Vizijas Klaipėdai piešė užsieniečiai

Vizijas Klaipėdai piešė užsieniečiai

Trečiadienį Klaipėdoje Lietuvos, kaimyninių ir Skandinavijos šalių urbanistikos bei miesto planavimo specialistai pristatė per dvi dienas sugeneruotas prie vandens išsidėsčiusių uostamiesčio viešųjų vietų tobulinimo idėjas. Vieni Kruizinio laivų terminale esantį elingą siūlė paversti į stiklinę koncertų salę, o kiti Melnragėje mato nuostabią studentų laisvalaikio vietą.

Ekspertai nagrinėjo tris miesto teritorijas: Klaipėdos senamiesčio dalį prie pilies su gretimybėmis (Kruizinių laivų terminalas, Danės upės krantinės ir kt.), pajūrio zoną I Melnragėje ir Smiltynės rekreacinę zoną.

Piliavietę ir jos prieigas nagrinėję užsienio ekspertai tvirtino, jog šioje vietoje itin trūksta žaliųjų erdvių ir geresnio praėjimo centro link. Siūloma tobulinti erdvę palei upę - sukurti žaliąsias zonas, pastatyti pastatukus, kuriuose įsikurtų kavinės, restoranai ir įvairios pramogos miestiečiams.

Latvės urbanistės vadovaujama grupė rekomendavo "pažalinti" ką tik prie piliavietės atsivėrusią naują automobilių stovėjimo aikštelę, kuri užsieniečiams pasirodė gana nuobodi. Tas pat rekomenduota ir pačiai piliavietei: suprantama, jog pilies atstatymas yra brangus, tad turistams ir miestiečiams susikurti vaizdą apie jos praeitį padėtų pilies ribų ir jos fortifikacinių elementų sužymėjimas.

Įdomu tai, kad grupė rekomendavo mieste kurti daugiau vandens pramogų - šiek tiek praplėsti pačios pilies kanalą, o šalia elingo esančioje prieplaukoje įrengti net baseiną.

Beje, grupei į akis krito menkas piliavietės ir prieigų apšvietimas. Esą panaudojus naująsias technologijas su vizualizacijomis būtų galima net atkurti pilies vaizdą, o ji pati ir jos prieigos turėtų būti apšviestos gausiau ir šiltesniais atspalviais.

Jie pastebėjo, jog prie piliavietės apskritai trūksta pramogų miestiečiams, ir mestelėjo mintį, pasiskolintą iš Skandinavijos šalių: terminale būtų galima rengti vadinamuosius uosto vakarėlius su pramogomis, užkandžiais ir muzika, o miestiečiai galėtų pamojuoti iškeliaujantiems kruizinių laivų keleiviams.

Kita grupė, vadovaujama šiaulietės urbanistės, siūlė dar "aštresnes" mintis metaliniam elingui: jei jo negalima judinti, jo viduje arba išorėje galėtų būti stiklinės sienos, o tokiame pastate galėtų vykti patys įvairiausi renginiai.

"Tai būtų naujas naratyvas - Klaipėda galėtų būti ne tik džiazo miestu, tačiau, pavyzdžiui, spalio pabaigoje rengti sunkiojo metalo festivalį, pavasarį - klasikinės muzikos ir panašiai", - sakė viena komandos narių.

Ši grupė taip pat atkreipė dėmesį į apšvietimą: jis spigina, tad esą būtina rasti kitokį būdą šiai teritorijai apšviesti.

Siūloma pakeisti ir Melnragės vaizdą prie šiaurinio molo. Anot vienos komandos, prie paties molo būtų galima prilipdyti mariną, kurioje įsikurtų mažųjų laivelių uostelis, netoliese - jūros ir geoterminio vandens baseinus, kurie veiktų visais metų laikais, taip pat "EuroVelo" takus. Viena įdomesnių minčių - sukurti dirbtinių bangų kanalą, kuriame galėtų pramogauti ir mokytis banglentininkai.

Kita komanda atkreipė dėmesį į tai, jog Melnragė išsidėsčiusi taip arti miesto ir universiteto, jog reikėtų nutiesti taką nuo universiteto iki šiaurinio molo palei "Klaipėdos naftos" teritoriją.

"Šioje vietoje, kur stovi sandėliai, galėtų įsikurti įvairios dirbtuvėlės, virti studentiškas bohemiškas gyvenimas, kūryba", - naują viziją Melnragei siūlė užsieniečiai.

Teritoriją Smiltynėje nagrinėję uostamiesčio svečiai stebėjosi jos grožiu ir panaudojimo galimybėmis. Tarp jų minčių - apžvalgos bokšto įrengimas bei kranto pastatas. Tokie yra populiarūs viso pasaulio pakrantėse. Ten galėtų veikti restoranas, kitos įstaigos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder