Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (572)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (572)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau klebinsime Turgaus g. 9-ojo namo butų duris.

Kad ir kaip keitėsi šio namo patalpų paskirtis, trečiajame aukšte gyveno žmonės. Čia su pertraukomis nuomininkės teisėmis gyveno ir Matriona Novatorova, iš Molėtų banko, kaip parodė ateitis, komandiruota į Valstybinio banko Klaipėdos skyrių. Jauna panelė negalėjo net įsivaizduoti, kad Klaipėda taps jos viso gyvenimo miestu. Po Valstybinio banko ji vėliau dirbo Statybos banke, o dar vėliau - "Vakarų banke". Taip jau klostėsi - kur dirbdavo, puikiai "įsipaišydavo" kolektyvuose.

BENDRADARBĖS. Dabar Matriona Novatorova solidaus amžiaus, bet draugystės su kai kuriomis bendradarbėmis išsaugotos iki dabar. Šioje nuotraukoje Matriona (pirma iš dešinės) su bendradarbėmis ant anuomečio Valstybinio banko laiptų.

Antrieji namai

Kad ir kaip vertintume sovietmetį, pasitaikydavo ir visai puikių dalykų. Pavyzdžiui, bendrystė darbo kolektyvuose. Nesvarbu, kur tu dirbtum, keptum duoną, maišytum betoną ar kaip Matriona skaičiuotum visai ne tau priklausančius pinigus, žmonės rasdavo bendrų interesų - sodo namelio statyba, žvejyba ir pan. Daugelis organizacijų turėjo savo poilsines, į kurias savaitgaliais siųsdavo savo darbuotojus - prie Platelių ežero, prie Nemuno Šilininkuose, turtingesnės organizacijos įsigudrindavo poilsines pasistatyti ir Palangoje ar Šventojoje.

Tuomet nebūdavo nei turkijų, nei egiptų. Žmonės džiaugdavosi "vietiniais" savaitgalio ar atostogų malonumais. Šeimomis dūgzdavo tose poilsinėse, kurias apmokėdavo profsąjungos. Profsąjungos rūpindavosi ir kultūringo laisvalaikio programomis - bilietais į teatrus arba ekskursijomis į kitas šalis. Žmonės susipažindavo iš arčiau, tuomet lengviau spręsdavo darbines problemas ar net ir konfliktus. Vyresnės kartos žmonės tos bendrystės kolektyvuose labai pasigenda. O ir jaunąją kartą dabar vienija tik bendras darbavietės stogas virš galvos.

Matriona Novatorova sakė, kad bankai, kuriuose ji dirbo, poilsiaviečių neturėjo. Bet... "Kai Tatjanai buvo treji metukai iš valstybinių įmonių profsąjungos buvau gavusi kelialapį į poilsio namus Palangoje. Ir nereikėjo mokėti nė kapeikos", - prisiminė ji.

VAIKŲ ŠVENTĖS. Jos būdavo pačios įvairiausios - knygų, piešinių, rankų darbelių. Bankininkės mielai vesdavosi atžalas - vaikus, anūkus.

Banko duktė

Prisiminė ir tai, kad Tatjana buvo praminta banko dukra: "Su darželiais buvo problemų. O kur dėti vaiką? Vesdavausi į darbą. Vyriausiasis buhalteris buvo humaniškas žmogus, nedraudė", - šiltai bendradarbį minėjo Matriona. O Tatjana prisiminė, kad po mamos darbo stalu buvo kartoninė dėžė nuo televizoriaus, kurioje jai visai nebuvo nuobodu - žaisdavo su savo lėlėmis ir meškiukais.

Šventiškiausios šventės

Matriona, paklausta, kurios darbinės šventės yra įsiminusios, bėrė tarsi žirnius: "Kai man sukako penkiasdešimt, visai man nežinant kolektyvas surengė šventę Namų statybos kombinato pirtyje. Tai buvo tikra fiesta, nes nereikėjo pajudinti nė piršto. Įsiminė ir šešiasdešimtmetis, kurį šventėm kartu su dabar jau šviesaus atminimo garsiuoju gydytoju pulmonologu Geniumi Norvaišu. Mat mudu buvom gimę tais pačiais metais, tą patį mėnesį ir tą pačią dieną - 1934 metų lapkričio pirmąją.

Kaip "susiporavome"? Norvaišas buvo "pritvirtintas" prižiūrėti bankininkų sveikatą. Šventėm banke. Dažnai tokie jubiliejai, prasidėję darbovietėje, vėliau persikeldavo į restoranus ar namus. Bet paprastai aš nuo "pratęsimo" pabėgdavau, nes rūpėjo duktė, o ir restoraninės aprangos nelabai turėjau. Persikelti švęsti į namus irgi nieko nekviesdavau, nes butas ankštas. Bet kartais bendradarbės ateidavo į svečius, aš pas jas irgi kartais susiruošdavau. Malonu prisiminti ir bankinius jubiliejus ar įkurtuves po remontų Girulių poilsinėje, elektrinės pirtyje.

JUBILIEJUS. Nuotrauka atminimui per Matrionos (centre) jubiliejų.

Dar yra įsiminusios šventės vaikams, kuriomis rūpindavosi profsąjunga. Ypač veikli buvo Birutė Jokužienė. Žinoma, į pačias įvairiausias šventes vesdavausi dukterį, o paskui ir jos atžalėles", - vardijo p. Matriona. O jos duktė Tatjana švenčių sąrašą papildė: "Prisimenu derliaus šventę Statybos banke. Moterys prinešė tiek raugintų daržovių, virtų uogienių, vaisių kompotų ir kitokių sodų gėrybių, kad paskui visiems, tų gėrybių ragavusiems, seilės tyso, prisiminus, kaip buvo skanu. Prisimenu ir gruodžio šventes, kai Kalėdų seniai dalydavo dovanas Dramos teatre prie eglutės", - klostė Tatjana.

Jaunajai kartai, kuri dabar vartosi pačiuose įvairiausiuose SPA, turiu paaiškinti, kad suomiškos pirtys 20 a. 8-ajame dešimtmetyje buvo ne kiekvienam "pabažnam" prieinamas dalykas. Tai dabar tų pirčių su kubilais, kvapų terapijomis - turkiškų, rusiškų - one ant kiekvieno kampo. O anuomet tos suomiškos pirtys buvo tarsi ypatingos prabangos apraiška. Ir švęsti asmeninę ar darbinę šventę jose buvo "cool"...

Taigi, pasidairėme dar vienoje šeimoje, gyvenusioje Turgaus g. 9-ajame name.

Anonsas

O kitą penktadienį vėl keliausime į Turgaus g. 9-ąjį namą, kuriame šiandien karaliauja Klaipėdos lėlių teatras. Kaip šiame name jaučiasi kolektyvas, kaip jaučiasi žiūrovai - kitą savaitę.

Prašymas

Prašome atsiliepti čia gyvenusius ar turinčius ką papasakoti pokario klaipėdiečius arba jų palikuonis tel. 493435 arba rašyti laiškelius el. p. adresu [email protected].

Bus daugiau. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje. paspaudę nuorodą "Klaipėda".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder