Vytautas Grubliauskas: situacija labai įtempta

Vytautas Grubliauskas: situacija labai įtempta

Sutapimas ar ne, tačiau įsigaliojus naujiems valdžios patvirtintiems ribojimams, šiandien turime rekordinius skaičius. Ar Klaipėdos miestas yra pasiruošęs valdyti pandemiją? Apie tai – pokalbis su meru Vytautu Grubliausku.

Matome įvestus papildomus ribojimus. Ar, jūsų vertinimu, jie yra pakankami?

Aš manau, kad jie yra nepakankami ir pavėluoti. Jei kalbėti visiškai tiesiai, aš manau, kad gerokai griežtesni ribojimai turėjo būti įvesti gerokai anksčiau, ir tie legendiniai atvejai, kai vyko krepšinio varžybos pilnose arenose - šiandien mes bandome suvaldyti tas pasekmes.

Ir jei kam tai atrodo per griežta, tai yra neatsakingas vertinimas, nes situacija yra tikrai dramatiška, ir jei vyriausybė tuos skaičius būtų žinojusi prieš keletą dienų, ko gero, jie būtų įvedę gerokai griežtesnius ribojimus.

Kalbant apie skaičius: ar jums yra žinomi sergančiųjų skaičiai Klaipėdoje ir kur yra pagrindiniai židiniai, nes akivaizdu, kad Klaipėda yra vienas iš tų raudonų miestų – degantis?

Turbūt didžiausia problema yra tai, kad niekas Lietuvoje tų tikslių skaičių nelabai žino. Žino tik tiek, kiek parodo testavimas, ne visada tikslus, ir vis vėluojantys atsakymai. Dalis atsakymų dar laukia savo valandos – kada pasieks tuos žmones, kurie jų laukia. Kalbant apie situaciją Klaipėdoje, Klaipėdos universitetinė ligoninė yra ta pagrindinė, atraminė ligoninė, kuri koordinuoja visą procesą apskrityje, ji yra ta, į kurią turėtų būti vežami tik labai sunkios būklės kovidiniai ligoniai, tačiau šiandien ji praktiškai yra užpildyta 90 procentų.

Infekciniame skyriuje, kiek žinau, šiandien guli 110 pacientų. Bėda yra ne šitoje pozicijoje. Bėda yra reanimacinėse lovose, jų, kovidinių parengtų yra 15, bet, paskutine informacija, šią minutę guli virš 20 žmonių, iš kurių 15 ar 16 reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas, įranga ir procedūros.

Kalbant apie tuos žmones, kurie situaciją vertina skeptiškai, pasakyčiau: nueikite ir pasižiūrėkite. Vienas dalykas, turbūt neįeisite ir geriau neikite, bet pamatytumėte, kad reanimacijoje lovų nėra, o reikėtų laukti kur nors koridoriuje vietos lovoje. Galbūt tai padėtų geriau suvokti. Aš jau nebekalbu, kad kai kuriems vietų tenka laukti, atsiprašau, šaldytuvuose, kalbant makabriškai.

Kalbant apie situaciją visame regione, ji pakankamai įtempta, nuo Skuodo iki Šilutės, visos ligoninės yra užpildytos kovidiniais ligoniais, kiek jie turi tų lovų. Praktiškai 90 ar visu 100 procentų.

Situacija yra tokia, kad turime realiai žiūrėti ne į arenas, ne į kažkokius kaip Vilniuje Litexpo rūmus, bet ieškoti mūsų gydymo įstaigose, slaugos įstaigose esančias galimybes, plotus, kuriuose būtų dirbantis personalas, kad galėtume ten guldyti tuos engvos ir nesudėtingos būklės kovidinius ligonius, kurie šiai dienai guli tose kovidinėse vietose, į kurias negali atsigulti gerokai sudėtingesnių būklių ligoniai.

Turite tokių patalpų, kuriose galėtų atsirasti lengvos būklės ligoniai? Ir kaip yra su medikais? Ir ar daug medikų serga šiuo metu Klaipėdos mieste?

Dėl patalpų: visų įstaigų vadovai suprato ir pajuto, kad šiuo metu trauktis tikrai nebėra kur, ir šiandien matome visai kitokią mūsų kaimyninių savivaldybių poziciją, jie pasiruošę kritiniais atvejais priimti žmones, kai nebebus kur jų guldyti. Tai geroji žinia.

Dėl medikų: KUL situacija yra pagerėjusi, ten medikai testuojami nuolatos, didysis pikas, kai medikai sirgo, yra įveiktas, didžioji dalis medikų yra darbingi. Kitose ligoninėse, Respublikinėje ir Jūrininkų, situacija yra gerokai sudėtingesnė. Bet sudėtingiausia situacija yra globos ir slaugos įstaigose, kuriose dažnu atveju serga du trečdaliai prižiūrinčio personalo, ten jau yra žmonių, savanorių trūkumas daugiau nei akivaizdus.

Palangoje taip pat labai įtempta situacija. Ar Klaipėda, kaip didesnis kaimynas, galėtų padėti Palangai?

Ši sudėtinga situacija padėjo suprasti, koks yra kaimynas. Dar neseniai visi stengėsi savus ligonius kažkur išvežti, o svetimų nepriimti. Dabar situacija jau kitokia.

Kalbėjau su KUL vyr gydytoju. Pirmiausia būtų siunčiama brigada į vietą, įvertintų visų pacientų būklę, ir tik patys sudėtingiausi, kritinės būklės, būtų vežami į Klaipėdą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder