Šventinė mero kalba - su netikėtomis įžvalgomis

Šventinė mero kalba - su netikėtomis įžvalgomis

"Žmonės kartu gali padaryti tai, ko nepajėgtų padaryti pavieniui. Kiekvieno žmogaus širdyje yra miniatiūrinis jo tautos portretas. Nešiokimės šį portretą, Lietuvą širdyje. Mokykime vaikus Lietuvos", - štai tokie žodžiai iš renginio vedėjo lūpų skambėjo šeštadienį uostamiestyje, Lietuvai švenčiant 101-ąjį gimtadienį.

Atgimimo aikštėje susirinkę šimtai klaipėdiečių laikė trispalves ir džiaugėsi patriotinėmis dainomis.

"Džiugu matyti tokį gausų, šviesų, optimizmu sklidiną jūsų būrį, pasitinkantį, švenčiant  į antrąjį šimtmetį įžengiančios Lietuvos gimtadienį", - sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. 

Jis džiaugėsi atkurta Nepriklausomybe, tačiau teigė neabejojantis, kad šis įvykis buvo ne tik žinia pasauliui, kad Lietuva žengia į demokratijos kelią.

"Tai buvo ir žinia, kad Lietuva pasiruošusi nepaliaujamai kurti savo valstybę", - sakė jis.

Miesto meras šventiniame Vasario 16-osios renginyje uostamiestyje prabilo ne tik apie džiugias emocijas. Jo kalboje skambėjo ir perspėjimai dėl kylančio pavojaus valstybei, kai politikai mėgina pažaboti spaudos laisvę bei pakeisti Konstituciją - pamatinį šalies įstatymą.

"Valstybės kūrimas - tai procesas, dėl kurio atsakomybė turi gulti ant kiekvieno iš jūsų, - sakė jis. - Šiandien girdime apie tai, kad ir vėl kažkam kyla abejonės dėl Konstitucijos, kad reikia ją keisti, kad kažkam kyla noras keisti tam tikras laisves, bandant jas riboti. Kalbu apie žodžio laisvę. Tai dar kartą nuteikia mus, kad šis valstybės kūrimo procesas ir rūpinimasis jos vertybėmis turi egzistuoti."

"Vakarų ekspresas" primena, kad "valstiečiai" gegužę nori surengti referendumą, kuriuo galbūt būtų pritarta Konstitucijos keitimui ir sumažintas Seimo narių skaičius iki 121.  

Referendumo kritika pabrėžia, kad "MG Baltic" byla jau parodė, koks pažeidžiamas ir verslo voratinkliais yra apaugęs parlamentas, todėl neva sumažinus seimo narių skaičių, paveikti juos būtų dar lengviau. 

Ugdo patriotiškumą

"Aš esu lietuvė ir Vasario 16-oji man svarbi, nes ji svarbi buvo ir mano šeimai. Mane mama auklėjo, kad turime mylėti savo šalį. Kiekvienais metais šią šventę stengiuosi pagerbti mūsų šalies gynėjus. <...> Man svarbiau paprastesnės vertybės - meilė, tauta, artimi žmonės, vieningumas. O aukštesnės jėgos tegul galvoja apie sudėtingesnius dalykus", - sakė dienraščio žurnalisto kalbinta klaipėdietė Dovilė Kvekšaitė. 

"Mes turime švęsti šią šventę. Tai mums svarbu. Esame pakankamai jauni žmonės, bet valstybę vertiname. <...> Domimės, kas vyksta politikoje, vakar aktyviai apie tai diskutavome. Bet mes nenorime komentuoti savo nuomonės - kalbėjome tik tarp draugų", - sakė kauniečių pora Paulius ir Aušra Drevininkai, atvykę Nepriklausomybės aktūrimo dienos šventės švęsti pas klaipėdiečius draugus.

"Daug nuomonių šia tema. Manau, kad pavojus tikrai yra. Tarnauju kariuomenėje, nereikia toli žvelgti - kaimynai ukrainiečiai nuo 2014 metų kariauja. Aišku, tiesioginio kasdieninio pavojaus nėra, bet ruoštis reikia", - įsitikinęs renginyje kalbintas Edgaras. 

"Bandoma apriboti žiniasklaidos laisvę. Manau, kad pernelyg užsimojo Seimas tokią savo tvarką įvesti apribodami žurnalistus. Tikrai turėtų būti didesnė laisvė žurnalistams", - mero žodžiams pritarė klaipėdietis Juozas. 

Janinos ir Donato Dzidolikų nuomone, jokios grėsmės Nepriklausomybei nėra. 

"Demokratija priklauso nuo kiekvieno iš mūsų supratimo", - sakė kalbinta klaipėdiečių pora.

Kartu su vaikais Vasario 16-osios renginyje dalyvavęs klaipėdietis Tomis Paulauskas pasakojo besistengiantis ugdyti atžalų patriotiškumą. 

"Mokome juos, kad yra Nepriklausomybės atkūrimo šventė ir rodome pavyzdį", - šypsojosi vyras, rodydamas į kartu su vaikais iškarpytas trispalves, kurias mažieji noriai demonstravo aplinkiniams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder