Seimo narys siūlo mažinti ribą iki 0,3 promilės

Seimo narys siūlo mažinti ribą iki 0,3 promilės

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Vaičekauskas siūlo nustatyti bendrą leidžiamą alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitą - 0,3 promilės.

Pasak jo, tokia tolerancijos riba būtų taikoma atsitiktiniams, nepiktybiniams pažeidėjams, kurie neatsakingai elgiasi ir toks jų elgesys nėra sistemingas, tačiau ji nėra skirta nuo alkoholio priklausomiems ar alkoholiu piktnaudžiaujantiems vairuotojams.

„Šiems siūloma sugriežtinti atsakomybę numatant, kad jei toks asmuo, jau baustas už neblaivumą, per metus po nuobaudos įvykdymo vėl padaro pažeidimą, susijusį su transporto priemonių vairavimu apsvaigus, jam taikoma nulinė tolerancijos riba ir baudžiamas griežtai“, - sako G. Vaičekauskas.

Šis parlamentaras, Seimo posėdžių sekretoriate įregistravęs Administracinių nusižengimų kodekso, Baudžiamojo kodekso, Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Kariuomenės drausmės statuto pataisas, tikisi, kad, sumažinus leidžiamą alkoholio koncentraciją vairuotojų biologinėse terpėse iki 0,3 promilės, galimai sumažės keliuose vairuotojų, kurie prie vairo sėda ką tik išgėrę nedidelį kiekį alkoholinių gėrimų.

Šiuo metu teisės aktuose numatyta lengvo neblaivumo riba, kurią viršijus atsiranda atsakomybė, yra 0,4 promilės.

G. Vaičekauskas siūlo panaikinti tolerancijos ribą vairuotojams, kurie per metus padaro pažeidimus, susijusius su transporto priemonių vairavimu apsvaigus. Parlamentaras siūlo numatyti, kad tokiems vairuotojams, jei jiems nustatomas neblaivumas daugiau nei 0 promilių, bet ne daugiau kaip 0,3 promilės, taikoma bauda nuo 450 iki 850 eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims - nuo 850 iki 1200 eurų. Pasak liberalo, jiems privalomai būtų skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vienų metų šešių mėnesių iki trejų metų.

Seimo narys G. Vaičekauskas taip pat siūlo nebediskriminuoti ir mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių ir galingųjų keturračių vairuotojų ir jiems taikyti bendrą leidžiamą alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitą - 0,3 promilės - kaip ir pagrindinei vairuotojų daliai.

„Nesuprantama, kodėl, pavyzdžiui, 20 metų patirtį turintis motociklo vairuotojas, kuris yra lengvai apsvaigęs, prilyginamas nepatyrusiems, keleivius vežantiems, sunkiasvores transporto priemones vairuojantiems ar pavojingus krovinius vežantiems vairuotojams“, - sako Seimo narys.

Todėl G. Vaičekauskas siūlo panaikinti motociklų vairuotojus nepagrįstai diskriminuojančias, jo nuomone, nuostatas ir taikyti analogišką atsakomybę kaip ir įprastas transporto priemones vairuojantiems asmenims tiek greičio viršijimo, tiek vairavimo apsvaigus atvejais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder