Šventėms gavo pluoštą baudų

Šventėms gavo pluoštą baudų

Klaipėdiečiai pastebi, kad paskutiniu metu daugiabučių kiemuose padaugėjo pareigūnų, kurie baudžia neleistinose vietose automobilius statančius jų savininkus. Pareigūnai sako, kad specialių akcijų nerengia, o tik reaguoja į skundus, kurių, atrodo, dėl sudėtingos karantino situacijos padaugėjo.

Kad nubaustųjų daugėja, rodo ir statistika. Vien šį lapkritį policija ir Savivaldybės pareigūnai Klaipėdoje fiksavo 1 375 atomobilių statymo neleistinoje vietoje atvejus, o per tą patį laikotarpį 2019 metais buvo fiksuoti 1 322 tokie pažeidimai.

Jei išskirti tik statymo ant šaligatvių, žaliųjų vejų ir kitus panašius dažniausiai kiemuose daromus pažeidimus, tai augimas siekia net 44 procentus. Šių metų lapkritį tokių pažeidimų mieste fiksuota 741, pernai tą patį mėnesį - 515.

Baudos Kalėdoms

Klaipėdietė Kristina žiniasklaidai išplatino laišką, kuriame rašo: "Esu labai nusivylusi Klaipėdos miesto policija ir Klaipėdos miesto savivaldybe. Norėdama sukaupti didelį biudžetą, kuris buvo prarastas karantino metu, valstybė nusprendė bauduoti automobilius, stovinčius Klaipėdos kiemuose.

Žmonės, gyvenantys musų rajone po 30 metų ir daugiau, teigia, jog niekada nėra gavę baudų už stovėjimą kieme ant šaligatvių, nes automobiliai statomi tvarkingai, paliekama dalis praeiti pėstiesiems. Tačiau paskutiniu metu masiškai skiriamos baudos už automobilių statymą ant šaligatvio.

Tačiau kiemų infrastruktūra nėra sutvarkyta, kad žmonės galėtų laisvai statyti. Mūsų šeima turi du automobilius ir už rugpjūčio bei rugsėjo mėnesius gavome 12 baudų bendrai už beveik 270 eurų. Baudos skiriamos nepaliekant pranešimo lapelio. Praėjo labai daug laiko, kol gavome pirmą pranešimą apie pažeidimą, todėl negalėjome reaguoti laiku ir pasitaisyti. Susidarė daug baudų.

Rugpjūčio mėnesį mes laukėme šeimos pagausėjimo, vyras dėl COVID-19 pandemijos dirbo namuose ir mašinos stovėjo kieme beveik nejudinamos. Tik lapkričio mėnesį sužinojome apie baudas. Ateinant gražiausioms metų šventėms, vietoj kalėdinių dovanų gavom visą puokštę baudų."

Lapelių nebekaišioja

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė komentuodama situaciją akcentavo, kad Kelių policijos tarnybos pareigūnai atvyksta į gyventojų kiemus ir surašo protokolą dėl neleistino automobilio statymo tik tuo atveju, jeigu būna gautas kaimynų skundas apie galimai padarytą nusižengimą.

"Popierinių lapelių už valytuvų Kelių policijos tarnybos pareigūnai nebepalieka jau labai seniai - nufotografavus pažeidimą automobilio savininkui per sistemą e-pristatymas į elektroninį paštą išsiunčiamas protokolas-nurodymas per 20 dienų susimokėti baudą arba patikslinti įvykio informaciją", - sakė A. Grauslienė.

Anot jos, pažeidėjas informacijos apie pažeidimą išties gali sulaukti ir po mėnesio ar daugiau, mat tokio pobūdžio pažeidimų yra labai daug, tad užtrunka administravimas.

Pasak Klaipėdos apskr. VPK Kelių policijos tarnybos viršininko Mindaugo Džermeikos, atskirų policinių priemonių ar vadinamųjų reidų dėl automobilių statymo kiemuose policija nerengia, bet atvykus į kitą įvykį ir pastebėjus pažeidimą, jis gali būti fiksuojamas. Anot jo, reidus gali daryti Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

Neturi tikslo bausti

Minėto Savivaldybės administracijos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius "Vakarų ekspresui" sakė, kad Savivaldybė taip pat savo iniciatyva nerengia reidų į daugiabučių kiemus. Vykstama tik reaguojant į gyventojų skundus.

"Tikslas nėra nubausti. Siekiama, kad būtų laikomasi tvarkos ir Kelių eismo taisyklių, ypač jei pažeidimas trukdo kitiems gyventojams", - sakė M. Pankevičius. Anot jo, kitaip nei policija, Savivaldybės pareigūnai palieka informacinį lapelį apie fiksuotą pažeidimą už automobilio priekinio lango valytuvų, nors to daryti ir neprivalo.

"Mūsų pareigūnai tą pačią minutę nereaguoja į gautus pranešimus apie galimus pažeidimus, tačiau būtent pagal gautus skundus yra priimamas sprendimas, kuriame rajone dažniausiai dar tą pačią dieną bus vykdomas patikrinimas ir fiksuojami visi tuo metu esantys pažeidėjai", - reidų specifiką paaiškino M. Pankevičius.

Anot jo, kelių transporto priemonių statymo pažeidimus fiksuoja ir VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" darbuotojai, kurių pagrindinė funkcija yra rinkliavos už automobilių statymą miesto centre administravimas.

"Anksčiau tą informaciją jie perduodavo Kelių policijai, tačiau, pasikeitus teisės aktams, dabar baudas gali skirti ir mūsų skyriaus specialistai, todėl stengiamės neapkrauti policijos", - sakė M. Pankevičius.

Pasak jo, Savivaldybė vykdo kiemų atnaujinimo projektus, tačiau visko neįmanoma padaryti vienu metu.

"Gyventojai gali savo iniciatyva nustatyti sklypo ribas aplink namą ir ten įsirengti stovėjimo aikštelę, tačiau dažniausiai taip nedaro, nes nenori skirti tam pinigų", - pastebėjo M. Pankevičius.

Reikia žmogiškumo

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nemano, kad tai, jog ne visuose daugiabučių kiemuose yra pakankamai vietos automobiliams statyti, gali būti pretekstu gyventojams pažeisti taisykles.

"Gyvename teisinėje valstybėse, tvarka turi būti užtikrinama ir pareigūnai turi reaguoti į skundus. Tačiau puikiai suprantu, kad laikmetis yra sunkus ir skiriama bauda niekam neprideda šviesių emocijų.

Visada sakau, kad turėtų būti žmogiškumas, perspėjimas, prevencija, tačiau ir žmonės privalo suprasti, kad įstatymų reikia laikytis", - sakė V. Grubliauskas.

Anot jo, neretai nutinka taip, kad gyventojai pažeidžia taisykles, nes nori automobilį pasistatyti arčiau namo, nors gal galėtų rasti tinkamą vietą, tačiau kiek toliau nuo namų. Meras pastebi, kad ne paskutinį vaidmenį vaidina ir kaimynų tarpusavio santykiai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder