Žvejams nerimą kelia būsimi kaimynai

Žvejams nerimą kelia būsimi kaimynai

Priekrantės žvejai su nerimu laukia vasaros sezono. Melnragėje turintys teisę žvejoti verslininkai baiminasi, kad paplūdimyje pradėjus mokyti plaukioti banglentėmis pramogautojai gali užplaukti ant žvejų tinklų.

Taip pat diskusijų žvejų bendruomenėje sukėlė ir planuojamas patvirtinti privažiavimo prie jūros kranto pajūrio juostoje tvarkos aprašas.

Atidėjo mėnesiui

Klaipėdos savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos nariams Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis aiškino, kad prašoma laikinai atidėti šio tvarkos aprašo tvirtinimą.

"Noriu atkreipti dėmesį, kad pajūrio juostoje jie yra tik dviejose vietose ir tik Neringos savivaldybėje. Visur kitur privažiavimo su kieta danga nėra. Kitas dalykas - važiuoti transporto priemone paplūdimių teritorija griežtai draudžiama. Šie du teiginiai praktiškai uždraudžia užsiimti versline žvejyba priekrantėje. Įsivaizduokite - pagauna žvejai 200-300 kilogramų žuvų, o privažiuoti prie gaudymo vietos iškrauti jie neturi teisės. Jie turi nešti savo produkciją kibiriukais ar dėžutėmis tam tikrą atstumą, kol pakraus į autotransporto priemones. Arba turi samdyti, kaip juokauja žvejai, žirgynus, kad važiuotų su arkliukais pajūriu ir rinktų produkciją. Tai būtų atrakcija turistams pažiūrėti, kaip kraunamos žuvys", - ironizavo M. Rimeikis.

Pasak jo, teisės aktuose nurodoma, kad priekrantės žvejai gali privažiuoti prie savo teritorijos, iškrovimo vietos, paimti žuvų. Žvejai pateikė savo pasiūlymus, kaip būtų galima pakoreguoti ar papildyti aprašą, todėl jo tvirtinimas miesto Taryboje buvo atidėtas mėnesiui.

Žvejai tikisi, kad patvirtinus tvarkos aprašą bus teikiamas priedas jo pakeitimui atsižvelgiant į pasiūlymus.

Visgi komisijos pirmininko Algirdo Grublio nuomone, paruoštos bendrosios nuostatos yra tinkamos ir reikalingos.

"Priede galėtume prašyti, kad Transporto skyrius paruoštų konkretesnes taisykles, kaip vykdyti įrangos bei žuvų pakrovimą, iškrovimą ir taip toliau. Manau, kad pavesti Transporto skyriui parengti privažiavimo kelių naudojimosi taisykles būtų normalus sprendimas", - teigė A. Grublys.

Rūpinasi banglentininkų saugumu?

Daugiau diskusijų sukėlė klausimas dėl komercinės paskirties teritorijos šalia šiaurinio molo panaudojimo.

Savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisų apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas informavo, kad Melnragėje, Vėtros g. 8, rengiamasi vykdyti komercinę veiklą. Planuojama, kad ten veiks kavinė, vyks mokymai plaukti banglentėmis, jėgos aitvarais.

"Buvo kreipimaisi keletą metų, taip pat pageidavimas, kad būtų Klaipėdoje oficialiai leidžiama plaukti banglentėmis ir taip toliau. Pajūrio juosta yra skaudi vieta, tad negalėjome anksčiau pradėti to klausimo spręsti. Buvo patvirtintas detalusis planas, numatyta zona komercijai, tada buvo skelbtas konkursas veiklai vykdyti. Vasarį konkursas įvyko, yra nugalėtojas", - sakė R. Armonas.

Konkursą laimėjusi bendrovė veiklą galės vykdyti 5 metus. Pasak R. Armono, iki šiol iš žvejų nebuvo girdėti, kad gali kilti kokių nors problemų.

Žvejų atstovai tikino, kad anksčiau buvo kalbama tik apie kavinę, o ne apie vandens sportą šalia tinklų.

M. Rimeikis atkreipė dėmesį, kad vasarą priekrantės žvejai turi teisę žvejoti tarp molo ir paplūdimių - 600 metrų atkarpoje nuo molo. Pasak M. Rimeikio, su paplūdimius prižiūrinčia bendrove yra susitarimas, kad dėl poilsiautojų saugumo nuo paplūdimio linijos link šiaurinio molo 30 m atstumu nestatomos gaudyklės, statomieji tinklai ir t. t., tad žvejams lieka 570 m atkarpa.

"Jeigu ateis banglentininkai ir kaituotojai, kurie plauks ten, kur yra pastatomieji tinklai, gaudyklės, kas atsakys, jeigu koks kaituotojas ar banglentininkas į juos įsipainios?" - svarstė M. Rimeikis.

Pasak M. Armono, banglentininkų mokymą konkursą laimėjusi įmonė planuoja vykdyti sausumoje, tačiau jeigu mokymai persikels į jūrą, tikimasi, kad pramogautojams užteks sąmoningumo neplaukti į tinklus.

Žvejai prašė, kad, prieš vykdant praktinius mokymus, tai būtų suderinta su prie molo žvejojančiais 16 baro žvejais.

Tačiau, pasak A. Grublio, pradžioje užtektų, jeigu išduodant leidimą teikti paslaugas verslininkai būtų įpareigoti nužymėti akvatorijoje savo išplaukimo taką. Vėliau, jeigu būtų poreikis, verslininkai ir žvejai veiklą vandenyje galėtų derintis tiesiogiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder