Studijomis nepatenkintas indas reikalauja teisingumo

Studijomis nepatenkintas indas reikalauja teisingumo

Klaipėdos universitete verslo vadybos mokslus baigęs ir diplomą gavęs indas Myilsamy Murugasamy liko nepatenkintas studijų kokybe. Pilietis iš Azijos nuo šių metų pradžios su aukštąja mokykla bylinėjasi teisme, tačiau prisiteisti pinigų nesiekia - neva nori tik "teisių ir teisingumo".

Metų pradžioje Klaipėdos apylinkės teisme vykusiame posėdyje pats M. Murugasamy nepasirodė, mat, kaip buvo teigiama, jis neturėjo vizos. Įdomu tai, kad dar prieš paduodant universitetą į teismą tas pats indas su plakatu rankose klupėjo ant kelių prie Klaipėdos apylinkės teismo reikalaudamas teisingumo.

Ieškinyje teigiama, kad Indijos pilietis uostamiestyje tikėjosi studijuoti anglų kalba, tačiau neva jis buvo vienintelis užsienietis ir tam reikalinga grupė nesusidarė. Vaikinas žėrė priekaištus dėl kai kurių dėstytojų, kurie esą nekalba angliškai, o likusių anglų kalbos žinios neatitinka B2 lygio reikalavimų.

Vaikinas skundėsi mokymosi medžiagos trūkumu, neva turėjo iš savo pinigų pirkti literatūrą. Jo netenkino ir gyvenimo sąlygos. Teigiama, kad universitetas jam nesuteikė galimybės gyventi vienam naujojo bendrabučio kambaryje. Klaipėdos universitetas tokius kaltinimus neigė.

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje ieškovas dalyvavo, bet be advokato. Kaip indas tikino prieš posėdį, anksčiau jį atstovavusi viena advokatė liepė teismui užsiminti apie pinigus, nors pats esą susigrąžinti beveik 5 tūkst. eurų sumos už studijas nesiekia.

"Nenoriu pasilikti Lietuvoje, neprašau nieko, noriu tik teisių. Problemos prasidėjo kur kas anksčiau, praėjus savaitei nuo atvykimo į Lietuvą", - prieš posėdį sakė M. Murugasamy.

Teismo posėdyje indui viskas buvo verčiama iš lietuvių kalbos į anglų, tačiau net ir vertimas proceso nepaspartino. Dabar jau buvęs Klaipėdos universiteto studentas reikalavo, kad posėdyje dalyvautų keli universiteto atstovai, kurie neatvyko.

Tačiau teisėjas atsižvelgė ir į tai, kad pats Klaipėdos universitetas bylai nagrinėti reikalingus dokumentus atsiuntė likus mažiau nei parai iki posėdžio. Kadangi nebuvo pateiktas vertimas į anglų kalbą, teismas posėdį atidėjo ir įpareigojo aukštąją mokyklą pateiktus dokumentus išversti į ieškovui suprantamą kalbą. Jeigu Klaipėdos universitetas laimės bylą, jis turės teisę iš indo prisiteisti patirtas bylinėjimosi išlaidas.

Maža to, posėdžio pabaigoje indas pateikė dar vieną siurprizą - pareikalavo Klaipėdos universitetą atsakyti už neva pažeistą teisę į atvaizdą. Iš Azijos atvykęs pilietis į teismo posėdį norėjo iškviesti Klaipėdos universiteto studentą, straipsnio autorių, kuris apie jį universiteto tinklalapyje publikavo straipsnį "Studentas iš Indijos: "Myliu Lietuvą" ir be sutikimo patalpino nuotrauką. Teismas dėl šio klausimo pasiūlė užsienietį į teismą kreiptis atskira tvarka.

Į teismą atvykusi Klaipėdos universiteto Ekonomikos katedros docentė dr. Daiva Labanauskaitė po posėdžio nedaugžodžiavo. Jos teigimu, viską vertinti - sudėtinga.

"Asmeninio kontakto nebuvo. Studijų metu nebuvo reikštos pretenzijos ir nebuvo naudotasi nustatytomis galimybėmis teikti tam tikras sąlygas studijoms", - sakė ji.

Kaip teigė M. Murugasamy, jis vizą gavo 90 dienų, o šiuo metu gyvena Klaipėdoje. Jį finansuoja Indijoje likusi šeima. Tačiau apie advokato paslaugas vaikinas kol kas negalvoja, mat tai, jo manymu, brangi paslauga.

"Jeigu teismas truks ilgiau, turbūt reikės vykti į migracijos tarnybą vizą pratęsti. Dabar nestudijuoju. Kai pasibaigs teismo procesas, sužinosite tikslą. Kol kas jis nėra aiškus. Noriu sprendimo, kad nebūtų apgauti kiti žmonės", - mįslingai kalbėjo indas.

Kalbėdamas apie įrodymus, M. Murugasamy teigė, kad jau greitai bus galima viską rasti jo parašytoje knygoje, kuriai liko tik parašyti pavadinimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder