Brolis Benediktas: "Esame Vilties ir Prasmės elgetos"

Brolis Benediktas: "Esame Vilties ir Prasmės elgetos"

Kartą, kai "Vilties bėgimo" metais surinktų aukų dėka jau buvo iškilusi Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia ir su skulptoriais Vilniuje buvo sutarta dėl Nukryžiuotojo varinės skulptūros, pranciškonai suko galvas - iš ko kaulyti vario? Kilo mintis pabandyti jo paieškoti jau uždarytame Kalotės sąvartyne.

"Nuvažiavome dviese, aptikome "turtų" ieškotojų išraustą duobę. Švietė saulė, šešėliai krito ant toje duobėje besidarbavusios moters. Ji, pažvelgusi aukštyn, nustebusi šūktelėjo: "Broli Benediktai, kas jus atvarė į šitą ašarų pakalnę?" Tai buvo Džiuljeta, anksčiau lankiusi priklausomybių kamuotų žmonių grupelę. Kai pasakiau, ko atvažiavome, ji tempdama su savimi maišą labai vikriai išsikabarojo iš tos duobės ir mums po kojomis pakratė maišo turinį - vario radinius sakydama "Imkit, Dievuliui nieko negaila", - vieną iš daugelio stebuklų, vykusių statant "Vilties miestą", prisiminė brolis Benediktas.

Ką laikytumėte "Vilties miesto" statybų apogėjumi?

Kai prieš dešimtmetį pradėjome elgetauti statyboms, atsiliepė tik šeši šimtai klaipėdiečių, pasiryžusių bėgti. Pernai Klaipėdos gatvėmis patvino jau dešimt tūkstančių bėgikų. O šiemet jau turėsime net dvidešimt vieną Vilties renginį. Tad tapome ne šiaip elgetos, bet Vilties ir Prasmės elgetomis.

"Vilties bėgimo" renginiai paplito ir kitose pasaulio šalyse.

Lokalūs bėgimai vyksta ir Australijoje, ir Didžiojoje Britanijoje, Šveicarijoje. Jie jungia emigravusius lietuvius. Prie jų šliejasi ir kitų tautybių žmonės. Jie galbūt niekada nepamatys savo įmūrytos plytos "Vilties mieste", bet jie supranta ir vertina tai, vardan ko jie bėga.

Kartu su kitais broliais pranciškonais džiaugiatės, kaip per dešimtmetį sutvirtėjo klaipėdiečių bendruomeniškumas.

Per dešimtmetį tikrai susiklostė džiuginančios tradicijos. Pas mus ateina ne tik sergantys onkologinėmis ligomis, jų artimieji. Galėčiau teigti, jog prie mūsų veiklos šliejasi ketvirtadalis klaipėdiečių. Ir maldomis, ir aukomis.

Kuri iš aukų yra itin įsiminusi?

Kai Kretingos bažnyčioje buvo pristatytas dar tik būsimas "Vilties miesto" maketas, sunkia onkologinės ligos forma serganti moteris ant jo padėjo 50 litų kupiūrą sakydama, jog nesulauks to centro. "Vaikeliai, bet jis bus reikalingas kitiems", - sakė ji ir paprašė palaiminimo. Toji auka buvo pats viltingiausias ženklas, kad "Vilties miestas" bus.

Kokios paskutinės naujienos apie šiemetinį "Vilties bėgimą"?

Visos bėgimo trasos bus Klaipėdos centre. Startai ir finišai - Atgimimo aikštėje. Dėl techninių kliūčių atsisakėme maratono ir pusmaratonio bėgimo iš Palangos. Šių distancijų bėgikai vieni suks aštuonis, kiti - keturis ratus Klaipėdos senamiesčio gatvėmis. Turiu vilties, kad senamiestis bus užtvindytas ne tik bėgikų upėmis, bet ir žiūrovų, palaikančių juos, krantais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder