“Susirinkome draugiškai paliūdėti kartu“

“Susirinkome draugiškai paliūdėti kartu“

Per pietus prie kai kurių barų ir kavinių Klaipėdoje  išėjo jų vadovai su darbuotojais bandydami atkreipti nors kokį norį dėmesį į savo situaciją. Žmonių daug nesusirinko, jokio būriavimosi ar policijos išsikišimo nebuvo. Vyko liūdnas, taikus protestas.

Šeštadienį  visoje Lietuvoje vyko kavinių ir barų asociacijos „Vilnius Night Alliance“ organizuotas viešojo maitinimo įstaigų protestas „Laukiame“. Jo metu barų darbuotojai 15 minučių stovėjo prie  savo barų ir restoranų durų. Protestuotojai siekė atkreipti Vyriausybės dėmesį į tai, kad jau daug mėnesių šio verslo atstovai nesulaukia jos paramos.

„Norėtume atkreipti valdžios dėmesį, nes mus ji yra užmiršusi. Manome,  kad pavasarį drąsiai galime pradėti dirbti laikydamiesi visų rekomendacijų, ką sėkmingai darėme lapkritį. To įrodymas galėtų būti tai, kad Vilniuje buvo patikrinti 75 barai, rastas tik vienas pažeidimas.

Netikime, kad parduotuvėje „Maxima“ prie kasų stovintiems žmonėms yra saugiau negu pas mus. Turime ir biometrinius termometrus, dezinfekcinių priemonių, darbuotojai yra apmokyti. Labai norime ne ant pašalpų „sėdėti“, o pradėti darbuotis. Nenorėjome apie savo protestą skelbti savo socialinėje erdvėje, nenorime organizuoti rimtų mitingų. Susirinkome tiesiog draugiškai paliūdėti kartu.

Vėliau, jeigu matysime, kad mus demonizuoja kaip buvusi valdžia, galbūt tokie protestai peraugs ir į kažką daugiau“, - sakė baro „Faksas“ direktorius Mantas Burba, vadovaujantis ir barui „Bardakas“.

„Laukiame paramos, norime, kad kažkas ir mus, mažiukus, neturinčius didelio užnugario, išgirstų, ne tik tuos didelius.  Mūsų svečiai, norintys vieni su kitais susitikti ir praleisti laisvalaikį, mūsų irgi jau labai pasiilgo“, - sakė Klaipėdos restorano „Dock“ vadovė Aistė Antanaitytė.

Anot jos, jiems dar pasisekė, darbuotojai nebuvo atleisti, išvaryti į darbo biržą, dalis jų gali dirbti,  nes gaminamas maistas išsinešti, o kiti patiria prastovas. Restorane Klaipėdoje šiuo metu dirba apie 10 darbuotojų.

Beje, toks restoranas dar yra ir Vilniuje. Įmonei išlaikyti visus darbuotojus per du padalinius, gana sudėtinga. Barai ir restoranai nedirba jau nuo lapkričio. „Atsibodo ta nežinia. Dabar gal šiek tiek lengviau, nes pavasarį buvo dar blogiau, visai nedirbome, nes nieko nežinojome. Dabar bandome nors šiek tiek dirbti. Labai smagu, kad mus palaiko žmonės, kurie pas mus lankydavosi.

Kad galėtume išgyventi, turėtume dirbti visu pajėgumu. Jeigu tiek išgyvenome, tikimės išsilaikyti. Labai gaila, kad mes priešpaskutiniai eilėje, kuriems leis atsidaryti. Suprantame, kad mūsų eilė ateis dar negreitai“, - sakė A. Antanaitytė.

Baro „Bukowski“ Klaipėdoje vadovė Lauryna Židonytė antrino kolegoms ir sakė, kad jie supranta, kad dabar barai dar dirbti negali, bet darbuotojai  nori žinoti, kada galės pradėti dirbti, kada juos pasieks kokios nors subsidijos.

Klaipėdoje prie šios akcijos prisijungė  ir daugiau barų, protestavo ir kai kurie barai Kretingoje, Palangoje, Šilutėje, Skuode ir kituose Lietuvos miestuose.

Iš viso Lietuvoje šeštadienį buvo apsirengę protestui apie 100 įstaigų dešimtyje miestų, per  1 500 žmonių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder