Tomas Martinavičius: "Neiti į priekį - reiškia eiti atgal"

Tomas Martinavičius: "Neiti į priekį - reiškia eiti atgal"

"Sportuok saugiai ir efektyviai", - sako kineziterapeutas, net 17 metų įvairiuose uostamiesčio sporto klubuose treneriu dirbantis klaipėdietis Tomas Martinavičius.

Jis pradedantiesiems ar po ilgos pertraukos (taip pat ir po namuose praleisto daugiau nei dviejų mėnesių karantino) į sporto salę sugrįžusiems žmonėms siūlo pirmiausia apsilankyti pas gydytoją kardiologą.

"Gydytojas skirs atlikti laboratorinius kraujo tyrimus bei įvertins jūsų širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Gavę teigiamą atsakymą galėsite drąsiai pradėti sportuoti", - pabrėžė jis.

Nepamirškite buvusių traumų

T. Martinavičiaus teigimu, širdies ir kraujagyslių sistema yra mūsų pagrindinis motoras, jeigu jis neveiks ar turės tam tikrų defektų, mes toli nenuvažiuosime, todėl žmogui labai svarbu įvertinti ir žinoti šiuos savo rodiklius, juos sekti bei kontroliuoti treniruočių metu.

"Kiekvieno žmogaus treniruočių tempas yra individualus. Jis priklauso nuo jo širdies ir kraujagyslių sistemos būklės ir esamo fizinio pasirengimo. Reikia įvertinti stipriąsias ir silpnąsias kūno vietas.

Nustatyti, kuri kūno dalis - viršutinė ar apatinė - yra stipresnė, ar žmogus lankstus, ar fiziškai stiprus, kiek ištvermingas. Pagal tai gali kisti treniruočių pobūdis ateityje", - akcentavo specialistas.

T. Martinavičius pataria atėjus į sporto salę būtinai pabendrauti su specialistu - asmeniniu treneriu.

"Juk mes patys netvarkome dantų, nekonstruojame automobilių, jei to nesuprantame. Taip pat nereikėtų taip elgtis ir su savo kūnu, savo sveikata. Kiekvienas turi atlikti savo darbą", - pabrėžia jis. Sveikos gyvensenos propaguotojo teigimu, prieš pradedant sportuoti, treneris turėtų išsiaiškinti kliento tikslus, taip pat pokalbio metu įvertinti jūsų treniruočių istoriją, užduoti klausimus apie buvusias ar esamas traumas bei nusiskundimus. Reikėtų parinkti atitinkamus testus ir atlikti fizinės būklės įvertinimą.

Treneris - ne gydytojas

Jis pabrėžė ir tai, kad asmeniniai treneriai turėtų užsiimti treniravimu, tačiau jokiu būdu nebandytų tapti gydytojais.

"Jei žmogus jau ilgą laiką jaučia diskomfortą ir kenčia skausmus, skundžiasi problemomis, aš rekomenduočiau kreiptis į gydytojus.

Rimtais atvejais diagnozes nustato gydytojai, o treneriai, bendradarbiaudami su jais, gali vykdyti reikiamas korekcijas ir treniruoti asmeniškai.

Aš pats turiu tokių atvejų, kai žmonės tęsia reabilitaciją po operacijų ar kitų patirtų traumų. Iš patirties galiu pasakyti, kad žmonės tolesniam reabilitacijos procesui renkasi sporto klubus, o ne gydymo įstaigas.

Specialistai gydymo įstaigose yra tokie pat geri, tačiau jų apkrova didelė ir žmonės negauna norimo individualaus dėmesio savo problemoms spręsti.

Taip pat ir pati sveikatingumo klubo aplinka skatina nesijausti sergančiu ar mažiau pajėgiu, juk tokia atmosfera daug labiau motyvuoja bei skatina sveikimo procesą", - pabrėžė daugelį metų su žmonėmis, kurie buvo patyrę traumas ar skundžiasi įvairiais sveikatos negalavimais, dirbantis T. Martinavičius.

 

Visą straipsnį skaitykite savaitraštyje "Savaitės ekspresas", kurį galite užsiprenumeruoti nuo bet kurios dienos, arba įsigyti prekybos centruose visą savaitę - nuo penktadienio iki ketvirtadienio.

 


 

„Savaitės eksprese“ - kurėno sugrįžimas ir vitražo mirtis. Lietuvos jūrų muziejaus kurėnas „Sud 1“ po pernai patirtos katastrofos, kurios metu žuvo laivo kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Romaldas Adomavičius, restauruotas ir paruoštas tęsti kelionę. Šį savaitgalį jis nuleidžiamas į vandenį. „Savaitės ekspresui“ pavyko restauruojamą laivą užfiksuoti dar krante, laivadirbio Vaidoto Bliūdžiaus dirbtuvėse Švėkšnoje.

Kaip sveikinsimės po karantino? Tokį klausimą šį sykį uždavėme žinomiems klaipėdiečiams. Juk pastaraisiais metais buvo labai paplitusi mada sveikintis apsikabinant, suglaudžiant skruostus. Susitikę žmonės paduodavo vienas kitam ranką, kai kurie ir pasibučiuodavo.

Paskelbus karantiną viso to netekome. Teiravomės klaipėdiečių, ką jie apie tai mano - ar pasibaigus karantinui vėl sugrįš tie patys sveikinimosi įpročiai, ar jie bus pasikeitę, o gal visai išnyks?

Ir dar daug įdomių istorijų, pasakojimų rasite naujame „Savaitės ekspreso“ numeryje. O kartu su juo gausite ir specialų priedą „TV publika“ su TV programa visai savaitei.

Naujojo „Savaitės ekspreso“ ieškokite visose spaudos platinimo vietose.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder