Susirūpino benamėmis katėmis

Susirūpino benamėmis katėmis

Dar šiemet Klaipėdos savivaldybė žada daugiau dėmesio skirti beglobėms katėms. Ketinama rasti biudžete lėšų joms sterilizuoti bei įrengti šėryklas.

Kadangi šią vasarą baigsis Savivaldybės sutartis su VšĮ "Būk mano draugas", tad bus skelbiamas naujas konkursas bendrovei, kuri uostamiestyje rūpinsis benamiais gyvūnais, parinkti.

"Iki rudens jau turėtų paaiškėti konkurso laimėtojas, o tuo pačiu ir paslaugų įkainiai. Planuojame šiemet skirti lėšų benamėms katėms sterilizuoti. Iki šiol tai iš savo lėšų savanoriškai darė "Būk mano draugas". Jie kasmet sterilizuodavo iki 900 kačių", - pasakojo Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Kiek mieste gali būti nesterilizuotų beglobių kačių, niekas nežino. Yra žinomi tik registruotų gyvūnų skaičiai. 2015 metų duomenimis, Klaipėdoje buvo registruota per 4,5 tūkst. šunų ir tik 800 kačių.

"Suprantama, kad gyvūnų Klaipėdoje yra kelis kartus daugiau", - sakė I. Šakalienė.

Sterilizacija, pasak vicemero Artūro Šulco, viena geriausių priemonių mažinti beglobių kačių populiaciją. Pagautos ir sterilizuotos katės vėl paleidžiamos į laisvę.

"Juo daugiau jų sterilizuosime dabar, tuo mažiau pinigų reikės tam skirti ateityje", - minėjo A. Šulcas.

Jis akcentavo, kad nepaisant įvairių bandymų Lietuvoje atšaukti nuo sausio įsigaliojusią prievolę registruoti ir ženklinti naminius gyvūnus, Klaipėda ir toliau nuosekliai palaiko šią naujovę.

Tai, pasak jo, yra būtina norint išvengti dabartinės situacijos, kai gyvūnų prieglaudos yra perpildytos.

"Jei visi gyvūnai bus ženklinti, bus lengviau nustatyti išmesto į gatvę, gyvo ar ne, keturkojo savininką, kuris ir turės padengti visus, kad ir nugaišusio gyvūno, utilizavimo kaštus", - minėjo A. Šulcas.

Pasitaręs su meru Vytautu Grubliausku, jis pavedė Savivaldybės administracijai ieškoti būdu palengvinti gyvūnų ženklinimo kaštus socialiai remtiniems klaipėdiečiams. Siūloma jiems įkainius mažinti 20-30 proc. Tikslesnę šios paslaugos kompensaciją turės nuspręsti politikai.

I. Šakalienė užsiminė, kad jau greitai Klaipėdoje bus parengta ilgametė gyvūnų priežiūros programa. O artimiausiu metu, be visuotinės beglobių kačių sterilizacijos, ketinama paženklinti vietas, kur tokias kates galima šerti bei pastatyti joms nedidelius namelius. Pasak I. Šakalienės mieste yra numatyta 16 tokių vietų.

Skaičiuojama, kad įstaiga "Būk mano draugas" pernai uostamiestyje sugavo 2,5 tūkst beglobių gyvūnų. Tai ne tik šunys ir katinai, bet ir briedžiai, šeškai, balandžiai ir kt., kuriems reikėjo pagalbos. Jie buvo išgydyti ir paleisti į laisvę. 610 tokių pagautų gyvūnų pernai teko užmigdyti, 400 surado naujus šeimininkus. Už šias paslaugas per metus įstaigai Savivaldybė sumokėdavo 50 tūkst. eurų. Ateityje šią sumą ketinama didinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder