavargę nuo pandemijos, bet „visą visuomenę staiga uždaryti namuose irgi ne variantas, bet reikia galų gale patikėti, kad virusas yra“.

„Vakar kalbėjome su Baltijos šalių ministrais, toks savotiškai liūdnos situacijos konstatavimas, kad nepriklausomai nuo to, ką darai, viskas priklauso nuo to, kaip visuomenė elgiasi, reaguoja. O ji visur yra pavargusi, matyti ir abejingumo“, – kalbėjo A. Veryga.

„Aš papasakojau pavyzdžius, kaip žmonės rašo žinutes, kad ruošiasi švęsti šventes nepriklausomai nuo reikalavimų ir karantino, ir tikrai visur matyti panašus fenomenas ir dėl to įsivedinėja priemones. Kaip seksis, pamatysime, pats priemonės įvedimas nereiškia, kad ir sutvarkys, viskas priklaus nuo to, kaip laikysis visuomenė įvestų priemonių“, – teigė ministras.

Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 67 tūkst. 66 asmenys, 39 tūkst. 377 – tebeserga, 26 tūkst. 836 – pasveiko. Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 564 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 289 užsikrėtusieji.

Antrasis karantinas dėl spartaus koronaviruso plitimo Lietuvoje įvestas lapkričio 7-ąją trims savaitėms, tačiau negerėjant situacijai jis pratęstas iki gruodžio vidurio.

Karantino metu draudžiama būriuotis, viešose vietose būtina dėvėti kaukes, neveikia kavinės, barai, restoranai ir kitos pasilinksminimo vietos, sveikatinimo, poilsio paslaugas teikiančios įstaigos. Galioja ir ribojimai, susiję su sveikatos priežiūra, prekybos vietomis, ugdymo įstaigomis, viešuoju transportu ir kitomis sritimis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder