Senamiesčiui grasina dar vienas tvanas?

Senamiesčiui grasina dar vienas tvanas?

Pastaruoju metu Klaipėdoje gausiai iškrentantys krituliai kelia vis didesnį nerimą dėl situacijos Danės upėje. Nors vandens lygis slūgsta, Klaipėdos universiteto mokslininkė Loreta Kelpšaitė-Rimkienė nerimauja, kad susidėjus įvairioms aplinkybėms naktį iš sekmadienio į pirmadienį gali būti užlietas net Klaipėdos senamiestis.

Pasak Klaipėdos universiteto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto atstovės, visoje Baltijos jūroje yra padidėjęs vandens kiekis ir jo prietaka iš Šiaurės jūros. Padėčiai įtakos turės ir vėjo kryptis.

"Čekų meteorologai teigia, kad savaitgalį vyraus Rytų krypties vėjas, o norvegų - Vakarų krypties. Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos teigimu, turėsime besikeičiančios krypties vėją. Tačiau visi teigia, kad kritulių artimiausią savaitgalį dar sulauksime", - sakė L. Kelpšaitė-Rimkienė.

POTVYNIS. Tvinstanti Danė prieš kelias dienas jau smogė Purmalių kaimo gyventojams. Tiesa, vakar buvo pranešama, jog vanduo slūgsta, tačiau užfiksuotas pakilimas ties Priekule. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Jos manymu, ar savaitgalį Danės upėje vanduo pakils ir pridarys žalos Klaipėdos senamiesčiui, priklausys nuo to, kaip gerai veiks vandens nuotekų sistema.

Stiprus vėjas ir liūtys kelia nerimą ir dėl paplūdimių. Tačiau L. Kelpšaitė-Rimkienė patikino, kad kitų metų vasarą juos turėsime.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių grupės vyresnioji specialistė Judita Navašinskienė patikino, kad pagal turimas prognozes savaitgalį senamiesčiui pavojus nekils.

"Ketvirtadienis ir penktadienis bus be didesnių kritulių. Šeštadienį prasidės lietus. Sekmadienį numatomi negausūs krituliai, nors bus lietus ir pūs stiprus (13-18 m/s) vakarinių krypčių vėjas", - sakė sinoptikė.

Jos teigimu, iki savaitgalio vyraus pietų-pietryčių vėjas, todėl bus vandens "išnešimas" iš Danės upės ir Marių. Vandenį gali prilaikyti vakarų vėjas, kuris numatomas sekmadienį.

"Artimiausiu metu vandens lygis Danėje taip stipriai nepakils. Remiantis prognoze, potvynio būti neturėtų. Nebent Kretingoje lūžtų užtvanka. Tačiau visada situaciją reikia tikrinti. Tiksliausia prognozė - trims dienoms į priekį", - teigė J. Navašinskienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder