Sklaido baimes dėl priklausomybės ligų centro

Sklaido baimes dėl priklausomybės ligų centro

Paskelbus, kad Bangų gatvėje turėtų iškilti naujas pastatas, kuriame įsikurs Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialas, sulaukta ir priešiškos visuomenės reakcijos. Tačiau prašoma miestiečių supratingumo, kad sergantys žmonės galėtų gydytis tinkamoje aplinkoje.

Sausio mėnesį buvo viešai pristatyti naujo pastato Bangų g. 6A projektiniai pasiūlymai, kurie sulaukė visuomenės pastabų.

Gyventojai baiminosi, kad, šioje vietoje pradėjus lankytis priklausomybių turintiems žmonėms, pablogės kriminogeninė situacija, padaugės narkotikų vartojimo atvejų, kad pacientai išeis iš ligoninės teritorijos ir kels grėsmę netoliese esančio darželio auklėtiniams, padidės automobilių eismas ir t. t.

Pagal dalį gautų pasiūlymų projektiniai pasiūlymai buvo patikslinti ir bus pristatyti dar kartą.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad gyventojų baimės neturi pagrindo.

Ministerijos rašte teigiama, kad "pakeisti projektiniai sprendiniai net atsisakant visos sienos pastato langų, kas ligoninei sąlygoja dienos šviesos koridoriuose esminį sumažėjimą (maksimalaus galimo pacientams, gydytojams, lankytojams komforto sumažėjimą). Pateiktos dvi alternatyvios pastato vizualizacijos atsakingoms institucijoms pasirinkimui, kuri labiau tiktų prie senamiesčio teritorijos".

Atsakant į nuogąstavimus dėl kriminogeninės situacijos, teigiama, kad "karšti taškai", susiję su narkotikų vartojimu, prieš keletą metų buvo miesto centrinėje ir pietinėje dalyse esančiuose rajonuose, o, pavyzdžiui, nakvynės namų gyventojai, kurių kaimynystės daugelis taip pat nenori, nekelia papildomų saugumo problemų aplinkinių namų gyventojams.

"Todėl nakvynės namų buvimas nekeičia kriminogeninės situacijos, analogiškai - psichikos ligų gydymo įstaiga taip pat nekeis", - pabrėžia SAM atstovai.

Jie tikino, kad visa gydymo veikla atnaujintame pastate bus vykdoma sklypo ribose ir pastato viduje, bus užtikrinama tvarka ir priežiūra. Ministerija tikisi, kad su klaipėdiečiais pavyks užmegzti konstruktyvų dialogą.

Prašoma neskirstyti visuomenės į sveikus ar ligonius, nestigmatizuoti psichikos ligomis sergančių asmenų ir jų artimųjų.

Šiuo metu priklausomybės ligomis sergantys žmonės gydomi daugiabutyje Taikos pr. 46 esančiose patalpose. Tame pačiame pastate dar veikia ir Jūrininkų sveikatos priežiūros centras, kuris planuoja išsikelti į būsimą naują polikliniką Birutės gatvėje.

Perkėlus priklausomybės ligų gydymą į naują pastatą Bangų g. 6A pagerėtų sąlygos ir pacientams, ir darbuotojams.

Į pastatą būtų patenkama iš Baltikalnio g. pro šiaurinėje pastato pusėje esantį centrinį įėjimą. Taip pat numatyti įėjimai nuo Bangų gatvės ir iš kiemo. Naujame pastate, planuojama, įsikurs psichosocialinio gydymo (Minesotos programa), alkoholinės ir narkotinės abstinencijos gydymo, psichosocialinės reabilitacijos paslaugas teikiantys skyriai bei ambulatorinis skyrius. Ambulatorinėje dalyje numatomas atskiras įėjimas su laukiamuoju metadonui išduoti.

Stacionare numatomos 44 vietos pacientams, o ambulatoriniame skyriuje per metus planuojama suteikti paslaugas iki 1 300 žmonių.

Projektuotojų UAB "Urban projects" parengtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad bus tvarkomas ne tik pats pastatas, bet ir jo aplinka, įrengiamas atskiras įvažiavimas į kiemą iš Baltikalnio gatvės, atnaujinta veja, įrengtas apšvietimas.

Viešas projektinių pasiūlymų pristatymas vyks kovo 15 d. 17 val. nuotoliniu būdu per "Zoom" programą. Iki tos dienos galima susipažinti su projektiniais pasiūlymais (www.klaipeda.lt/lt/savivaldybe/administracija/projektiniai-pasiulymai/223) ir teikti savo pasiūlymus.

Respublikinis priklausomybės ligų centras per šiuos ir kitus metus planuoja įrengti naujas patalpas Klaipėdos ir Panevėžio filialams. Iš Europos regioninės plėtros fondo šių dviejų filialų infrastruktūrai gerinti skirta per 2,8 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder