Dujų fabrike iškelta Klaipėdos vėliava

Dujų fabrike iškelta Klaipėdos vėliava

Septynis dešimtmečius Klaipėdoje norima atkurti ir visuomenės poreikiams pritaikyti Liepų gatvėje esančius įspūdingus raudonų plytų statinius, kuriuose prieškariu veikė dujų fabrikas. Šiandien visi klaipėdiečiai pastebi ir džiaugiasi prasidėjusia istorinių pastatų rekonstrukcija.

Pernai A. Jankevičiaus individuali įmonė pradėjo jai dabar priklausančių išlikusių buvusių saugyklų rekonstrukcijos darbus, kuriems paramą skyrė ir Klaipėdos savivaldybė.

 Minint Bauhauzo stiliaus šimtmetį, Klaipėdos savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyrius, bendradarbiaudamas su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, klaipėdiečius pakvietė į renginius, skirtus iš arčiau pažinti Klaipėdos tarpukario architektūrą. Rugsėjo mėnesį buvusio dujų fabriko teritorijoje pakėlus Europos paveldo dienų vėliavą prasidėjo joms dedikuoti renginiai, į kuriuos įsijungė ir dabartiniai buvusio dujų fabriko savininkai. Jie parodė, kaip per pastaruosius metus jau pasikeitė šis pramoninio paveldo objektas.

Pasak komplekso atkūrimu besirūpinančios VšĮ Fondas „Augustus” vadovo Arvydo Urbio, gyventojai nuo šiol galės matyti įstatytus langus didžiojoje dujų saugykloje, o kitą met čia jau turėtų veikti senų automobilių muziejus.

Rugsėjo 22 dieną dujų fabriko šeimininkas sukvietė Klaipėdos istorijos mėgėjus iškilmingo Klaipėdos vėliavos iškėlimo momentui užfiksuoti ir kartu pasidžiaugti. Klaipėdos vėliava garbingai buvo atvežta su viena iš seniausiu istoriniu automobiliu “Schacht  1909 m.”, pagamintu Amerikoje - tai istorinis simbolis būsimam senovinių automobilių muziejui įkurti.

Dujų fabriko komplekso atgaivinimą Klaipėdos savivaldybė rėmė pagal saugomų kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų dalinio finansavimo programą, kitų lėšų ieškojo pastato atgaivinimu besirūpinanti viešoji įstaiga – fondas "Augustus".

Klaipėdos gyventojai ir svečiai nuo šiol galės praplėsti išskirtinių Klaipėdos vietų sąrašą, kurį galės lankyti su savo svečiaus vis dažniau. Atgaivinti buvusią dujų fabriko teritoriją Klaipėdoje pavyksta dėka garbingo, iniciatyvaus ir verslaus mūsų tautiečio - dujų fabriko savininko, senovinių automobilių entuziasto Augustino Jankevičiaus ir drauge bendraminčio istoriko Arvydo Urbio.

Kitais metais planuojama fabriko teritorijoje įkurti senovinių automobilių muziejų. Ir antram gyvenimui prikelti dujų fabriką - Klaipėdos miesto istorinį objektą.

Dujų fabrike iškelta Klaipėdos vėliava

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder