Už atliekas dovanoja komposto

Už atliekas dovanoja komposto

Atvežę nereikalingus baldus, padangas ar elektronikos atliekas į didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles, viso Klaipėdos regiono gyventojai galės pasiimti Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) dovaną - maišą derlingo komposto.

"Sukūrę regione ekologišką atliekų tvarkymo sistemą jau skiname pirmuosius vaisius. Iš surinktų žaliųjų atliekų esame pagaminę keliasdešimt tonų komposto. Dalį jo supakavome į 15 litrų talpos maišus ir dovanojame sąmoningiems žmonėms", - pasakojo Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Žinia, visame Klaipėdos regione KRATC įrengė 11 didžiųjų ir 7 žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, į kurias gyventojai nemokamai gali atiduoti nebereikalingus daiktus.

"Tai Vakarų Europoje paplitęs atliekų tvarkymo modelis, kai dideles ar pavojingas atliekas gyventojai atveža į specialias aikšteles. Identiška sistema jau trečius metus veikia ir Klaipėdos regione. Tačiau gyventojai dar nepakankamai žino šias aikšteles, todėl skatindami juos apsilankyti organizuojame įvairias akcijas - daliname dovanų kuponus, marškinėlius, kalendorius, o dabar - ir pačių pagamintą kompostą", - aiškino KRATC ekologė.

Pasak R. Šličienės, palikdami senus baldus, televizorius ar padangas prie kiemo konteinerių gyventojai ne tik sukuria netvarką, bet ir rizikuoja gauti baudą, siekiančią 580 eurų. O atvežę ir nemokamai atidavę nebereikalingus rakandus ar žaliąsias atliekas į specialią aikštelę ne tik padaro gerą darbą, bet ir taupo lėšas, kurios skiriamos atliekų tvarkymui.

"Europos Sąjungoje galioja taisyklė, kad visą atliekų sutvarkymo procesą - surinkimą, rūšiavimą, utilizavimą - apmoka teršėjas, tai yra visi gyventojai ir įmonės. Kuo daugiau atliekų sutvarko patys gyventojai, tuo mažesni yra sistemos išlaikymo mokesčiai. Lyginant su ES senbuvėmis, Lietuvoje tokios aikštelės dar yra naujovė, tačiau kasmet atvežamų atliekų kiekiai auga, pajūrio gyventojai į jas užsuka vis dažniau", - sakė R. Šličienė.

Maišai su kompostu yra išvežioti į visas Klaipėdos regiono aikšteles, tad kiekvienos savivaldybės gyventojai gali dalyvauti šioje dovanų akcijoje. Aikštelių adresus, darbo laiką ir vadybininkų telefonus galite rasti www.kratc.lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder