Simonas Gentvilas pelnė prezidento palankumą

Simonas Gentvilas pelnė prezidento palankumą

Prezidentas Gitanas Nausėda palankiai vertina liberalo Simono Gentvilo pasirengimą eiti aplinkos ministro pareigas, tačiau jis dar turi įtikinti skeptiškai dėl aplinkosaugos politikos nusiteikusios visuomenės dalį, sako šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

„Prezidento vertinimu, kandidatas yra profesiškai pasiruošęs eiti šias pareigas. Tačiau taip pat labai svarbu, kad jis turi įtikinti tą visuomenės dalį, kuri šiuo metu nėra patenkinta situacija aplinkos apsaugos srityje, kad jis būtų pasirengęs eiti šias pareigas“, – antradienį per spaudos konferenciją teigė A. Bubnelis.

Jis pabrėžė, kad S. Gentvilas, prezidento nuomone, turi įtikinti tą visuomenės dalį, kuri „turi skeptišką nuomonę dėl šiuo metu vykdomos aplinkos apsaugos politikos“.

Patarėjas tvirtino, kad antradienį per G. Nausėdos ir S. Gentvilo pokalbį „sutapo kandidato ir prezidento vertinimai dėl poreikio Lietuvoje įtvirtinti ambicingesnius klimato kaitos veiksnius“, taip pat dėl siekio, kad aplinkosauga ir dėmesys klimato kaitai „turi būti integruoti į visas gyvenimo sritis“.

Anot jo, aptarti ir konkretūs klausimai: Punios Šilo, Žuvinto rezervato problematika, Baltijos jūros krantų erozija.

Taip pat aptarti prioritetiniai darbai – valstybinės kontrolės stiprinimas, aplinkai nepalankių mokestinių lengvatų peržiūra, „Natūra 2000“ tinklo apsaugojimas, susitarimas dėl miškų ir saugotinų teritorijų apsaugos, būtinybės ieškoti su Žemės ūkio ministerija sprendimų „dėl tvarių ir aplinkai palankių ūkininkavimo praktikų“.

S. Gentvilas savo ruožtu tvirtino, kad prezidentas akcentavo „žalios Lietuvos“ viziją, jog aplinkosauga turi būti vienas iš šalies prioritetų.

„Čia ambicijas diktuoja ne tik Europa, bet ir Lietuva. Mūsų prezidento nuomone, Lietuva turėtų imtis gerokai ambicingesnės politikos. Ir viena iš užduočių dabar formuojamai Vyriausybei yra, kad mes atlieptumėme į aplinkosaugą ir matytumėme ją kaip prioritetą“, – sakė kandidatas į ministrus. 

Anot jo, su prezidentu aptarta daug temų – nuo pramonės vystymo, transporto, mokestinės politikos iki žemės ūkio prioritetų ir klimato kaitos tikslų, kurie bus aptariami ir Europos vadovų taryboje.

Punios šilui siūlytų rezervato statusą

S. Gentvilas sako prezidento komandai įteikęs „vieną žalią aplanką“ su sprendimais, kuriuos inicijuotų jau pirmąją darbo savaitę. Vienas jų – rezervato statuso suteikimas Punios šilui Alytaus rajone.

„Visų pirma – dėl Žuvinto rezervato totalios apsaugos. Per pirmąją savaitę tą pavyktų padaryti ir ministro įsakymais, ir pateikti Vyriausybės nutarimo projektus“, – sakė parlamentaras.

„Tuo pačiu su prezidentu kalbėjome apie Punios šilą, mano buvo aiškus ir tiesus atsakymas, kad nuo pirmos savaitės būtų grąžintas inicijavimas dėl rezervato statuso suteikimo visai Punios šilo teritorijai“, – tvirtino jis.

S. Gentvilo nuomone, galutinai visai Punios šilo teritorijai rezervato statusas galėtų būti suteiktas per pusmetį.

Kandidatas sakė, kad esminiais klausimais su valstybės vadovu „sutarimas yra“, o naujajai Vyriausybei keliama pagrindinė užduotis – dėl sprendimų tartis su visuomene.

„Didžioji užduotis Vyriausybei, ne tik aplinkos ministrui, yra diskusija su visuomene, su verslo asociacijomis, su žemės ūkio sektoriumi dėl šių tikslų įgyvendinimo. Lietuvoje per dažnai viešasis sektorius imasi tik bizūno principo – užduoda kartelę, keičia mokesčius, bet pats sektorius ir visuomenė eina paraleliai, su ja nediskutuojama“, – teigė S. Gentvilas.

„Prezidento didelis prašymas ir dideli klausimai buvo, ar sugebės Vyriausybė išvien su Lietuvos visuomene ir verslo asociacijomis pakeisti kursą, kad taptumėme iš tokios Europos valstybės narės, kuri yra galbūt ne pati pagrindinė žalio kurso propaguotoja, kad taptumėme vienu iš lyderiu šioje srityje. Esu įsitikinęs, kad tai ir reikia daryti, nes tai ir moraliai teisinga, ir naudinga mums, mūsų ekonomikai“, – tvirtino politikas.

S. Gentvilas pabrėžė, kad aptarti ir konkretūs prioritetai mažinant taršą miestuose, pavyzdžiui, Vyriausybės programoje svarstoma galimybė numatyti tikslą, jog didmiesčiuose jau 2025-aisiais veiktų tik iškastinio kuro nenaudojantis viešasis transportas.

„Tam reikia tiek mokestinių, tiek reguliacinių pertvarkų, apie kurias reikia kalbėti kontekste“,  – sakė jis.

Antradienį po G. Nausėdos susitikimo su paskirtąja premjere Ingrida Šimonyte jo atstovas spaudai A. Bubnelis pabrėžė, kad šalies vadovas turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus. Konkrečių pavardžių prezidento atstovas neatskleidė, tačiau patikino, kad sutarta ieškoti kitų kandidatūrų. Pati I. Šimonytė teigia, kad dėl to bus sprendžiama prezidentui susitikus su visais pretendentais į ministrus.

Prezidentas jau susitiko su aštuoniais iš 14 kandidatų į ministrus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder