Tikisi, kad Malūno tvenkinys nebenuseks

Tikisi, kad Malūno tvenkinys nebenuseks

Spalio pabaigoje Malūno tvenkinio vandens lygis drastiškai nuseko dėl įvykusios avarijos. Teigiama, kad žalos gamtai nepadaryta, tačiau dar sprendžiama, kaip užtikrinti, kad problema nepasikartotų.

Kelios dienos prieš avariją, kai nuseko tvenkinio vanduo, statybvietėje prie tvenkinio, ties Bangų gatve, iš kranto pusės buvo nukastas žemės sluoksnis, į kurį rėmėsi gelžbetoninis Malūno tvenkinio užtvaras.

Pradėjus per naktį lyti, užtvaras neatlaikė pakilusio tvenkinio vandens sluoksnio spaudimo ir trūko – prarado sandarumą ir tvenkinio vanduo pradėjo sunktis į dauboje įrengtą statybvietę ir toliau per įrenginėjamą naują AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų išleistuvą ištekėjo į Danės upę.

Rangovai UAB "KRS" patyrė nuostolių - buvo apsemtas statybvietėje paliktas ekskavatorius. Bendrovės darbininkai aplink trūkusį užtvarą nuo kranto supylė laikiną apsauginį apie 4-5 metrų aukščio grunto pylimą. Taip pat pasitelktos kitos priemonės - ties išleistuvu pastatyta metalinė plokštė, įrengtos boninės užtvaros.

Vis dėlto vandens lygis tvenkinyje jau buvo spėjęs nusekti apie 1-1,5 metro.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė teigė, kad nusekus vandeniui tvenkinyje buvo pastebėta daugybė šiukšlių ir atliekų. Ji priminė, kad Savivaldybė yra parengusi tvenkinio aplinkos tvarkymo projektą, tačiau paties tvenkinio valymo darbų nebuvo numatyta. Tačiau buvo suorganizuoti tvarkymo darbai, kurių metu buvo surinkta apie 10 kubinių metrų šiukšlių. Darbai kainavo apie 4 tūkstančius eurų.

"Vandens lygis jau kyla, maždaug per dvi savaites turėtų grįžti į įprastą lygį", - sakė I. Kubilienė.

Aplinkosaugininkai nustatė, kad gyvajai gamtai žalos nepadaryta - vandens lygis kyla, o žuvų nusekusiose vietose nebuvo pastebėta.

AB "Klaipėdos vanduo" atstovas Matas Grikšas komentavo, kad supiltas pylimas yra tik laikinas sprendimas.

"Šiuo metu jokie darbai ten neatliekami. Projektuotojai galvoja, ką daryti su esama atramine siena ir kaip toliau tęsti darbus. Kai projektuotojai nuspręs ir suderins sprendinius, tada ir bus tęsiami darbai", - sakė M. Grikšas.

Jis pabrėžė, kad avarija buvo force majeure.

"Mes norėtume, kad taip daugiau nebūtų, bet ir rangovas nemanė, kad taip bus. Dėsime visas pastangas ir mes, ir rangovai, kad tai nepasikartotų", - sakė AB "Klaipėdos vanduo" atstovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder