Stovykla, tapusi antraisiais namais ne tik vaikams, bet ir savanoriams

Stovykla, tapusi antraisiais namais ne tik vaikams, bet ir savanoriams

Visai šalia Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios jau penktus metus veikia stovykla "Rožių planeta", skirta autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams.

Stovykloje vaikai kartu su savanoriais dalyvauja įvairiose meninėse veiklose, eina į žygius, mokosi koncentruoti dėmesį. Stovyklą rengiančios organizacijos "Elgesio sprendimai" vadovė Rita Karvelienė pasakoja, kad per sistemingas veiklas vaikai geba mokytis svarbių įgūdžių: "Šiems vaikams labai svarbu sistemingumas, rutina. Diena stovykloje prasideda nuo pasisveikinimo dainelės. Buvome baseine ir vienas vaikas jautė, kad gal nebus pasisveikinimo, nes esame baseine, ir iš karto buvo jaučiamas nerimas.

Taip pat darome mankštas, einame į žygius. Nors atrodo, kad jie visada laksto, vaikams svarbus sistemingas ėjimas - tai irgi yra ugdymo dalis, kurioje vaikai išmoksta koncentruoti dėmesį.

Be jau išvardintų veiklų, vykdome sensorikos, taip pat meno, tai yra muzikos ir dailės, užsiėmimus, ketvirtadieniais važiuojame į žirgyną, penktadieniais - į baseiną."

Stovyklos organizatorė pasidžiaugia ne tik tobulėjančiais vaikais, bet ir stiprėjančia bendruomene: "Pradžioje tėvai labai nedrąsiai įsijungdavo, o dabar drąsiai su mumis bendrauja, dėl ko labai džiaugiamės. Sekmadieniais darome su vaikais kavą, noriai prisijungia ir tėvai, padeda vaikams."

R. Karvelienė pasakoja, kad šių vaikų ugdymui didelę įtaką daro ir erdvė: "Teko daug dirbti mieste, kabinetukuose, tai galiu patvirtinti, kad labai skiriasi efektas, kai atveda į kabinetą vaiką ir su juo dirbi uždaroje erdvėje. Vaikas išmoksta elgtis prie stalo, tačiau negali būti didesnėje erdvėje, elgtis sutikęs svetimą žmogų.

PAGALBA. "Vien tai, kad mus nemokamai priima į Klaipėdos baseiną, žaidimų kambarius, ar dar kitur, yra labai didelė pagalba", - sako vienuolis Juozapas Marija Žukauskas.

Pradėję dirbti čia prieš penkerius metus matome didelę vaikų pažangą. Net vaikams sugrįžus po vasaros girdime teigiamus atsiliepimus iš darželio auklėtojų, kad vaikai ramiai sėdi, atlieka užduotėles, ko anksčiau padaryti negalėdavo. Aišku, jei bėgant laikui nepalaikysi ugdymo, atsiranda šioks toks regresas."

Didelę dalį jaukumo stovyklai suteikia ir nauja erdvė. Nuo šių metų stovyklautojai galės džiaugtis ne tik gamtos bei bažnyčios prieglobsčiu, bet ir naujos kupolinės palapinės erdve, kuri yra daug labiau pritaikyta vaikų poreikiams.

"Labai smagu, kad atsiranda tokios erdvės, kur galime visi susiburti. Labai gerai, kad ši erdvė yra kitokia - minkštos grindys, daug vietos, kur galima būti kartu, tačiau gali pabūti ir atskirai. Aplink miškai, vienuolynas, jūra - viskas šalia", - atvirauja brolis Juozapas Marija Žukauskas.

Pasak vienuolio, stovykla gamtoje yra mažas visuomenės modelis, daug labiau tinkantis vaikams nei uždaras kabinetas mieste.

Juozapas Marija teigia, kad tai yra ne tik stovykla, o ir investicija į valstybės ateitį: "Jei dabar valstybė skirtų lėšų tokių vaikų ugdymui, po to nereikėtų jų laikyti uždaruose namuose, vaikai išmoktų kokio nors amato, išmoktų pasitikėti savimi ir integruotųsi į visuomenę. Tai yra labai svarbu - kurti ateitį tokiems vaikams."

ATEITIS. "Visa tai, ką darome stovykloje, yra tam, kad jie turėtų ateitį. Prie to ateities kūrimo labai stipriai prisideda ir aplinkiniai, ir to, kas čia vyksta, tiesiog nebūtų, jei žmonės geranoriškai neprisidėtų", - teigia brolis Benediktas Jurčys.

Vienuoliui pritaria ir brolis Benediktas Jurčys: "Tai, ką daro broliai pranciškonai ir sesuo Rita... Mes norime neprarasti žmogaus. Visi šie vaikai yra žmonės. Kiekvienas turi vardą, gimimo datą. Visa tai, ką darome stovykloje, yra tam, kad jie turėtų ateitį. Prie to ateities kūrimo labai stipriai prisideda ir aplinkiniai, ir to, kas čia vyksta, tiesiog nebūtų, jei žmonės geranoriškai neprisidėtų."

Organizatoriai atskleidžia, kad prie stovyklos stipriai prisideda ir rėmėjai. "Vien tai, kad mus nemokamai priima į Klaipėdos baseiną, žaidimų kambarius ar dar kitur, yra labai didelė pagalba", - pasakoja vienuolis Juozapas Marija Žukauskas.

Vienas iš stovyklos rėmėjų - Klaipėdos baseinas, kurio vadovė Ieva Vaičiurgė džiaugiasi galėdama prisidėti: "Jau ne pirmus metus bendradarbiaujame su "Vakarų ekspresu" ir "Rožių planeta", su stovykla - jau antrą sezoną ir kol kas neplanuojame nieko keisti, džiaugiamės, kad jiems patinka, džiaugiamės gerais vaikų atsiliepimais." Neseniai prie stovyklos rėmėjų šeimos prisijungė ir Klaipėdoje įsikūrusi odontologijos klinika "Vaidenta".

Vienuolis Juozapas Marija pasakoja, kad rengiant stovyklą labai padeda ir savanoriai, tačiau stovyklos organizatoriai pripažįsta, kad pritraukti naujų savanorių yra sudėtinga. "Tie, kas ateina, užsikabina, vėliau grįžta ir jiems patinka. Bet pasiekti savanorius, kad jie ateitų tą pirmą kartą, yra sunku", - pasakoja Juozapas Marija.

Verta paminėti, kad šiuo metu vieni aktyviausių savanorių yra Klaipėdos Licėjaus moksleiviai.

Viena iš jų - keturiolikmetė Gabrielė Zinkutė, kuri stovykloje savanoriauja jau ne pirmus metus: "Atėjau savanoriauti į Šv. Magdalenos nakties bėgimą, kuriame vieno autizmo spektro sutrikimą turinčio berniuko mama pasiūlė ateiti savanoriauti ir į stovyklą, nes savanorių labai trūko. Atėjau, man patiko, o dabar tęsiu tai."

Savanorė teigia, kad stovykla išskirtinė: "Ši stovykla ypatinga savo artumu, žmonių bendravimu tarpusavyje, šiluma bei gera atmosfera. Tai mane žavi ir dėl to kiekvieną dieną einu į stovyklą, bendrauju su vaikais, esame šilta bendruomenė." Gabrielės manymu, savanorius labiausiai įtraukia noras pažinti vaikus: "Jie labai prieraišūs ir aš negalėčiau ateiti, pasavanoriauti ir išeiti, nes ir aš prie jų priprantu, ir patys vaikai prisiriša prie savanorių. Ateiti savanoriauti skatina ir šilta bendruomenė."

Savanoryste džiaugiasi ir Diana, kuri taip pat ne pirmus metus pasiryžta savanoriauti stovykloje. Moteris pasakoja, kad iš pradžių reikėjo priprasti: "Pirmieji savanoriavimo metai buvo tikras jausmų antplūdis, tais metais nelabai ir persilaužiau, tik paveždavau kur reikėdavo, ir viskas. Dažnai galvodavau - už ką tiems vaikams taip.

Visą laiką norėjosi juos gelbėti, tačiau laikui bėgant supratau, kad jų nereikia gelbėti. Jie yra labai geri vaikai, kurie turi savo pasaulį. Laikui bėgant kiek pripratau - nors dar būdavo sunku, bet mokydavausi. O šiais metais savanoriaudama patyriau čia tokią meilę, kad sunku apsakyti. Labai gera."

Šiais metais bus organizuojamos devynios stovyklos pamainos. Įvairaus amžiaus vaikai, turintys autizmo spektro sutrikimų, stovyklos organizatoriai bei savanoriai galės susiburti ir kokybiškai praleisti laiką šiltoje bendruomenėje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder