Martynas Grigonis: "Lietuvoje galima nuveikti puikių dalykų"

Martynas Grigonis: "Lietuvoje galima nuveikti puikių dalykų"

Jaunas, verslus, kūrybingas - tik keli žodžiai, apibūdinantys tarp trijų finalininkų "Jaunojo talento" nominacijoje "Metų klaipėdiečio" rinkimuose patekusį Martyną Grigonį. Nors jaunuolis šiuo metu studijuoja Škotijoje, jaunimo verslo apdovanojimus susišlavęs verslininkas Lietuvos neišsižada.

M. Grigonio užantyje - ne vienas pasiekimas. Jaunasis programuotojas ir verslininkas bei jo komanda su projektu "noobApps" šiemet antrą kartą tapo Klaipėdos moksleivių mokomųjų bendrovių (MMB) mugės nugalėtojais, o jis pats tapo jaunuoju metų CEO (vadovu. - Autor. past.). Be to, "noobApps" atnaujino programėlę "Klausk Herojaus" ir su ja laimėjo 24 val. programavimo konkursą "Programuoju policijai" (angl. "Hack for Police").

Naudinga patirtis

Programavimo paslaptis Didžiojoje Britanijoje kremtantis M. Grigonis neslepia, jog žinia apie tai, kad tapo vienu iš trijų "Jaunojo talento" nominacijos finalininkų, jį itin nustebino. Vis dar lieka paslaptis, kas jį pasiūlė pretendentu šiai nominacijai.

"Iki šiol galvojau, kad mama ar sesė sugalvojo pasiūlyti, bet gali būti ir draugai, - juokėsi M. Grigonis. - Kita vertus, labai smagu, o galbūt net įpareigoja ir toliau siekti aukštumų."

Jaunasis talentas pripažįsta, jog kelias iki laurus skinančios moksleivių bendrovės "noobApps" įsteigimo buvo vingiuotas. Iki jai susikuriant M. Grigonis buvo įsteigęs dar dvi MMB, tačiau jos nebuvo tokios sėkmingos.

"Turėjau ambicijų laimėti, todėl po dešimtos klasės pavyko pasipraktikuoti Vilniuje esančioje programėlių kūrimo įmonėje. Ten praleidau 4 savaites ir supratau, kad apie "appsus" žinau mažiau nei galvojau. Ten įgavau bendrą suvokimą, koks yra aplikacijos kūrimo procesas - ne tik kodo rašymas, bet ir specifikacijų pritaikymas, idėjų generavimas, produkto pardavimas. Tris savaites programavau, o savaitę leido dirbti su klientais. Tai buvo "žiauriai faina" patirtis", - pasakojo M. Grigonis ir pridūrė, jog būtent ši patirtis paskatino sukurti "noobApps".

Lietuva - puiki terpė

Vaikinas pripažįsta, jog studijuojant užsienyje dar mokykloje įkurtai bendrovei ir programėlių kūrimui pritrūksta laiko. Studijos sudėtingos ir užima daug laiko, tad "noobApps" programėlių funkcionalumas nebėra toks, koks buvo anksčiau.

"Aišku, iš "App Store" ir "Google Play" jų neištrynėme, bet projektas šiek tiek sustojęs", - pripažįsta M. Grigonis.

Vis dėlto MMB įsteigęs ir kolektyvui vadovavęs jaunuolis tvirtina, jog patirtis buvo išskirtinė - jis su tuometiniais bendradarbiais tapo gerais draugais ir iki šiol bendrauja, nors keliai išsiskyrė - kas pasirinko studijas Vilniuje, kas dar mokosi mokykloje.

Jaunojo verslininko manymu, Lietuvoje steigti ir plėtoti informacinių technologijų verslus yra visos galimybės, ypač Vilniuje. Lietuvoje programuotojus džiugina puikiai išvystyta interneto infrastruktūra, o sostinėje esantys "hubai", laisvai samdomi programuotojai ir dizaineriai kuria puikią verslo aplinką.

"Nedrįsčiau teigti, kad užsienis turi didelį pranašumą šiame versle. Žinoma, Lietuvoje viskas nėra tobula, tačiau esu optimistas ir manau, kad čia galima nuveikti puikių dalykų", - sako jaunuolis.

Bene geriausia galimybė tapti jaunuoju verslininku, M. Grigonio manymu, - moksleivių mokomosios bendrovės.

"Kai nori daryti ir pagalvoji, kiek reikalų turėsi su visokiomis institucijomis, VMI ir panašiai, nusvyra rankos. Tačiau MMB pradėti verslą leidžia saugiai ir komfortiškai, tad turint idėją ir šiokios tokios patirties nebėra baisu nueiti ir į tą VMI, išsiaiškinti, įsigyti leidimus ir dirbti", - tvirtina jaunuolis.

Nenori būti darbuotojas

Šiuo metu Edinburgo universiteto studentai gyvena ruošimuosi egzaminams. Paklaustas, kodėl rinkosi būtent užsienio universitetą, pretendentas į "Jaunuosius talentus" sako, jog troško naujų patirčių.

"Pavarčius pasaulines universitetų reitingų lenteles Lietuvą ten sunku atrasti. Kita vertus, norėjosi praplėsti akiratį, pažinti vakarietišką kultūrą, rasti naujovių, kurias galėčiau pritaikyti Lietuvoje. Studijuoju Edinburgo universitete Škotijoje, kur ES piliečiams siūlomos puikios sąlygos - nemokamas ir geros kokybės mokslas. Pabandžiau įstoti, man pavyko, ir išvažiavau", - pasakojo M. Grigonis.

Nors teko rinktis tarp programavimo ir ekonomikos, širdis labiau linko prie programavimo. M. Grigonis tvirtina neapleidžiantis ir ekonomikos mokslų - tokį dalyką yra pasirinkęs, tačiau ten daugiausia dėstoma apie procesus, vartotojų elgesį, o ne verslą. Nors tėra 4 dalykai, visi jie - rimti, o egzaminams pasiruošti nelengva, tad pastarosiomis savaitėmis mokomasi išsijuosus.

Nuolatinis klausimas, ar baigęs studijas jis žada grįžti į Lietuvą, M. Grigonio manymu, užduodamas per anksti.

"Kažkada tėvai to paklausė. Pasakiau, kad dar ketverius metus studijuosiu ir nežinau, pagalvosiu. Mama taip keistai krūptelėjo, atrodo, nesitikėjo. Dar per anksti pasakyti - čia esančios įmonės mus skatina pasilikti, bet iš kitos pusės, savęs klausiu, ar išties mane domina korporacinis darbas", - sako M. Grigonis.

Jis pripažįsta, jog ateitį norėtų sieti su nuosavu verslu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder