Vieniši pensininkai bijo naujos sukčių bangos

Vieniši pensininkai bijo naujos sukčių bangos

Nors įvairiose žiniasklaidos priemonėse dažnai pranešama ir įspėjama apie vis įžūlesnių sukčių pinkles, žmonės iš svetimų klaidų nepasimoko. Klaipėdoje tendencija nesikeičia - dažniausiai ant kabliuko pakimba senjorai. Kiek atsargesni šiuo metu baiminasi, jog sukčiai gali pasinaudoti proga ir pradėti "tikrinti", kaip butuose įrengti dūmų detektoriai.

Policijos teigimu, žmonės tampa budresni ir vis rečiau į namus įsileidžia nepažįstamuosius. Tačiau esminė problema - įtikinami, dažniausiai iš įkalinimo įstaigų besipilantys skambučiai. Tiesa, sukčiai pastaruoju metu persikelia ir į internetą - socialinius tinklus.

Daugiausiai nukenčia senjorai

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininko Gintauto Mačiulaičio teigimu, dėl apgavysčių dažniausiai kreipiasi itin garbaus amžiaus žmonės.

"Kai žmonės nukenčia, iš karto kreipiasi. Pastaruoju metu labiausiai nukenčia vyresnio amžiaus žmonės. Iš jaunų žmonių skundų dėl sukčių apgavysčių nesulaukiame. Gauname informacijos ir iš provokacijoms nepasiduodančių žmonių apie bandymus apgauti", - sakė G. Mačiulaitis.

Šįmet, palyginti su praėjusiais metais, sukčiavimo atvejų yra stipriai sumažėję. Pasak komisariato vadovo, žmonės vis mažiau į namus įsileidžia nepažįstamųjų. Tačiau atsiranda gudragalvių, kurie renka informaciją apie bute gyvenančius asmenis ir taip išsirenka potencialias aukas.

"Spėjame, kad sukčiai į butus ir namus eina atsitiktine tvarka. Jie neina į naujos statybos namus ir butus. Dažniausiai bandoma patekti į senos statybos butus - atkreipiamas dėmesys į duris, langus. Kai kurios laiptinės yra rakinamos, kai kurios - ne", - teigė jis.

G. Mačiulaitis apskritai ragina nepažįstamiesiems durų neatidaryti. O jeigu jau atsitiko taip, kad svetimas atsidūrė namuose, galima paprašyti parodyti darbuotojo pažymėjimą arba paskambinti numeriu 112 dėl informacijos patvirtinimo.

"Jeigu atėjo socialinis darbuotojas, jis turės pažymėjimą. Apskritai pagalbos reikalingiems žmonėms tie darbuotojai jau yra žinomi. Policininkas taip pat turi tarnybinį pažymėjimą. Tas pats su gydytojais, dujų, elektros, vandens skaitiklių tikrintojais. Atrodo, apie tai daug rašoma ir girdima per televizorių ne vienerius metus, bet patiklių žmonių atsiranda", - pridėjo G. Mačiulaitis.

Naujos nišos

Pasak komisariato viršininko, ir toliau sėkmingai žmones mausto asmenys iš įkalinimo įstaigų. Tai tampa įsisenėjusia problema.

"Iš ten paskambinama vietiniams, o jie nueina paimti pinigų. Tokių apgavysčių daugiausia. Dažniausiai sukčiai praneša apie automobilio avariją, daromą operaciją žalai padengti, kad nebūtų neva pradėtas ikiteisminis tyrimas. Ši schema jau visiems gerai žinoma ir aprašyta", - apgavysčių atvejus vardijo komisariato vadovas.

Visgi pastaruoju metu ryškėja nauja apgavysčių forma socialiniuose tinkluose. Lietuvoje suaktyvėjus automobilių pirkimams ir pardavimams, sukčiai savo tinklą raizgo feisbuko grupėse.

"Socialiniame tinkle "Facebook" yra grupių, kur asmenys neva parduoda automobilius. Iš karto paprašo 100 eurų užstato - pervesk pinigus, ir automobilio neparduosiu kitam. Patiklių žmonių pasitaiko ir jie nukenčia. Sukčiai gudrūs ir tūkstantinių sumų neprašo. Paprastai sukčiai prašo iš anksto į sąskaitą pervesti nuo 100 iki 300 eurų", - tikino G. Mačiulaitis.

Baiminasi patikrų

Tai, jog senjorai vis dar pasiduoda sukčių provokacijoms, patvirtino ir Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė Kristina Buslajeva. To esminė priežastis - noras pabendrauti.

"Neseniai viena moteris pasakojo, kad pas ją atėjo dvi nepažįstamosios - viena vyresnė, kita - jaunesnė. Nepabijojo ir įsileido, nes su jomis norėjo pakalbėti. Moterys darė apklausą, klausinėjo, ar name yra tuščių butų, kiek yra nuomininkų. Laiptinėje nebuvo jokio pranešimo, kad bus vykdoma panaši apklausa. Dviese galėjo gi užpulti..." - baiminosi K. Buslajeva.

Ji negalėjo paaiškinti, kodėl vyresnio amžiaus žmonės neįsiklauso į perspėjimus ir įkliūva į sukčių pinkles.

SUKČIAI. Pastaruoju metu Klaipėdoje dažniausiai senjorus apgauna telefoniniai sukčiai. Specialistai neabejoja, kad pagrindinė to priežastis - vienatvė ir noras bendrauti.

"Vienišumas yra problema, bet nemanau, kad tai dėl per mažo vaikų rodomo dėmesio. Vaikai gi turi užsidirbti, pragyventi... Vienoje šeimoje sūnus dirba pamainomis, nebūna po kelias paras namuose. Namuose viena likusi vyresnio amžiaus mama saugiai jaučiasi tik kai girdi vaikščiojantį sūnų. Kai jo nėra, atsiranda nerimas. Žmonėms paprasčiausiai reikia pradėti galvoti. Tiek daug apie sukčius rašoma ir įspėjama..." - sakė Pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė.

K. Buslajeva pastaruoju metu nerimauja dėl gegužę suaktyvėsiančių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojų patikrinimų. Baiminamasi, jog tai bus palanku sukčiams.

"Bus didelis pavojus, kai gaisrininkai tikrins dūmų detektorius. Neabejoju, kad juos bus galima atpažinti. Bet tai vienišam žmogui nieko nereiškia. Žmonės į uniformas nežiūrės. Bus įleidžiami ir be uniformų", - nerimavo ji.

Visgi Klaipėdos APGV Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus (VPPS) viršininkas Mindaugas Lapas ramino, jog gyventojai gaisrininkus tikrai atpažins.

"Patikrinimai vykdomi jau nuo metų pradžios - ir savaitgaliais, ir paprastomis dienomis. Einame konsultuoti, rekomenduoti, ką įsigyti, ir panašiai. Žmonės noriai įsileidžia. Bet būna visko. Galbūt kai kurie nepastebi atvykusios transporto priemonės. Tačiau mus lengva atpažinti - pareigūnai atvyksta su uniformomis. Šiais metais tokia akcija truks iki lapkričio mėnesio", - sakė M. Lapas.

Tarsi iš vaiko atimti saldainį

Psichologo Edvardo Šidlausko manymu, stebėtis tokiomis tendencijomis nevertėtų - kuo žmogui daugiau metų, tuo jį apgauti tampa paprasčiau.

"Tokie žmonės yra lėtesnio mąstymo ir juos yra lengviau pergudrauti jaunimui. Yra tokia sąvoka kaip "socialinis kapitalas" - pasitikėjimas kitais, bendruomeniškumas. Sukčiai tai išnaudoja ir mažina tą socialinį kapitalą, pasitikėjimą kitais. Kada nors bus pasiekta kritinė riba ir visuomenėje atsiras didelis nepasitikėjimas. Kažkas iš to gyvena", - neabejojo psichologas.

Pasak jo, vyresnio amžiaus žmonės iš tiesų pradeda pasitikėti nepažįstamaisiais dėl dėmesio trūkumo, noro bendrauti.

"Sukčiai išnaudoja seno žmogaus vienišumą, ilgesį. Kai žmogus sulaukia skambučio, galbūt net tikisi išgirsti sūnų ar dukrą. Tai iliuzijai ir norui pabendrauti pasiduodama, o pasekmės - liūdnos. Susiduria lėtesnis protas su greitesniu. Kai kuriems pasireiškia itin stipri senatvinė demencija, Alzheimerio liga, išsėtinė sklerozė. Tokį žmogų apgauti dar lengviau", - tikino E. Šidlauskas.

[CITATA]

Jis nesutiko su mintimi, jog žmones pergudraujantys sukčiai yra tvirti psichologiškai.

"Jie silpni žmonės, nes eina lengvu keliu ir tarsi iš vaiko atima saldainį. Skirtumas tik tas, kad apgaunamas ne vaikas, o senas žmogus. Jie psichiškai sveikesni, protas greičiau dirba. Bet tokiai asmenybei psichologija tikrai nėra stiprybė. Anksčiau sukčiai adresų kataloguose ieškodavo senų vardų, tokių kaip Petras, Jurgis, Antanas. Pagal tai žmones telefonu ir apgaudavo. Nuspėdavo, kad žmogus yra vyresnio amžiaus", - pridėjo psichologas.

Jo įsitikinimu, apgavystės artimiausiu metu nesustos, kadangi dabar didžiausia vertybė - pinigai. Situacija pradės keistis tik tada, kai bus rodoma pagarba ligoniams, senoliams.

Ar yra būdų senjorams apgavysčių išvengti? E. Šidlausko teigimu, tuo turėtų rūpintis senesnių žmonių vaikai.

"Tai yra nepriežiūros pasekmė. Tai tas pats, kas savo vaiką išleisčiau į miestą ir jam kažkas nutiktų. Tokiu atveju kaltas būčiau aš. Jauni žmonės tėvus turi prižiūrėti, o ne patogiai gyventi. Senų žmonių vienatvė yra didelė bėda. Už sąskaitų apmokėjimą ir priežiūrą turėtų atsakyti vaikai. Su tėvais reikia bendrauti, jiems priminti, kad joks anūkas nepapuolė į avariją ir jie negali atidaryti durų nepažįstamiesiems", - sakė E. Šidlauskas.

Užsienio praktika

Sukčiai aktyviai veikia ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Nenustebkite, jeigu Švedijos sostinėje Stokholme, įsėdus į viešąjį transportą, netrukus pasirodys moteris ir ims pasakoti širdį veriančią istoriją: "Turiu 15 vaikų, man sunku išlaikyti šeimą, labai trūksta pinigų." Taip pat nemanykite, kad tai jūsų nepalies, nes nemokate švedų kalbos. Apgaule pinigus iš žmonių išvilioti siekiantys asmenys paprastai būna kitataučiai, tad jums istoriją gali papasakoti net keliomis kalbomis. Tokiai apgaulei amžius nesvarbu - moterims pinigų duoda ir jauni, ir vyresni. Su panašiomis situacijomis galima susidurti ir prie prekybos centrų.

Klaipėdietė sukčių pasakomis nepatikėjo

Prieš kelias dienas Klaipėdos apylinkės teismą pasiekė baudžiamoji byla dėl pasikėsinimo apgaule užvaldyti svetimą turtą. Dar vienas toks ikiteisminis tyrimas artimiausiu metu taip pat turėtų pasiekti teismą. Abu juos sieja ta pati budri klaipėdietė, kuri sulaukusi telefoninių sukčių skambučio, užuot atidavusi santaupas, iškvietė policijos pareigūnus.

Paskutinę praėjusių metų vasaros dieną, pakėlusi laidinio telefono ragelį, klaipėdietė išgirdo vyrišką balsą, teigiantį, kad jos namuose gali būti padirbtų pinigų, tad į svečius atvyks ekspertas, kuris juos patikrins, o radęs netikrų - pakeis į tikrus. Moteris pokalbį palaikė apie pusantros valandos. Vyriškas balsas vis klausinėjo, kiek pinigų ji turinti, kokiomis kupiūromis. Supratusi, kad skambina sukčius, moteris apie tai pranešė savo dukrai, kuri ir paskambino policijos pareigūnams. Šie atvykę luktelėjo pinigų tikrintoju apsimetusio, anksčiau 6 kartus teisto, Kretingos rajono gyventojo ir sulaikė vyrą.

Įdomu tai, kad kitą dieną moteris ir vėl sulaukė sukčių skambučio. Tądien ji vėl išgirdo tokią pat istoriją. Telefoninis sukčius moteriai ir vėl pasakojo, kad į svečius užsuks ekspertas ir patikrins ar tarp jos pinigų nėra padirbtų banknotų. Klaipėdietė policiją informavo dar kartą. Pareigūnai, atvykę į moters namus, sulaikė dar vieną įtariamąjį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder