Svarsto didinti mokestį už darželį

Svarsto didinti mokestį už darželį

Antradienį Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komitete vykusioje aršioje diskusijoje dėl mokesčių darželiuose kėlimo joks sprendimas taip ir nebuvo priimtas. Klausimo svarstymas atidėtas, o ar bus ieškoma kitų finansavimo šaltinių, kad tėvams nereikėtų mokėti iš savo pačių lėšų, kol kas neaišku.

Pagal dar 2016 metais įvestas kainas, už darželinuko ar lopšelinuko maitinimą tėvai per mėnesį sumoka apie 60 eurų. Atsižvelgiant į per tą laiką pabrangusius maisto produktus ir padidėjusį minimalųjį darbo užmokestį, buvo pasiūlyta mokestį už maitinimą pakelti apie 16 eurų, o tai sudarytų beveik 80 eurų per mėnesį. Padidintą mokestį tėvai turėtų mokėti nuo rugsėjo mėnesio.

Po antradienį vykusio komiteto posėdžio klausimas buvo atidėtas. Anot Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, kol kas šis projektas bus svarstomas kituose komitetuose. Kitas svarstymas planuojamas kovo mėnesį.

Posėdžio metu L. Prižgintienė pažymėjo, kad buvo svarstoma galimybė mokesčių nedidinti, tačiau padidėjusias išlaidas vis vien tektų padengti iš miesto biudžeto lėšų.

Kol kas dar nėra ieškoma finansavimo šaltinių šiems pokyčiams įgyvendinti. Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė teigia, kad jeigu Taryba nuspręs, kad reikia ieškoti kitų finansavimo šaltinių, taip ir bus daroma.

"O kol kas niekas neaišku, nes antradienį vyko dar tik pirmas šio klausimo svarstymas ir pirmas komitetas jį atidėjo. Žinoma, klausimas, ką kiti komitetai pasakys. Jeigu visi priims kažkokį bendrą sprendimą, tada ir bus svarstoma, ką daryti toliau", - situaciją komentavo I. Butenienė.

Siūlo kompensuoti iš biudžeto

Vaida RAUGELĖ, Tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narė

"Dauguma, išskyrus vicemerą, kuris atsakingas už socialinio švietimo sritį, ir komiteto pirmininką, aiškiai išsakė, kad pandeminiu laikotarpiu, kai padidėję bedarbystės rodikliai ir šeimos susiduria su dideliais iššūkiais, o galiausiai, turėdami siekį pritraukti jaunas šeimas į uostamiestį, turime labai gerai pagalvoti priimdami tokius sprendimus.

Reikia ieškoti galimybių, kad mokesčio padidinimą būtų galima kompensuoti iš miesto biudžeto. Ir tai vienareikšmiškai yra prioritetų klausimas.

Posėdžio metu buvo akcentuojama, kad miesto biudžetui per metus tai kainuotų 650 tūkst. eurų.

Tai tikrai nėra kažkokie didžiuliai pinigai. Buvo labai geras pavyzdys pateiktas, kad atsigulus į ligoninę už maisto gaminimą pacientų neprašoma susimokėti. Todėl tai yra Savivaldybės apsisprendimo klausimas.

Buvo klausiama, kiek apskritai šių mokesčių darželiai ir lopšeliai surenka per metus ir kiek sudaro maisto gaminimo kaštai. Tačiau atsakymo nesulaukėme.

Bent jau nebranginti užmokesčio už ikimokyklinio ugdymo įstaigose teikiamą maitinimą yra viena iš pandemijos metu teikiamos paramos priemonių mūsų mieste.

Kaip ir buvo minėta posėdyje, duodame didžiulius pinigus "Neptūnui" ir kitiems infrastruktūriniams projektams. Tačiau reikia kažko atsisakyti, kad reali pagalba pasiektų kiekvieną šeimą. Darželių ir lopšelių mėnesinio mokesčio padidinimas iš tėvų kišenių tikrai nėra vienintelis būdas.

Žinoma, pabrangimas ir indeksavimas, minimalaus darbo užmokesčio augimas ir maisto produktų kainų didėjimas yra suprantamas ir pagrįstas. Tačiau ir posėdyje uždaviau klausimą, ar yra kokia nors metodika, pagal kurią būtų galima tą brangimą įvertinti.

Apskritai aš manau, kad šeimoms ir vaikams tikrai skiriame per mažai dėmesio. Nors prieš rinkimus socialinį jautrumą visi deklaruoja. Naujas mokestis įsigaliotų nuo rugsėjo 1-osios, todėl dar yra laiko ieškoti, iš kur būtų galima rasti finansinių resursų šiam klausimui išspręsti.

Nesakau, kad nekintamą kainą reikia "įšaldyti" neribotam laikui, tačiau dabar jos kelti tikrai negalima.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder