Užmiestyje galėtume važiuoti greičiau

Užmiestyje galėtume važiuoti greičiau

Su rudens sezono pradžia keičiasi Klaipėdos priemiesčių gyventojų kelionių režimas. Pasibaigęs atostogų sezonas, prasidėję mokslo metai išryškino aštresnius keleivių srauto pikus. Keleiviams maždaug vienu ir tuo pačiu laiku reikia atsidurti mokymosi ar darbo vietoje, todėl rytais priemiesčio stotelėse rikiuojasi keleivių būreliai.

Sistema su šiuo iššūkiu susitvarko - šiaip ar taip privežamųjų maršrutų sistema veikia nebe pirmus metus, patirties jau turime. Bet dabar jau yra galimybė važiuoti greičiau: tokią galimybę suteikia naujasis elektroninis bilietas.

Kad vairuotojas vairuotų

Iš senų laikų keleiviai priemiestyje dar yra įpratę atsiskaityti grynaisiais - suprantama, jeigu nesinaudoja II ar III zonos terminuotuoju bilietu. Mūsų statistika rodo, kad elektroniniu būdu už kelionę atsiskaito tik kas dešimtas priemiesčio keleivis - daug mažesnė dalis nei mieste. O tai užtrunka. Kai grynuosius krapštančių keleivių reise yra ne vienas ir ne du, kelionė neišvengiamai sulėtėja.

Tačiau atsiskaitymas grynaisiais nėra nei vienintelis, nei pats patogiausias būdas atsiskaityti už kelionę. Ir tą padaryti galima neatitraukiant vairuotojo nuo jo tiesioginio darbo, už kelionę atsiskaitant iš elektroninės piniginės.

Žymėti - du kartus

Turėdamas pinigų kortelėje, keleivis gali prie skaitytuvo žymėti el. bilieto kortelę įlipęs ir išlipdamas. Tokiu būdu iš jo sąskaitos bus nuskaityta tarifinė kaina tik už tą maršruto atkarpą, kurią jis realiai važiavo. Šiuo metu taip atsiskaityti jau galima 11A, 11B, 25, 26, 27, 28, 29, 40, 41 ir 42 maršrutuose.

Bilieto žymėjimai užtrunka vos sekundės dalį, keleivių įlaipinimas užtrunka kur kas greičiau nei atsiskaitant grynaisiais.

Tokia prisiregistravimo/išsiregistravimo (angl. Check-in/Check-out) tvarka dėl savo patogumo yra prigijusi visame civilizuotame pasaulyje. Tačiau būtina žinoti, jog, išlipant neišsiregistravus tarpinėje stotelėje, bus nuskaityta kelionės kaina iki pat maršruto galo. Todėl žymėkite ir antrąjį kartą išlipdami.

Kaip tai atrodo

Pasižiūrėkime, kaip toks atsiskaitymo už kelionę būdas atrodytų konkrečiam keleiviui. Tarkime, mokytoja gyvena Kuncų gatvėje ir dirba Ketvergių pagrindinėje mokykloje. Pamokų tvarkaraštis sudėliotas jai patogiai, per savaitę, tarkime, ji į Ketvergius važiuoja tik dvi dienas.

Taigi pirkti mėnesinį antrosios zonos bilietą jai neapsimoka. Todėl ji į savo e.bilieto paskyrą perveda pinigų ir už kelionę atsiskaito e.bilietu.

Pirmoji mokytojos pamoka, tarkime, prasideda 8 val. Todėl 7.37 val. ji Kuncų stotelėje įlipa į 11B maršruto autobusą ir glaudžia kortelę prie skaitytuvo.

Elektroninio bilieto sistema įlipus dar negali žinoti, kur mokytoja išlips. Todėl iš karto yra rezervuojama suma iki galutinės maršruto stotelės, Dovilų - 1,50 euro. Tokia suma ir pasirodo skaitytuvo ekrane.

Po dvylika minučių trukusios kelionės mokytoja Ketvergių stotelėje antrąjį kartą glaudžia kortelę prie skaitytuvo ir išlipa. Bilieto sistema perskaičiuoja galutinę tos kelionės kainą - 1 eurą ir grąžina rezervuotą permoką.

Po pamokų mokytoja tokiu pat būdu grįžta namo. Tiesa, kadangi visa Klaipėdos miesto teritorija yra skaičiuojama kaip pirmoji tarifų zona, jai nebėra būtina išlipant vėl žymėti bilieto.

Taigi ta mokytoja į darbą važinėja greitai, patogiai ir nė sekundės nesugaišina autobuso vairuotojo.

Valdyti savo paskyrą

Mokytoja galėtų bilieto paskyrą grynaisiais papildyti ir kioske, tačiau ji susikūrė ir valdo savo bilieto paskyrą. Namuose atlikdama komunalinius mokėjimus ji kartu pasipildo ir bilieto paskyrą. Jai toks būdas tinka labiau, nes ta paskyra leidžia matyti jos kelionių istoriją ir biudžetą. Kelionių ataskaitą - kvitus, kuriuose nurodyta, kada važiuota ir kiek kainavo kelionė, ji gauna internetu. O susikurti tokią paskyrą labai paprasta, svetainės adresas: bilietas.klaipedatransport.lt.

Mokytoja moka visą bilieto kainą. Tačiau tarp priemiesčio keleivių nemažai tokių, kurie turi teisę į lengvatas. Jiems primintume, kad interneto svetainėje pasitikrintų, ar tikrai teisingas lengvatas prisiskyrė savo paskyroms, nes priemiestyje galioja kiek kitokia lengvatų tvarka, ypač mokiniams.

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" l.e.d.p. Andrius Samuilovas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder