Užvirintas takas į turgų. Žmonės eina laviruodami tarp automobilių

Užvirintas takas į turgų. Žmonės eina laviruodami tarp automobilių

Praėjusį savaitgalį į turgų susiruošę klaipėdiečiai buvo nemaloniai nustebinti – asfaltuotas kelias, vedantis iš Mokyklos gatvės į Tilžės gatvėje esančią turgavietę, buvo užtverta. Pasipiktinimo neslėpė ir Joniškės kvartalo gyventojai, tuo pačiu keliuku kasdien einantys iš namų į autobusų stotelę Mokyklos gatvėje. Situacija nepasikeitė ir trečiadienį.

„Kokia čia nesąmonė?“, - pasipiktinę kalbėjo klaipėdiečių šeima, išsiruošusi su sūnumi į turgų prieš rugsėjo pirmąją.

„Esu vietinis. Gyvenu šiame kvartale. Norėjau į miestą nueiti, tačiau teks grįžti atgal ir ieškoti kito kelio“, - burbėjo garbaus amžiaus senjoras.

Norintieji pasiekti turgavietę privalėjo ieškoti aplinkkelio. Daugelis jų rinkosi kelią per rekonstruojamą Tilžės ir Mokyklos gatvių bei Šilutės pl. sankryžą. Čia visiems teko eiti per važiuojamąją kelio dalį, nes šaligatviai dar nėra įrengti. Paskui reikėjo kopti per aukštas suverstų žemių krūvas.

„Gerai, kad bent lietus nelyja. Tuomet tai jau būtų „aleliuja“, - piktinosi dvi ponios, ryžtingai kopiančios per sukietėjusio molio grumstus.

 

Verslininkams – smūgis

Nė kiek ne mažiau ne pirkėjus ši situacija suglumino ir smulkiuosius verslininkus. Pasak smulkiųjų verslininkų atstovo Donato Botyriaus, užtverta praėjimas gali turėti įtakos ir jų  verslui. „Užsitęsusi Tilžės gatvės rekonstrukcija ir nesutvarkyti privažiavimo keliai bei šaligatviai jau trejus metus mums kiša pagalius į ratus. Dabar dar vienas smūgis. Pirkėjas, kelis kartus susidūręs su trukdžiai patekti į turgavietę, trečia kartą jau rinksis kitą prekybos vietą.  Mes tiesiogiai savivaldybei kasmet sumokame vidutiniškai po 360 eurų už verslo liudijimą. Galėtų kažkiek ir miesto savivaldybė pasirūpinti, kad gyventojams netektų patirti nepatogumų bei rizikuoti sveikata einant per važiuojamąją kelio dalį“, - svarstė D. Botyrius.

 

Baigėsi sutartis

Formaliai 1000 kv. m (168 metrų ilgio, 6 metrų pločio) teritorija, pro kurią vedė takas į Tilžės turgų, priklauso UAB „Transekspedicija“. Jos savininkas Vidmantas Pelėda paprašytas pakomentuoti susidariusią situaciją puolė atsikabinėti ir ėmė teigti, esą net nesuprantąs apie ką kalbama. Tuomet paprašė atsiųsti klausimus raštu.

Nusiuntus klausimus ir palaukus dvi dienas atsakymo vis tiek nesulaukta. Paskambinus telefonu V. Pelėda ėmė gėdinti: „Nereikėjo jokių klausimų. Jūs teisininku pakalbėsite... Šitą klausimą sprendžia teisininkas... Ne, ne teisininkas užvirino. Man labai įdomūs, klaipėdiečiai, žmonės – jie taip skuba. Nori kažką apkaltinti. Jūs pasikalbėkite su teisininku, sužinokite tikrą teisybę. Paskui jūs tiesų kažkur kitur ieškosite. Priešų dabar ieškome ten, kur jų nėra,“, - kalbėjo V. Pelėda.

Susisiekus su įmonės teisininku Gintautu Daučiūnu jis nustebo. „Kodėl pats savininkas negalėtų pakomentuoti? Jis, kažkodėl, permeta iešmus ant mūsų, nors pats turėtų spręsti šią problema. Tai yra mūsų teritorija, per kurią bet kas vaikščioti negali. Baigėsi sutartis su „Tilžės turgumi“ ir mes užvirinome. O ką turėjome daryti?“- klausė G. Daučiūnas.

Lietuvos transporto ir logistikos paslaugų bendrovių grupės „Transekspedicija“ generalinis direktorius V. Pelėda, kuris minimas tarp turtingiausių šalies verslininkų, kaltinamas kyšio davimu.

 

Pareikalavo garantijų

UAB Tilžės turgaus direktorė Vitalija Avižienienė patvirtino, kad su „Transekspedicija“ buvo sudaryta sutartis, kuri galiojo net 23 metus. Kasmet sutartis buvo automatiškai pratęsiama.

„Tačiau šiemet sutarties sklypo savininkas nepratęsė, ir vienašališkai, mūsų neįspėję, sutartį nutraukė. Pagal sutartį, mes turėjome pasirašyti sklypo priėmimo-perdavimo aktą. Sutartis baigė galioti balandžio mėnesį. Tačiau tuomet su mumis niekas nesikalbėjo, nes buvo karantinas. Bet ir praėjimas buvo laisvas. Tik pasibaigus karantinui, kai turgus vėl atnaujino veiklą, praėjimas  buvo užvirintas. Mes paprašėme, kad sutartį atnaujintų. Bent jau tol, kol vyksta gatvės rekonstrukcija. Sutiko tik su viena sąlyga, kad pratęs dar mėnesiui. Tačiau mūsų paprašė parašyti garantinį raštą, kad mes ateityje nebesikreipsime į juos šiuo klausimu. Pamanėme, kad tai jau perteklinis ir nesąmoningas reikalavimas, todėl tokios atnaujintos sutarties nepasirašėme“, - aiškino Tilžės turgaus atstovė.

Anot. V. Avižienienės, šioje situacijoje pasigesta paprasto geranoriškumo. „Sutinkame, kad sklypas jų ir turi teisę sutartį nutraukti. Tačiau reikėtų laikytis elementarių bendravimo normų. Galėjo pranešti iš anksto, būtume ieškoję alternatyvų“, - kalbėjo turgų administruojančios bendrovės vadovė.

 

Savivaldybė nežinojo

Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją apie užtvertą praėjimą į Tilžės g. esančią turgavietę sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Šiandien (antradienį) Savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus susisiekė su bendrovės „Transekspedicija“, taip pat Tilžės turgavietės vadovais, paaiškino, jog dėl susidariusios situacijos iškilo grėsmė pėsčiųjų, norinčių sutrumpinti kelią iš Mokyklos gatvės į turgavietę, saugumui. Bendrovės, užtvėrusios praėjimą, vadovo paprašyta laikinai atstatyti praėjimo pėstiesiems galimybę bent iki to laiko, kol bus baigti gatvės remonto Šilutės pl. – Mokyklos g. bei Tilžės g. atkarpose darbai.  Gautas žodinis sutikimas, kad tai bus padaryta“, - informavo Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos ir mero sekretoriato vyr. specialistė Aušra Lukauskienė.

Tikėkimės, kad artimiausiu metu situacija bus išspręsta.

PR

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder