Linas Švirinas: "Apleidome muziką kaip bendravimo priemonę"

Linas Švirinas: "Apleidome muziką kaip bendravimo priemonę"

Muzikos studijos "Grock" vadovas Linas Švirinas daugelį metų nuosekliai dirba propaguodamas muziką ir muzikavimą. Įvairiais muzikiniais projektais ir veiklomis jis siekia sudominti kuo daugiau žmonių, kad jie atrastų muzikos teikiamą džiaugsmą.

"Metų klaipėdiečio" rinkimuose "Vakarų ekspreso" skaitytojai L. Šviriną nominavo "Meniškos sielos" apdovanojimui, įvertindami už alternatyvią muziką, gerinančią nuotaiką bei savijautą, padedančią žmonėms atsipalaiduoti, talkinimą įvairiuose socialiniuose projektuose, į tai įtraukiant įvairių sutrikimų turinčius vaikus.

Gal galite plačiau papasakoti apie projektus, kuriais užsiimate? Galbūt yra kas nors, ko jus nominavę žmonės nepaminėjo?

Jau penkerius metus iš eilės Smiltynėje vasarą vykdavo relaksacinės muzikos renginiai, kuriuos aplankydavo šimtai lankytojų. Manau, tai prisidėjo ir prisideda formuojant Smiltynės veidą, erdvių turinį. Šis projektas prasidėjo bendraujant su Kuršių nerijos nacionaliniu parku, palaikymo sulaukėme iš Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro. Tokia buvo pradžia, o projektui prigijus supratome, kad tai nebuvo klaidingas sprendimas.

Jau ketverius metus Pilies džiazo festivalio programoje yra unikalus renginys "Muzika gydo", kurį drauge su festivalio organizatoriais sėkmingai įgyvendiname. Man rodos, nieko panašaus Lietuvoje nevyksta.

Taip pat jau apie 10 metų vienąkart per savaitę vyksta muzikavimo užsiėmimai "Afrobūgnų ratas". Čia, muzikuodami afrikietiškais būgnais - djembe, keliame vieni kitiems gerą nuotaiką, taip patirdami muzikavimo drauge džiaugsmą. Tai labai vertinga forma mūsų psichinei sveikatai palaikyti.

Apie jūsų patirtį per muzikinę veiklą padedant autistams vaikams buvo išleista knygelė.

Ne vieną vasarą kartu su vienuoliais pranciškonais rengėme stovyklą autistiškiems vaikams. Ten teko praleisti nemažai laiko ir kartu muzikuoti. Ta patirtis ir įgūdžiai yra vertingi. Smagu matyti, kad didėja žmonių palankumas šiai veiklai. Kai kuriems žmonėms ji sukuria sąlygas atskleisti dalykus, kurių nepastebima įprastoje aplinkoje. Tai labai džiugina, nes parodo, kad kažkokių rūpesčių turintys žmonės gali atskleisti savo galias ir muzika tam yra labai puiki priemonė.

Kuo šie užsiėmimai naudingi jums pačiam, ką jūs iš to gaunate?

Sunku racionaliai paaiškinti. Šioje veikloje atsiskleidžia labai daug įdomių dalykų, su kuriais nesusidurtum kitomis aplinkybėmis. Yra žmogiškasis potencialas, tam tikri mūsų gebėjimai, ribų praplėtimas, ką mes galime ir ką gali muzika - padėti atsleisti žmogaus galimybes. Tas dalykas man labai įdomus. Mes visi, ypač jaunoji karta, susiduria su visokiais klausimais, rūpesčiais. Matau didžiulį muzikos potencialą padėti ugdymo procese ir sprendžiant sudėtingas situacijas.

Kokios muzikos jūs pats klausote?

Klausausi tą patį, ką ir jūs. Stilistiškai savęs niekaip neriboju, jeigu muzika nuoširdi, profesionali. Iš tikrujų yra du kriterijai: pastangos ir meistriškumo dalykai, kurie žavi. Mano galva, nėra blogos muzikos.

Koks galėtų būti muzikos vaidmuo kiekvieno mūsų gyvenime?

Norisi, kad muzika būtų suprasta, priimta ir išnaudota kiek įmanoma plačiąja šio žodžio prasme. Gaila, kad ji yra tapusi tik dėmesio objektu, kuris vyksta tik mums matant, klausant, tačiau apleidžiant ją mūsų kasdieniame gyvenime, mūsų tradicijose. Anksčiau visi svarbiausi gyvenimo momentai ir kalendorinės šventės buvo apdainuotos. Žmonės labiau suprato ir mokėjo naudotis muzika ir muzikavimo lobynais. Dabar mes kažkaip tą privilegiją atidavėme muzikuojantiems profesionalams ir apleidome muziką kaip bendravimo priemonę. Turiu didelį norą, kad į tai būtų atsigręžta. Gyvenimo tempui greitėjant muzika yra puiki priemonė jį reikiamu momentu bent šiek tiek pristabdyti.

Labai noriu, kad Klaipėda išlaikytų muzikuojančio, skambančio miesto statusą, įvaizdį, kad žmonės būtų linkę tuo domėtis. Pavyzdžiui, kuriama infrastruktūra patogiau važinėti dviračiais - būtų galima lygiai taip pat kurti ir sąlygas muzikuoti plačiajai visuomenei, įvairioms socialinėms grupėms. Norisi, kad žmonėms kiltų noras lankytis puikiuose koncertuose, kurie vyksta Klaipėdoje, kad jauni žmonės galėtų muzikuoti, kurti ir neišvažiuotų iš Klaipėdos.

Ką norėtumėte pasakyti jus palaikantiems žmonėms?

Esu dėkingas. Visi tie dalykai, kurie man pavykę, minėti ir neminėti, yra padaryti tam tikros partnerystės, draugystės, patarimų, kontaktų, pagalbos, aplinkybių dėka. Yra labai didelis ratas žmonių, kurie padeda, įkvepia. Nenoriu visų nuopelnų prisiimti asmeniškai, todėl noriu padėkoti visiems, su kuriais teko susidurti, dalintis ta bendryste.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder