"Stiklainių" langai vėl žudo paukščius

"Stiklainių" langai vėl žudo paukščius

Prasidėjus rudeninei migracijai, Klaipėdoje, kaip ir kasmet, vėl masiškai krenta paukščiai. Vienas iš pagrindinių paukščių migracijos kelių driekiasi pajūriu, todėl paukščiai norom nenorom turi skirsti per uostamiestį.

Daugiausia žuvusių paukštelių - prie pastatų, kuriuose didelį plotą užima stiklai. Juose, priklausomai nuo pastatą supančios aplinkos, atsispindi dangus, medžiai. Šis stikluose atsispindėjęs vaizdas paukščius suklaidina ir jie, atsitrenkę į stiklus, žūsta, mirtinai susižaloja arba stipriai prisitrenkia. Daugiausiai krenta zylės, alksninukai, nykštukai.

VE.lt skaitytojas pasidalijo nuotraukomis prie pastato Šilutės pl. 2.

"Sveiki. Štai tokių vaizdų radome prie Šilutės plento 2 pastato. Paukščiai klaidinami. Manau, turėtų kažkas imtis priemonių tai sustabdyti", - rašoma laiške.

Deja, situacija su šiuo pastatu ta pati - metai iš metų. Apie tai "Vakarų ekspresas" rašė ir pernai, ir užpernai, tačiau reakcijos nesulaukta. Galbūt todėl, kad pastate veikia daug įmonių: kiekvienas žiūri pro savo langą ir nemato bendro vaizdo...

Lietuvos gyvūnų globos draugijos specialistai sako, kad yra keletas labai paprastų būdų apsaugoti paukščius:

  • neplauti, nevalyti langų, kad jie kuo mažiau atspindėtų supančios aplinkos (bent jau rudeninės ir pavasarinės migracijos metu);
  • galima langus ištepti skystu muilu ar indų plovimo priemone, sumažinant atspindėjimą;
  • gera priemonė galėtų būti tiesiog užtrauktų dieninių užuolaidų ar šviesių žaliuzių laikymas;
  • pastebėjus, kad į langus atsitrenkia daug paukščių, ant stiklų iš vidaus reikėtų priklijuoti didelius balto popieriaus lapus.

Pasak ornitologų, galima ant langų priklijuoti ir plėšriųjų paukščių siluetus - jie atbaido mažesnius sparnuočius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder