"Mūsų kieme nebeliko muštynių"

"Mūsų kieme nebeliko muštynių"

Savarankiškai, be jokios valdžios pagalbos daugiabučių namų kieme sukūrę sąlygas turiningam vaikų laisvalaikiui Baltijos prospekte stovinčių kelių daugiabučių namų gyventojai ir patys maloniai nustebo, kaip šis sprendimas pakeitė jų vaikus.

"Mūsų kieme nebeliko jokių muštynių. Kai sukūrėme daug veiklos zonų, vaikams yra ką veikti ir nebeliko emocinių proveržių", - džiaugėsi rezultatu idėjos autorė ir generatorė Baltijos pr. 1 namo gyventoja Aušra Kuzminskienė.

Nuo praėjusių metų pradėję aktyviai darbuotis tėvai, talkinant vaikams, patys savo rankomis ir lėšomis kiemą sutvarkė taip, kad jame dabar gera ne tik mažiesiems, bet ir senjorams. Tad nenuostabu, kad "Metų klaipėdiečio" rinkimuose Baltijos pr. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 namų kiemo tėvelių bendruomenė nominuota "Už metų nuopelnus".

Energinga ir entuziazmu trykštanti A. Kuzminskienė pasidžiaugė tokiu įvertinimu ir tikino, kad be būrio bendraminčių nebūtų pavykę įgyvendinti net ir pačių gražiausių idėjų. Ne tik finansiškai, bet ir darbais prisidėjusių tėvelių buvo labai daug. Kaip ir dažnai būna daugiabučių kiemų bendruomenėse - tėveliai vieni kitus pažįsta kaip "Roko tėtį" ar "Pauliaus mamą", tad nenuostabu, kad ir A. Kuzminskienė negalėjo tiksliai išvardinti visų prisidėjusių.

"Vienas tėvelis pats atvežė smėlio už 300 litų, kurio mūsų kieme, ko gero, nebuvo jau 30 metų, kitas savo lėšomis atstatė suoliuką, ant kurio dabar mielai sėdi senjorai. Mano vyras - suvirintojas, tad už 30 litų nupirkau metalo laužui nurašytų vamzdžių ir jis suvirino prisitraukimams atlikti reikalingą įrengimą, liko tik jį nudažyti. Smagiausia, kad mūsų kiemo iniciatyva jau uždegė ir kaimynus. Tik panašu, kad kaimyniniame kieme kol kas darbuojasi vienas tėvelis", - pasakojo A. Kuzminskienė.

Smagu pedagoginį darbą dirbančiai moteriai ir tai, kad visą tėvų rankomis kieme sukurtą įrangą vaikai labai saugo. Stebėtina, kad niekur nedingsta paprastomis virvėmis pritvirtintos sūpynės, nebelūžta krepšinio lankas.

"Vaikai didžiuojasi: "Čia mano tėtis darė", "Tai mano mamos darbas." Jiems tai labai svarbu. Nebereikia net suaugusiųjų priežiūros, patys vieni kitus drausmina, jei kas ne taip", - pasakojo A. Kuzminskienė.

Vaikai patys ir ataskaitas, kuriose aiškiai surašyta, kokiam įrenginiui išleisti tėvelių paaukoti litai, laiptinėse iškabina.

"Naudojame ir antrines žaliavas, pavyzdžiui, padangas. Kartais ir prie šiukšlių konteinerių randame reikalingų daiktų. Sukalėme nedidelę pakylą, tarsi sceną. Radome prie konteinerio kiliminę dangą - apklojome pakylą ir vaikai mielai ant jos žaidžia, dainuoja, maivosi", - šypsodamasi pasakojo moteris.

Patyrę kūrybos džiaugsmą tėveliai nežada sustoti. Planuojama kieme pastatyti dar daugiau suolelių, kad ne tik vaikams, bet ir senjorams kiemas būtų dar patrauklesnis. Ketinama įrengti nedidelį golfo aikštyną. Taip pat norisi pasodinti kieme daugiau žalumos, o kitai vasarai planuojama įrengti kieme ir nedidelį daržą, kur vaikai galėtų auginti salotas, krapus.

"Tai būtų ir edukacinis užsiėmimas, be to, vaikams labai patinka prižiūrėti augalus, laistyti juos. Buvome pasodinę eglutę, bet, deja, nudžiūvo. Tad Kalėdoms puošime pušaitę, lesyklėlių, snaigių kieme prikabinėsime..." - atrodo, kad idėjų, kaip daugiabučių namų kiemą padaryti dar jaukesnį, A. Kuzminskienei niekada nepritrūks.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder