Statys paminklą mokytojui

Statys paminklą mokytojui

Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas Rimantas Balsys turi ambicingą planą - prie fakulteto pastato pastatyti paminklą Lietuvos mokytojui.

"Per pastaruosius dvejus metus teko skirti daug dėmesio pedagogų rengimo problemoms spręsti. Reikėjo įdėti daug pastangų įtikinėjant valstybines institucijas, kad Klaipėdoje rengti pedagogus - būtina, nes kitu atveju be pedagogų liks ne tik Klaipėdos miestas, bet ir aplinkinės savivaldybės. Tai tarsi simbolis, kad, nepaisant politinio trumparegiškumo, mes vis dar esame gyvybingi", - rodydamas galimą paminklo eskizą, pasakojo R. Balsys.

Kita priežastis - duoklė, skola vienai reikšmingiausių profesijų, pastaraisiais dešimtmečiais nepelnytai devalvuotai.

[CITATA]

Jo nuomone, pati tinkamiausia vieta statyti paminklą Lietuvos mokytojui - prie Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto pastato, nes tai pati seniausia pedagogų rengimo kalvė Lietuvoje. Dar 1908 metais čia pradėjo veikti Karališkoji mokytojų seminarija, rengusi mokytojus vokiškam kraštui, o tarpukariu čia buvo įkurtas ir pirmasis Lietuvos pedagoginis institutas.


LAUKIA. Švietimo ir mokslo ministerija yra pažadėjusi skirti milijoną eurų šio pastato infrastruktūrai pagerinti.

Panašu, kad nuo ateinančių mokslo metų šiame S. Nėries gatvėje esančiame paveldosauginiame raudonų plytų pastate gyvybės bus kaip niekad daug. Mat pernai rugpjūtį į vieną sujungti Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų bei Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakultetai nuo ateinančių mokslo metų glausis jau po vienu stogu.

R. Balsys džiaugiasi, kad Švietimo ir mokslo ministerija yra pažadėjusi skirti milijoną eurų šio pastato infrastruktūrai pagerinti.

"Man vis dar atrodo, kad universitetas yra šventovė ir čia įėjęs turi nusiimti kepurę arba bent jau švariai nusivalyti batus. Ne paslaptis, kad esame įsikūrę istoriniame pastate. Jam ne taip seniai sukako 110 metų. Kai kurios erdvės remonto nėra mačiusios tikriausiai nuo pokario laikų. Bet, kai minėsime 115 metų, manau, kad pastatas bus rekonstruotas ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Visgi kieme - XXI amžius, tad ir patalpos turi būti tokios, kad studentai jaustųsi jaukiai ir patogiai", - kalbėjo R. Balsys.

Jis priminė, kad fakultete reziduoja ir universiteto meno kolektyvai, tad ypatingas dėmesys bus skirtas vitražinei salei remontuoti. Pasak R. Balsio, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pažadėjo šiai salei skirti dar 0,4 mln. eurų.

"Šios vitražinės salės akustika yra viena geriausių Klaipėdoje. Tarpukariu joje yra buvę ir vargonai, tad yra vilties, kad gal kada nors jie taip pat bus sugrąžinti į šią salę", - vylėsi dekanas ir svarstė, kad, patalpas atnaujinus iš vidaus, nebebus gėda priimti turistus.

VIDUS. Kai kurios erdvės remonto nėra mačiusios tikriausiai nuo pokario laikų.  Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pasak jo, ir dabar norinčiųjų užeiti pasižvalgyti į šį istorinį pastatą netrūksta. Ypač daug užklysta užsienio turistų.

"Dvasia čia yra, tereikia, kad koridoriai, auditorijos, salės įgautų padoresnį vaizdą. Po remonto galėsime daugiau erdvių skirti atskiroms katedroms, įrengti studentams daugiau laisvalaikio erdvių", - pasakojo R. Balsys.

Į fakultetą buvo perkelta ir centrinė biblioteka, tad viliamasi, kad po remonto, jau kitų metų pabaigoje, universitetas turės modernią ir šiuolaikišką centrinę biblioteką.

"Anksčiau norint pasiimti knygą reikėdavo "apkalėdoti tris keturias parapijas", o dabar visi pagrindiniai fondai bus po vienu stogu", - pasidžiaugė dekanas.

Laukia ir šalia fakulteto esančio parko tvarkymo darbai.

Tiesa, kol kas fakultetas žadėtojo milijono dar nesulaukė, tad dalį patalpų pradėjo remontuoti savo jėgomis ir savo lėšomis.

"Duok, Dieve, kad 2020 rugsėjo 1-ąją pasitiktume atsinaujinę", - vylėsi R. Balsys ir kvietė visus neabejingus prisijungti prie idėjos pastatyti paminklą Lietuvos mokytojui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder