Aleksas Pašilis: "Išradimais didžiuojuosi savo viduje"

Aleksas Pašilis: "Išradimais didžiuojuosi savo viduje"

Dienraščio "Vakarų ekspresas" rengiami "Metų klaipėdiečio" rinkimai persirito į kitą etapą - kviečiame balsuoti už penkių nominacijų kandidatus ir pristatome kiekvieną iš jų. Šįkart kalbiname už išilginio elektros generatoriaus, kuris turėtų tapti puikia ir pigia alternatyva net vėjo elektros generatoriams, išradimą "Metų šviesuolio" vardui nominuotą klaipėdietį išradėją Aleksą Pašilį.

A. Pašilis visą gyvenimą buvo "technikos žmogus". Pradėjęs mąstyti apie energijos problemas, kurios visame pasaulyje darosi vis aktualesnės, vieną gražią dieną pagalvojo, kiek daug energijos turi kiekviena jūros banga - atsiritusi viena didesnė jūros banga galėtų įžiebti šviesą visoje Klaipėdoje, jeigu tik sugebėtume tą energiją tinkamai pasiimti.

Būtent tokios mintys išradėją paskatino dirbti prie kol kas svarbiausio jo karjeros projekto - išilginio elektros generatoriaus. Per porą metų darbo rastas tinkamas variantas buvo patentuotas.

Po to, kai šių metų pavasarį kalbinome išradėją, reikalai šiek tiek pajudėjo į priekį. Klaipėdos universiteto (KU) Jūrų technikos fakulteto (JTF) Elektrotechnikos katedros vedėja Eleonora Guseinovienė su kolegomis nutarė minėtą generatorių išbandyti Stirlingo variklyje - aukšto naudingumo koeficiento išorinio degimo variklyje. Jis pirmiausia gamina tiesialinijinį judesį, todėl toks generatorius čia labai tiktų. Jau yra pateikta paraiška ir būsimam projektui.

"Už poros savaičių plauksime Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto laivu ir patikrinsime vieną iš modelių ant bangos. Pavasarį jau turėsime antrą veikiantį modelį, kurį galėsime išbandyti nuleisdami nuo molo ar nuo tilto", - su entuziazmu pasakojo A. Pašilis.

Beje, po paskutinio pavasarinio pokalbio su išradėju gimė ir dar vienas technikos "kūdikis". Pagal A. Pašilio brėžinius magistrantas Andrius Knolis sukonstravo ir išbandė bipoliarinį elektros generatorių, kurio rezultatai pranoko visus lūkesčius.

Tiesa, išradėjas tikino turintis nedidelę problemą - trūksta padėjėjų, todėl visus fizinius darbus reikia atlikti pačiam. O juk didžiąją laiko dalį, kaip sako pats, užima galvojimas. Be to, A. Pašilis pasigedo ir profesionalių generatorių konstruktorių, su kuriais galima būtų pasitarti, pasidalinti mintimis. Tokių jis ieškojo visoje Lietuvoje, tačiau nesėkmingai.

Išradėjui nepadeda ir nusistovėjusi patentavimo sistema: "Anksčiau žmogui patentavus sukurtą daiktą norintieji jį gaminti turėdavo pirkti iš patento savininko patentinę dokumentaciją. Dabar padėtis kitokia - jei žmogus patentuoja kažkokį daiktą, tai tas pats, kad jis tą daiktą padovanoja visam pasauliui. Patentuojama kiekvienoje valstybėje atskirai, todėl praktiškai, o ir finansiškai beveik neįmanoma, kad pavyktų daiktą patentuoti visame pasaulyje. Nežinosi, ar kokie korėjiečiai ar kinai nepradės gaminti produkcijos pagal tavo patentą. Dabar turbūt geriau išradinėti, bet nepatentuoti."

Dėl to, kad išradėjų darbas Lietuvoje nėra tinkamai vertinamas, A. Pašiliui malonu sulaukti klaipėdiečių įvertinimo. Tiesa, išradėjas kuklinasi ir nenori sau priskirti Metų šviesuolio vardo: "Nežinau net kaip reaguoti į tai. Savęs Klaipėdos šviesuoliu nelaikau. Nežinau, gal tai įgimtas kuklumas. Bet vis tiek smagu. Tiesa, laimėjęs aš turbūt nesijausčiau to nusipelnęs. Man atrodo, kad yra žmonių, daug šviesesnių už mane. Bet reikia pripažinti, kad trys paskutiniai mano patentuojami daiktai yra tokie, kokių pasaulyje iki šiol nebuvo. Aš tuo labai didžiuojuosi, bet savo viduje."

A. Pašilio kolegos nebuvo linkę išradėjo nuvertinti. "Jis yra entuziastas. Žmogus, kuris dega tuo, ką daro. Tai ne tik jo darbas, pareiga, bet ir hobis. Tai vienas iš tu žmonių, kurie stumia mokslą pirmyn. Viena - išmokti, suprasti, visai kas kita - tuo gyventi. Tokių entuziastų turėtų būti daugiau. Ypač tarp jaunimo", - sakė E. Guseinovienė.

Jai pritarė ir tos pačios KU JTM Elektrotechnikos katedros docentas Algirdas Brazaitis: "Žmogus yra neeilinis. Tiek savo darbais, tiek išsilavinimu. Norėčiau, kad visi mano studentai būtų tokie. Manau, kad jam reikėtų žmonių įvertinimo."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder