Karolis Janulis: "Aš laisvas kaip paukštis"

Karolis Janulis: "Aš laisvas kaip paukštis"

"Vakarų ekspresas" pristato dar vieną "Švyturio Klaipėdos ateities" stipendijos finalininką - fotografą Karolį Janulį, kuris su ciklu "Būti paukščiu" ne tik pasaulyje skina laurus bei garsina gimtinės vardą, bet taip pat atrado gyvenimo džiaugsmą.

Jau rašėme, kad K. Janulio nuotrauka "Gyvybės medis" pateko į geriausiųjų dešimtuką vienoje "Sony" pasaulio fotografijos konkurso ("Sony" World Photography Awards) kategorijoje, jo darbus publikavo BBC, CNN, "Daily Mail". Neseniai Naujosios Zelandijos fotografijos žurnale "F11" apie jaunąjį fotografą pasirodė 30-40 puslapių apimties straipsnis, o jo nuotrauka puikuojasi ant viršelio. Netrukus Belgijoje jo darbai kabės dronų fotografjos parodoje. Galima būtų vardinti ir vardinti...

Taigi ne veltui prieš savaitę už Klaipėdos vardo garsininimą uostamiesčio fotografų bendruomenės susitikimo metu K. Janulį sveikino ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Gegužę Klaipėdoje surengs parodą

Karoli, kokiems gi sumanymams jūs išleistumėte stipendiją?

Pinigus išleisčiau įrangos atnaujinimui. Pirkčiau naują droną, monitorių bei kamerą. Tai - nepigus užsiėmimas, kadangi, būna, dronai krenta...

Taip pat gegužės 6 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose žadu surengti savo darbų parodą. Jeigu planai pavyks, pinigų reikės ir šiam tikslui įgyvendinti.

Niekas finansiškai neparėmė šios idėjos, tad viską teks daryti savo lėšomis. Vis dėlto organizacine prasme labai daug padeda Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovas Darius Vaičekauskas, kuris parodai eksponuoti man "suorganizavo erdvę.

Kiek kainuoja surengti parodą?

Tai kainuos apie 2 tūkst. eurų. Parodoje bus eksponuojama 50 nuotraukų bei videomedžiaga.

Kokius filmuotus vaizdus jūs žadat parodyti?

Tose vietose, kur "skraidžiau", kartais ir pafilmuodavau. Būtų smagu žmonėms suteikti galimybę ir bent trumpam patiems pabūti paukščiais.

Kiek per šiuos metus sukaupėte nuotraukų?

Maždaug 1 tūkst. kokybiškų nuotraukų.

Pasaulio rinka - visai kitas reikalas

Ar menininkui šiandien lengva išgyventi iš savo kūrybos?

Lietuvoje beprotiškai sunku... Čia nebent reiktų užsiimti komercine fotografija (mada, vestuvės ir kt.).

Tikiu, kad vieną dieną pavyks, kadangi po truputį įsilieju į pasaulinę rinką. Ir tai - visai kas kita nei bandymai prasimušti Lietuvoje. Va, neseniai gavau laišką iš vieno belgų žurnalo, kuris nori išspausdinti mano nuotraukų ir už tai man siūlo 500 eurų.

Jūs - išskirtinio braižo fotomenininkas. Ar yra daug tokių kaip jūs Lietuvoje?

Tikrai yra. Tiesiog kiekvienas menininkas turi savitą stilių. Turbūt pats pirmas savo nuotraukų ciklu "Neregėta Lietuva" nustebino visus Marius Jovaiša.

Mačiau, jog yra ir daugiau fotografuojančiųjų dronais. Tik jų matymo kampas, pateikimas, požiūris yra kitoks.

Ką reiškia būti fotografu?

Aš ir pats nežinau, ar mane galima vadinti fotografu. Gal tiesiog menininku? O tai reiškia laisvę, mažiau vartoti, daugiau kurti, nesilaikyti standartų.

Atsitiktiniai atradimai

Ar prisimenate, kaip pirmasis fotoaparatas atsidūrė jūsų rankose?

Nebeprisimenu, kada pirmą kartą į rankas paėmiau fotoaparatą. Toks jausmas, kad jį aš visada kartkartėmis palaikydavau. Pirmus juostinius kadrus padariau būdamas šešiolikos.

Tačiau didelio susidomėjimo menu nebuvo. Baigęs mokyklą Klaipėdoje, išvykau į sostinę, kur baigiau Tarptautinę verslo mokyklą Vilniaus universitete. Vėliau 12 metų dirbau tarptautiniame versle. Darbo reikalais teko dažnai keliauti į užsienį, kur mane nuolat lydėdavo fotoaparatas.

Taigi laikui bėgant vis dažniau užsiimdavau eksperimentais. O daugiau fotografuoti pradėjau, matyt, 2013 m. su išmaniuoju telefonu. Tuomet pradėjau dalyvauti įvairiuose konkursuose. O pirmieji laimėjimai įkvėpė kurti toliau.

Išbandžiau ir juostą. Buvo laikas, kai susidomėjau paukščių fotografavimu. Vis dėlto labiausiai traukė įamžinti vaizdus iš paukščio skrydžio. Atradus galimybę tai daryti, kūryba tiesiog liete liejosi iš manęs. Apie rezultatą nė negalvojau.

Turbūt nesitikėjote, kad jūsų nuotraukos taip išpopuliarės?

Net minčių nebuvo. Visada maniau, kad tai tebus mano pomėgis. Tačiau dabar tai tapo man gyvenimo džiaugsmu ir jo niekada neatsisakysiu.

Taigi dabar fotografija yra jūsų pagrindinis užsiėmimas?

Taip. Darbe taip jau susiklostė aplinkybės, kad atsirado daug laisvo laiko. O rimta brolio liga pakeitė mano požiūrį į gyvenimą. Šiandien galiu pasakyti, kad fotografija man padėjo atsistoti ant kojų.

Nori "užkrėsti" savo pavyzdžiu

Kurio fotografo kūryba labiausiai žavitės?

Ramūno Danisevičiaus. Būtent stebėdamas jo nuotraukas, supratau, kas yra tikroji fotografija.

Kokie jūsų ateities užmojai?

Oi, tikrai nežinau. Gal Indija, gal Kinija... Žinau tik tai, kad gegužę praleisiu Klaipėdoje. Labai maga "paskraidyti" po gimtąsias vietas, nuo Šilutės iki Klaipėdos, Kretingos.

Taigi dabar galima sakyti, kad esate laisvas kaip paukštis?

Tikrai taip. Labai stengiuosi neskubėti gyventi, nes skubėjimas neleidžia džiaugtis gyvenimu. Labai noriu įkvėpti kitus savo pavyzdžiu, kad jie išdrįstų pakeisti savo gyvenimą, netgi apversti jį aukštyn kojomis. Būna labai sunku žengti pirmąjį žingsnį. Tačiau tai padarius, viskas tampa labai paprasta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder