Siūlo atsisakyti „kolaborantų“ gatvių

Siūlo atsisakyti „kolaborantų“ gatvių

Uostamiesčio valdžios prašoma pervadinti kitais vardais Salomėjos Nėries ir Liudo Giros gatves - esą tokios garbės verti Lietuvai nusipelnę žmonės, o ne tokie "kolaborantai".

"Norime politinio sprendimo nustoti garbinti tuos, kurie mūsų tautą vertė kentėti. Atsiminkime juos kitaip, o ne jų vardais pavadindami gatves. Koloborantai tokios garbės nenusipelnė", - sakė siūlymo autorius, Klaipėdos miesto tarybos Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas Arūnas Barbšys.

Jis prašymą lapkričio pabaigoje įteikė Tarybai, bet šioji klausimo nesvarstė ir perdavė jį Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai. Šios nariai vakar nesiryžo siūlymui pritarti ir A. Barbšiui patarė rengti Tarybos sprendimo projektą, kurį įvertintų platesnė politikų bei specialistų auditorija. Be to, jis turės pasiūlyti kitus gatvės pavadinimų variantus.

Kaip ir buvo galima tikėtis, į siūlymą sureaguota gana jautriai. Niekas neneigė, kad šie veikėjai prisidėjo prie okupacijos, bet sakė, kad S. Nėris ir L. Gira - tik jautrūs kūrėjai, netinkamai sureagavę į politinį virsmą 1940 m. ir paprašę Lietuvą priimti į Sovietų sąjungą. Tačiau oponentai šių veikėjų darbus prilygino sunkiausiems nusikaltimams.

"Šiuo atveju iš kūrėjų biografijų išskiriamas vienas faktas. Tačiau kūryba nusveria paklydimus", - siūlymui nepritarė istorikė Silva Pocytė.

Tarybos narys, istorikas Vygantas Vareikis ragino prieš siūlant keisti gatvių pavadinimus pasidomėti veikėjų biografijomis bei priminė, kad, jeigu ne L. Gira, dienos šviesos galėjo neišvysti Klaipėdos krašto istorijoje ryškų pėdsaką palikusi Ievos Simonaitytės kūryba.

"Jis atskleidė rašytojos talentą", - sakė istorikas.

"Pakratę kiekvieno žymaus žmogaus biografiją rastumėme ne tokių gražių faktų. Tokių yra visame pasaulyje. Žinoma, juos galima pasmerkti kaip nevykusius politikus, bet ne kaip kūrėjus. Ar reikia S. Nėrį ir L. Girą prakeikti? Prašau kolegų iš kairės ir dešinės būti atlaidesnių prieš priimant sprendimą", - sakė komisijos pirmininkas Vytautas Čepas.

"Man keista, kad apskritai apie tai diskutuojama: negalima ant svarstyklių dėti kūrybos ir tūkstančių žmonių gyvybės. Tėvynės išdavimas - ne šiaip sau klaidelė. Skleidžiama ideologija - dar baisesnis nusikaltimas nei žmonių žudymas. Negalima, kad tokie veikėjai per jų vardais pavadintas gatves lįstų į žmonių sąmonę", - pasisakė ir iš karto iš komisijos posėdžio išėjo klaipėdietis Algirdas Švanys.

S. Nėries ir L. Giros gatvės yra ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose miestuose.

A. Barbšys taip pat priminė, jog kelyje tarp Tilžės ir Paryžiaus Komunos gatvės vis dar kabo lentelė, žyminti, kad tai - Komunarų gatvė. Tokios jau seniausiai nėra Registrų centre, o pastatų adresai priskiriami greta esančioms gatvėms. Šią lentelę nutarta kaip įmanoma greičiau pašalinti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder