Viešojo maitinimo įstaigos dirba skaidriau

Viešojo maitinimo įstaigos dirba skaidriau

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad iki liepos 1 d. dar galima sumokėti pamirštus mokesčius ir išvengti sankcijų.

Viešojo maitinimo sektorius šiemet išlieka tarp keturių prioritetinių krypčių, į kurias koncentruojamas VMI dėmesys. Klaipėdos apskrities VMI viršininkas Audrius Morkūnas teigė, kad šis sektorius 2018 m. Lietuvoje, lyginant su 2017 m., sumokėjo 15,1 mln. mokesčių daugiau. Jis sakė pastebintis, kad mokesčių mokėtojų sąmoningumas didėja.

Kontrolės departamento direktorė Vida Okuličienė teigė, kad nuo šių metų pradžios prašymus sudaryti savanoriškai nedeklaruotų mokesčių mokėjimo grafikus pateikė 746 mokesčių mokėtojai. Vien per paskutinę savaitę gauti 49 tokie prašymai 480 tūkst. eurų sumai.

Nuo liepos 1-osios bus vykdoma griežtesnė kontrolė. Iki birželio pabaigos pasitaisius ir deklaravus papildomus mokesčius, pagerėję mokestiniai rodikliai gali sumažinti mokesčių mokėtojo rizikingumo lygį, atitinkamai mažėja ir tikimybė patekti į VMI kontrolės akiratį.

Per pastarąjį laikotarpį dėl įvairių neatitikimų į kontrolierių akiratį yra patekusios apie trečdalis visų šalies viešojo maitinimo įmonių.

"Vienas iš reikšmingiausių teigiamų pokyčių, atsispindinčių padidėjusiuose sumokėtuose mokesčiuose - tai pastebimai augantis VMI prižiūrimų įmonių pardavimų-pirkimų santykis: VMI kontroliuotos viešojo maitinimo įmonės gerokai kilstelėjo deklaruotų PVM apmokestinamų pardavimų rodiklius, nors pirkimų iš esmės nedidino. Tai požymis, jog įmonės įsiklauso į perspėjimus ir skaidrina savo veiklą. Šiuo metu stebima tendencija, jog sulaukusios VMI klausimų pasitaiso didžioji dauguma įmonių - septynios iš dešimties", - sakė A. Morkūnas

Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė minėjo, kad vasaros sezono metu mokesčių inspekcija, be kontrolės veiksmų, skatina, perspėja ir konsultuoja viešose erdvėse. Mobilūs konsultantai Palangoje, Šventojoje, Neringoje ir Klaipėdoje kas antrą ketvirtadienį konsultuos gyventojus rūpimais klausimais: Klaipėdoje Karlskronos aikštėje, Palangoje prie tilto, Šventojoje prie kavinės "Titanikas" ir Neringoje prie uostelio.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder