Žardės piliakalnis: miestas ne tvarko, o griauna

Žardės piliakalnis: miestas ne tvarko, o griauna

Septyniolika metų Klaipėdos miesto savivaldybė nesugeba pritaikyti lankymui vos dviejų mieste esančių Žardės ir Purmalių piliakalnių. Maža to, su šios institucijos darbuotojų palaiminimu šalinant vėjovartas traktoriumi išvažinėti ir taip jau nuo erozijos nykstantys Žardės piliakalnio šlaitai.

Paveldosaugininkai daugybę metų kovoja su vandalais, kurie niokoja piliakalnio šlaitus važinėdami ant jų keturračiais, tačiau nemato, kai Savivaldybė išduoda leidimus važiuoti ant piliakalnio su traktoriumi", - piktinosi kuršių genties istorijos, rekonstrukcijos ir kultūros populiarinimo klubo "Pilsots" atstovas, kraštotyrininkas Denisas Nikitenka.

Neseniai apsilankęs piliakalnyje vyras iš karto pastebėjo ryškias provėžas ir nupjautus medžius.

"Matyt, vykdyta kažkokia ūkinė veikla, susijusi su minimalia tvarkyba šalinant audros padarinius. Medžiai nupjauti, bet juos išgabenant pasielgta brutaliai: sunkiąja technika tiesiog užvažiuota ant piliakalnio aikštelės taip smarkiai apgadinant gynybinų įtvirtinimų - griovių bei pylimų likučius, kurie ir taip yra vargani, vis niokojami vandalų", - piktinosi pašnekovas.

Lengviausia technika - traktorius?

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo vyr. specialistė Edita Valiūnienė patvirtino, kad Žardės piliakalnyje buvo pašalinti vėtros išvartyti medžiai, kuriuos Miesto tvarkymo skyriaus nurodymu pašalino šiuos darbus atliekantis rangovas UAB "Klaipėdos želdiniai".

"Žardės piliakalnyje po audros buvo 16 išverstų medžių (vėjovartų), prilaužyta šakų. Vėjovartoms šalinti nereikalingi Aplinkosaugos skyriaus leidimai. Rangovui buvo duotas nurodymas sutvarkyti vėjovartas.

Atsižvelgdama į teritorijos statusą ir siekdama kuo mažiau paveikti aplinką UAB "Klaipėdos želdiniai" naudojo lengviausią turimą techniką: traktorių ir autobokštelį", - sakė Savivaldybės specialistė.

Pinigų ir vėl nėra

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, įvertinęs situaciją, konstatavo, kad padėtis nėra grėsminga ir didelės žalos padaryta nebuvo.

Paklaustas, gal vėjovartų šalinimas yra jau pirmieji Žardės piliakalnio tvarkybos darbai, paveldosaugininkas atsakė: "Deja, ne.

 

Visą straipsnį skaitykite savaitraštyje "Savaitės ekspresas", kurį galite užsiprenumeruoti nuo bet kurios dienos, arba įsigyti prekybos centruose visą savaitę - nuo penktadienio iki ketvirtadienio.

 

Savaitraštyje taip pat skaitykite, kur šiemet vasaros atostogas planuoja leisti žinomi klaipėdiečiai. Juk į tolimas užsienio šalis vargu ar galėsime išskristi.

Sporto įdomių puslapiuose sužinosite, kokiu smagiu laukimu dabar gyvena sportininkų Ramūno ir Gabrielės Navardauskų šeima. Taip pat rasite vertingų patarimų, kaip išlikti sveikiems ir sportiškiems karantino metu.

"Klajonių" rubrikoje įdomus pasakojimas iš Meksikos. Jukatano regione įspūdingas šventyklas aplankiusi klaipėdietė Indrė Valionienė atvira: "Su kiekvienu sustojimu vis labiau jauti, kaip protas sutrikęs blaškosi tarp oficialios informacijos, gidų pasakojimų ir paties savo pojūčių. Logika traiškoma akimis matomais faktais. Vaizduotei, deja, nurašyti nepavyksta."

Tradiciškai priede rasite senųjų Klaipėdos kapinių istorijas ir naują žurnalistės Gražinos Juodytės "Akvarelių" pasakojimą. Beje, dabar landžiojama po Herkaus Manto g. 2-ąjį namą, kur ilgą laiką veikė ir "Vakarų ekspreso" redakcija. Tad šį sykį, manome, bus įdomu paskaityti buvusios dienraščio korektorės Irmos Stasiulienės prisiminimus.

Ir dar daug įdomių istorijų, pasakojimų rasite naujame "Savaitės ekspreso" numeryje. O kartu su juo gausite ir specialų priedą "TV publika" su TV programa visai savaitei.

Naujojo "Savaitės ekspreso" ieškokite visose spaudos platinimo vietose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder