Socialinių paslaugų naujovės ir trūkumai

Socialinių paslaugų naujovės ir trūkumai

Antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje buvo pristatytas ir patvirtintas Klaipėdos miesto savivaldybės socialinių paslaugų 2021 metų planas. Socialinių paslaugų teikimo ir plėtros tikslas - užtikrinti gyventojams aukštą socialinių paslaugų kokybę ir prieinamumą.

Kad minėtas tikslas būtų įgyvendintas, buvo iškelti tokie tikslai: socialinės paramos politikos įgyvendinimas, siekiant sumažinti socialinę atskirtį Klaipėdos mieste, visuomenės poreikius atitinkančių socialinių paslaugų teikimas įvairioms gyventojų grupėms ir socialinių paslaugų infrastruktūros plėtojimas, įrengiant naujus ir modernizuojant esamus socialines paslaugas teikiančių įstaigų pastatus.

Viena iš pagrindinių naujovių - pasikeitusi vaikų dienos centrų finansavimo ir akreditavimo metodika.

"Pasikeitus Socialinių paslaugų įstatymui, vaikų dienos centrų finansavimas ir akreditavimas pereina į Savivaldybę. Tai reiškia, kad Savivaldybė pagal patvirtintą metodiką akredituoja Savivaldybės teritorijoje esančius vaikų dienos centrus ir užtikrina jų veiklos tęstinumą", - kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Taip pat nuo šių metų liepos 1 dienos įsigaliojo pakeitimas, kuris leidžia savivaldai kartu su įstaigomis, turinčiomis licenciją, sudaryti sutartis, kad asmuo gautų dienos globos asmens namuose paslaugas. "Šių paslaugų teikėjų nėra daug. Taryboje esame pasitvirtinę visus norminių aktų pakeitimus, kad galėtumėme vykdyti Vyriausybės nutarimą ir mums nebereikėtų ateinančiais metais daryti pirkimo viešo konkurso būdu", - pasakojo vedėja.

Kitais metais jau nuo sausio 1-osios įsigaliojus Vaikų teisių pagrindų įstatymui, bus pradėtos teikti paslaugos vaikams, kuriems yra nustatyas apsaugos poreikis kartu su teisėtu vaiku atstovu. "Tai yra naujos rūšies paslauga, kuri, beje, dar yra visiškai nereglamentuota ir nėra išaiškinta, kokiu konkrečiai būdu ji yra teikiama, tačiau ji teikiama jau visus metus Gerovės centro patalpose", - komentavo A. Liesytė.

"Matome, kad šis poreikis labai auga. Todėl uždarome Vaikų dienos centrą ir plečiame apgyvendinimo krizių centre funkciją", - apie pasikeitimus kalbėjo Socialinių paslaugų poskyrio vedėja Sonata Jakienė.

Ši paslauga skirta tam, kad kuo mažiau vaikų būtų paimama iš šeimų ir apgyvendinama institucinėje globoje.

"Vaikas bus apgyvendinamas institucijoje kartu su mama arba tėčiu ir tam tikrą laiką jie gyvens prižiūrimi socialinio darbuotojo", - aiškino S. Jakienė.

Klaipėdos mieste dėl nepakankamai išvystytos socialinių paslaugų infrastruktūros 2020 m. visiškai neteikiamos apgyvendinimo savarankiško gyvenimo namuose paslaugos (senų žmonių, socialinės rizikos asmenų, suaugusių asmenų su negalia, be tėvų globos likusių vaikų ar sulaukusių pilnametystės asmenų (iki 21 m.) po institucinės vaiko socialinės globos), socialinių įgūdžių ugdymas ir palaikymas socialinės rizikos suaugusiems asmenims, apgyvendinimas apsaugotame būste, apgyvendinimas grupiniuose gyvenimo namuose, senyvo amžiaus asmenų ir suaugusių asmenų su negalia poreikis apsigyventi socialinės globos namuose, poreikis pagalbos į namus ir dienos socialinės globos paslaugoms namuose netenkinamas.

Prognozuojama, kad per ateinančius 3 metus Klaipėdos miesto savivaldybėje bus plečiamos tokios paslaugos, kaip bendrosios socialinės paslaugos, specialiosios paslaugos ir socialinės globos paslaugos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder