Sirenos suveikė. Kas girdėjo?

Sirenos suveikė. Kas girdėjo?

Klaipėdos mieste apie civilinės saugos pavojų praneša 53 sirenos. Trečiadienį 12 val. jos kaukė. Ar girdėjote? Žmonės, buvę patalpose pačiame miesto centre, nieko negirdėjo. Laimei, sirenos buvo tik bandomos, o pavojus - tariamas. O jeigu jis kiltų iš tikrųjų?

3 minučių trukmės įspėjamasis pulsuojantis garsinis signalas praneša apie radiacinį, cheminį, užtvindymo, potvynio, uragano, oro pavojų. Jį išgirdus reikia nedelsiant įsijungti radiją ar televizorių, išklausyti informaciją ir griežtai vykdyti rekomendacijas.

Klaipėdos miesto civilinės saugos specialistai sirenas tikrina kiekvieną mėnesį, o paleidžia du kartus per metus: rudenį ir pavasarį. Rudeninis bandymas buvo trečiadienį. Civilinės saugos vyr. specialistas Žilvinas Vainora sakė, jog bandymas praėjo sklandžiai.

"Iš 53 mieste įrengtų sirenų nesuveikė dvi, dar dėl vienos kyla abejonių, nes sirenų girdimumo zonos dengia viena kitą", - sakė Ž. Vainora.

Specialistas įsitikinęs, kad 90 procentų miestiečių sirenas girdi. Taip teigiama remiantis skaičiais, kiek gyventojų gyvena arba dirba sirenų girdimumo zonoje. Tačiau iš 10 "Vakarų ekspreso" redakcijos darbuotojų sirenas girdėjo vos du. Vienas tuo metu buvo lauke Rumpiškės gatvėje, kitas - Kretingoje.

Ž. Vainora sutiko, kad sirenos girdisi lauke, o patalpose dėl garso izoliacijos ir vidinio triukšmo jų gali ir nesigirdėti. Pašnekovas rekomendavo įsidiegti programą mobiliajame telefone, kuri informuotų apie pavojų. Pranešimai siunčiami visiems mobiliojo ryšio vartotojams, tačiau priimami tik tų telefonų, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija. Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama tinklalapyje www.gpis.vpgt.lt.

Anot Ž. Vainoros, siekiama, kad ateityje ši programa automatiškai būtų integruota į visų šalyje veikiančių mobiliųjų tinklų nustatymus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder