Skelbiamas karantinas: kokie pokyčiai laukia?

Skelbiamas karantinas: kokie pokyčiai laukia?

Sparčiai ir grėsmingai augant užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui, pirmadienį Vyriausybė pritarė karantino režimo įvedimui dar 12-oje savivaldybių, tarp kurių yra ir Klaipėda. Karantinas nuo trečiadienio, spalio 28 d., tęsis iki lapkričio 11 d.

Ko gero, svarbiausias naujas ribojimas - viešose atvirose ir uždarose erdvėse, transporte, viešosiose įstaigose vėl privalomos apsauginės veido kaukės. Tačiau pokyčių bus ir kitose srityse.

Privalomi ribojimai

Be privalomo kaukių dėvėjimo, Klaipėdos viešojo maitinimo įstaigose darbo laikas ribojamas nuo 7 val. ryto iki 24 val. vakaro, bet bus ir išimčių, joms privaloma registruoti lankytojus ir juos sodinti 2 metrų atstumu.

Viešose vietose galimi ne daugiau kaip 5 asmenų susibūrimai, išlaikant ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą.

Viešajame sektoriuje privalomas mišrus arba nuotolinis darbas.

Sveikatos įstaigų pacientus lankyti draudžiama, išskyrus tuos atvejus, kai pacientas yra terminalinės būklės, jaunesnis nei 14 metų arba gimdyvė. Socialinės globos įstaigose lankymas taip pat draudžiamas, o dienos centrų darbo laiką rekomenduojama riboti.

Savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms rekomenduojama organizuoti religines apeigas taip, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

Bilietų vėl neparduos

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" laikinasis direktorius Andrius Samuilovas teigia, kad kol kas autobusų eismo ribojimo klausimo tikrai nesvarsto.

"Panašu, kad ir taip turėsime norinčių važinėti miesto transportu problemą dėl dabartinių rekomendacijų", - kalbėjo vadovas.

TVARKA. Nuo trečiadienio autobusuose vėl uždraudžiama prekyba popieriniais autobusų bilietais.

Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Anot A. Samuilovo, autobusai yra pakankamai dideli, todėl bus vežami ne tik kas antroje vietoje sėdintys keleiviai, bet ir stovintys, išlaikant 1,5 metro atstumą.

"Tokiu būdu galėsime maksimaliai užpildyti autobusą ir vežti apie 30-35 keleivius. Jeigu vešime tik sėdinčiuosius, autobuse vienu metu galės važiuoti tik 15-18 keleivių. Toks mažas kiekis vežamų gyventojų sukeltų aibę konfliktų dėl neįlaipinamų keleivių", - pasakojo pašnekovas.

Stengiantis apsaugoti vairuotojus, nuo trečiadienio autobusuose vėl uždraudžiama prekyba popieriniais autobusų bilietais. Kad būtų atskiriami keleivių srautai ir būtų išvengta tiesioginio kontakto, įlaipinimas į transporto priemonę vyks tik per priekines duris.

Anot pašnekovo, nesklandumų sukėlė per mažos transporto priemonės, siunčiamos į raudonąją zoną priemiestyje.

"Nuo trečiadienio mažas transporto priemones, skirtas važinėjimui į užmiestį, pakeisime didesnėmis, kad galėtumėme saugiai sutalpinti visus norinčius važiuoti", - kalbėjo specialistas.

Artėjant Vėlinėms, A. Samuilovas ragina gyventojus nelaukti paskutinės dienos, norint aplankyti kapus.

"Labai rekomenduojame nuvykti į kapines darbo dienomis. Tačiau jei to padaryti neišeina, tai vengti į jas važiuoti bent jau piko metu, tarp 7 valandos ryto ir 14 valandos popiet", - prašo A. Samuilovas.

Jis priminė, kad itin svarbu važiuojant autobusu teisingai dėvėti apsaugines veido kaukes, taip pat dezinfekuoti rankas specialiu skysčiu, esančiu kiekviename autobuse.

Pokyčiai švietimo srityje

Iki lapkričio 2 dienos mokiniai atostogauja, tad pokyčiai, susiję su švietimo sritimi paskelbus karantiną, bus jaučiami tik pasibaigus rudens atostogoms.

Bendrojo ugdymo mokyklose 5-12 klasių mokiniai ir profesinio mokymo įstaigose vaikai po atostogų (nuo lapkričio 3 dienos) mokysis nuotoliniu būdu. Vaikai, besimokantys pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ir profesinio ugdymo programas, toliau bus ugdomi įprastu būdu.

Aukštosioms mokykloms ir tęstinio profesinio mokymo institucijoms rekomenduojama iki lapkričio 8 dienos studijas ir programas vykdyti nuotoliniu būdu.

Tačiau joms paliekama teisė pačioms apsispręsti, ar studijas vykdyti minėtu būdu, ar įprastai.

Klaipėdos rajone moksleiviams taip pat galios Vyriausybės nustatyta tvarka, o darželinukai, priešmokyklinukai ir pradinukai bus ugdomi įprastai.

"Manome, kad darželių uždarymas būtų perteklinė priemonė. Priimtas sprendimas rajono darželiuose ugdymo procesą ir toliau tęsti net ir esant karantinui. Tokia pati situacija ir su pradinukais. Nors jie kitą savaitę atostogaus, bet po atostogų galės grįžti į mokyklas", - sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Vyriausybės nutarimu nuo spalio 26 d. iki lapkričio 8 d. neformaliojo švietimo teikėjai, kurie vykdo vaikų neformalųjį švietimą, turi tai daryti nuotoliniu būdu, o jei neįmanoma to užtikrinti - veikla stabdoma.

Įstaigos, kurios vykdo treniruotes, taip pat varžybas aukšto meistriškumo sportininkams (profesionaliai sportuojantiems vaikams), gali veiklą (išskyrus neformalųjį švietimą) organizuoti užtikrinant nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Skaičiuoja kėdes ir metrus

Klaipėdos kultūros ir pramogų įstaigų vadovai antradienį dar džiaugėsi, kad renginiai nėra uždrausti. Pasak jų, užtikrinti žiūrovų saugumą iššūkis kur kas mažesnis, nei apsaugoti savo darbuotojus.

"Žiūrovai nei valgo, nei geria, nei kalba, tik sėdi vieni nuo kitų per atstumą, visą laiką su kaukėmis, ir žiūri spektaklį. O aktoriai kontaktuoja tiek pasirodymo, tiek repeticijų metu. Jie patiria didžiausią riziką", - pažymėjo Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Kultūros darbuotojų saugumo problemą akcentavo ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė, ir Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė.

"Muzikantai dažniausiai dirba ne viename, o keliuose darbuose, turi šeimas. Šiandien visi - sveiki, o jau rytoj gali būti situacija ir kita. Vienas mūsų darbuotojas susirgo. Nors jis jau ilgą laiką turėjo nedarbingumą, tačiau 16 darbuotojų darė koronaviruso testą. Laimė, visų rezultatas buvo neigiamas", - pasakojo D. Žičkuvienė.

Visų įstaigų atstovai teigė, kad žiūrovų saugumą užtikrina pagal visus Savivaldybės ir Vyriausybės numatytus reikalavimus.

Jau nuo vasaros uostamiesčio teatruose, koncertų salėse, "Švyturio" arenoje žiūrovai privalo registruotis, dėvėti kaukes viso renginio metu, jiems matuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos.

Salėse žiūrovai susodinami šachmatų tvarka, paliekant tarpus tarp kėdžių. Tiesa, skirtingų įstaigų atstovai tarpus palieka skirtingus. Dramos teatre žiūrovai sodinami į kas trečią kėdę, Koncertų salėje, turinčioje 600 vietų, parduodama ne daugiau kaip 100 bilietų ir atėjusieji sodinami maksimaliais atstumais, Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre iki šiandienos žiūrovai buvo sodinami į kas trečią kėdę, tačiau šią savaitę žiūrovų susodinimo planas Žvejų rūmuose yra braižomas iš naujo.

"Buvo reikalavimas, kad tarpas tarp žiūrovų būtų ne mažiau kaip 1 metras, arba 2 kėdės, dabar jau reikalaujama, kad tarpas būtų 2 metrai, arba 4 kėdės. Laimė, šią savaitę neturime renginių, nes užsiimame skaičiavimais", - pajuokavo pašnekovė.

L. Vilimienė apgailestavo, kad žiūrovų skaičius artimiausiuose renginiuose mažės.

"Yra spektaklių, į kuriuos jau parduota nemažai bilietų, tad dabar perskaičiuojame, kad nebūtų žiūrovų per daug. Didindami tarpus tarp žiūrovų esame priversti sodinti juos ne tik parteryje, bet ir balkonuose. Dėl to labai prašome supratingumo. Situacija nuolat kinta, tad visi bilietai parduodami be vietų, jas paskiriame tik po registracijos", - sakė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė.

Klaipėdos dramos teatro vadovas T. Juočys taip pat pasidžiaugė uostamiesčio publikos ištikimybe.

"Parduoti visi bilietai į spektaklius spalio ir lapkričio mėnesį, gruodžio repertuaro dar nedrįstame aktyviai viešinti. Užtikriname žiūrovus, jeigu spektaklis būtų atšauktas ar pats žiūrovas susirgtų ar tiesiog nenorėtų ateiti saugodamas save, pinigus už bilietus grąžinsime", - sakė T. Juočys.

Didžiausią žiūrovų kiekį talpinančios Klaipėdos "Švyturio" arenos vadovė Aida Aleksandrovienė pažymėjo, kad trečiadienį Vyriausybė pateiks naujas rekomendacijas ir nurodymus renginių organizatoriams, tad plačiau situacijos nekomentavo.

Turi planą B

Pastarosiomis dienomis ne vienas klaipėdietis skundėsi, kad pasidaryti koronaviruso testą mobiliajame punkte sudėtinga, nes labai sunku prisiskambinti dėl tyrimo, telefonai nuolat užimti.

Anot Klaipėdos miesto poliklinikos vadovės Loretos Venckienės, kol kas darbas mobiliajame punkte vyksta stabiliai.

"Kiekvieną dieną dirba 3 pamainos. Taip pat buvo sutankintas laikas, todėl dabar vienam žmogui yra skiriamos 3 minutės", - kalbėjo vadovė.

Per dieną mobiliajame punkte atliekama apie apie 240 testų.

L. Venckienė pabrėžia, kad Klaipėdoje esantis mobilusis punktas testavimo paslaugas teikia Palangai, Klaipėdos rajonui, Kretingai ir Neringos gyventojams. Galbūt krūvį sumažins tai, kad Kretinga pirmadienį atidarė savo mobilųjį patikros punktą.

Pasak L. Venckienės, jeigu užsikrėtusiųjų Klaipėdoje ir toliau daugės, bus atidaromas antras mobilusis punktas.

"Mero paliepimu ruošiamės planui B - esant reikalui, atidarysime antrąjį punktą. Tačiau kol kas poreikį testuotis patenkiname", - pasakojo pašnekovė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder