Svarbiausi 2018 m. Klaipėdos universitetinės ligoninės įvykiai

Svarbiausi 2018 m. Klaipėdos universitetinės ligoninės įvykiai

Klaipėdos universitetinė ligoninė 2018 metais dirbo stabiliai, išlaikė savo turėtas pozicijas tiek paslaugų apimtimi, tiek jų kokybe, išlaikė stabilią ir papildė jaunais specialistais medicinos personalo sudėtį.

Ligoninė toliau plėtojo mokslo tiriamąjį darbą, aktyviai dalyvavo tarptautinių organizacijų veikloje, plėtė bendradarbiavimo ryšius su Lietuvos ir kitų šalių partneriais, organizavo tarptautines mokslines konferencijas, seminarus ir kursus, įgyvendino investicinius projektus.

Per metus ligoninės stacionare tirta ir gydyta beveik 41 tūkst. pacientų, ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje apsilankė per 305 tūkst. pacientų, atlikta beveik 31 tūkst. operacijų.

Klaipėdos universitetinė ligoninė pirmoji Lietuvoje ir Baltijos šalyse įdiegė robotinės chirurgijos technologiją. Jau sėkmingai atlikta keletas dešimčių tokių operacijų.

Už ligoninės dalininko Klaipėdos miesto savivaldybės lėšas įsigytos daugiau nei 200 naujų funkcinių lovų.

Pradėtos ultragarsinės diagnostinės tyrimai su aukščiausios klasės 3D ir 4D vaizdo ultragarsiniu prietaisu, skirtu akušeriniams-ginekologiniams ir genetiniams tyrimams ir turinčiu didelę skiriamąją gebą vaisiaus anomalijoms diagnozuoti.

Sumontuotas ir pradėtas naudoti naujas visi6kai skaitmeninis rentgeno aparatas Ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje su "Stiching" apatinių galūnių tyrimo programa.

Radiologijoje įdiegti nauji tyrimai (kompiuterinės tomografijos angiografijos, biopsijos, virtualinė kolonoskopija, širdies arterijų tyrimai, įdiegtos naujos branduolinio magnetinio rezonanso programos ir nauji galvos-kaklo, kelio sąnarių tyrimai).

Įsigijus šiuolaikišką įrangą iš esmės atnaujinta litotripsijos technologija, skirta inkstų ir šlapimo takų akmenligei gydyti.

Įsigyta ir pradėta naudoti šiauolaikinė lazerinė įranga, skirta akių ligoms gydyti.

Įsigyta ir sėkmingai pradėta naudoti naujausia neinvazinė optinė koherentinė tomografijos įranga (OCT) akių ligų diagnostikai.

Atnaujinta gastroskopinė, kolonoskopinė, bronchoskopinė diagnostinė ir gydymo įranga.

Įsigyti nauji šiuolaikiški dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai.

Nuolat plečiamas klinikinių, molekulinių, biocheminių ir mikrobiologinių laboratorinių tyrimų spektras, diegiant naujausias ir pažangiausias pasaulines technologijas.

Pradėti genetiniai paveldimų kardiologinių ligų tyrimai ir pacientų konsultavimas (dėl ilgo QT, Brugada sindromo, katecholaminerginės ventrikulinės tachikardijos, paveldimų hipertrofinės ir diliatacinės kardiomiopatijų).

Intervencinės radiologijos srityje įsisavintas mobilus echoskopas, skirtas intervencijoms ultragarso kontrolėje (atlikta dešimtys papildomų nekraujagyslinių intervencijų (dažniausiai - biopsijų); atlikta pirmoji Lietuvoje kepenų naviko chemoembolizacija naudojant laikinos okliuzijos balionėlį - nuo atsitiktinės ("non-target") embolizacijos apsaugomos "sveikos" šoninės šakos, pilnesnis naviko pripildymas mikrosferomis su chemoterapiniu preparatu.

Brachiterapijos srityje pradėta taikyti nauja gydymo metodika žemos dozės galios radioterapijai (LDR) ir aukštos dozės galios radioterapijos (HDR) naudoti.

Ligoninėje įsisavinta išeinamosios angos rauką išsaugojanti LIFT operacija sergant išangės fistule.

Pirmoji Lietuvoje atlikta laparoskopine kepenų auglio pašalinimo operacija naudojant kavitroninį ultragarsinį chirurginį aspiratorių (CUSA).

Tarptautinė konferencija "Šiuolaikinės kolorektinės chirurgijos aktualijos". Pagrindinis pranešėjas vienas žymiausių pasaulio pilvo chirurgų prof. Stanley Goldberg (Minneapolis, JAV). Pranešėjas savo pranešime akcentavo robotinės chirurgijos perspektyvas pilvo chirurgijoje.

Tarptautinė konferencija "Lietuva - Korėja", skirta Lietuvos ir Korėjos gydytojų koloproktologų bendradarbiavo rezultatams aptarti ir įvertinti.

Kasmetinė mokslinė praktinė konferencija skirta Lietuvos ir Prancūzijos gydytojų otorinolariongologų bei otologų bendradarbiavo rezultatams aptarti ir įvertinti. Specialistai iš Prancūzijos atliko planines mokomąsias klausos operacijas.

Tarptautinėje konferencijoje "Krūtis tausojantis gydymas", kurią organizavo Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija ir Klaipėdos universitetinė ligoninė, buvo pristatyti naujausi atrankinės krūties vėžio programos aktualijos, naujausi ankstyvo krūties vėžio diagnostiniai tyrimai, molekulinė diagnostika ir paveldimas krūties vėžys.

Įvyko "Tarptautiniai artroskopijos kursai". Tradiciškai kasmet vykusioje konferencijoje buvo aptartos aktualiausios artroskopijos temos, daugiausia - peties ir kelio sąnario patologijos. Šiemet Klaipėdos universitetinėje ligoninėje stažavosi apie 120 artroskopijos specialistų iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos. Pranešimus skaitė lektoriai iš Lenkijos, Graikijos, Vokietijos, Šveicarijos, Lietuvos.

Ligoninėje įvyko 9 respublikinės konferencijos, organizuotos kartu su Vilniaus universitetu, Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, įvairių specialybių draugijomis.

Ligoninės medikai įvairaus lygio tarptautinėse konferencijose skaitė 12 pranešimų.

Svarbiausias iš jų skaitytas gydytojos A. Plieskienės pranešimas "Krūties oligometastatinio vėžio radioterapija" IV Tarptautinėje krūties vėžio konferencijoje "Krūties vėžio tausojantis gydymas".

Ligoninės medikai publikavo 15 mokslinių straipsnių įvairiuose tarptautiniuose ir respublikiniuose medicininiuose leidiniuose.

Grupė ligoninės gydytojų kartu su užsienio mokslininkais dalyvavo 5 tarptautiniuose moksliniuose tyrimuose.

Ligoninės medikai reguliariai kelia savo kvalifikaciją tarptautiniuose ir respublikiniuose klinikose organizuojamuose kursuose ir stažuotėse.

2018 m. spalio 10-12 d. Didžiosios Britanijos ambasados kvietimu, atsakomajam vizitui į Rosemere onkologijos centrą Prestone, Lankašyro grafystėje (Didžioji Britanija) vyko Radioterapijos ir branduolinės medicinos centro vadovė dr. A. Plieskienė ir radioterapijos skyriaus vyresn. medicinos fizikas dr. M. Laurikaitis. Vizito metu buvo aptariamos tolesnio bendradarbiavimo vizija su Rosemere onkologijos centru.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder