Savivaldybė pagaliau rado vietą „Sūduviui“

Savivaldybė pagaliau rado vietą „Sūduviui“

Klaipėdos miesto Taryba ketvirtadienį priėmė sprendimą, kuris leistų Lietuvos jūrų muziejui panaudos teise perduoti Dangės upės krantinės dalį, prie kurios būtų galima švartuoti nurašytą karinį laivą "Sūduvis" ir paversti jį muziejumi.

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys, kuris vadovavo darbo grupei, dėl vietos "Sūduviui" parinkimo, sako, kad diskusija vyko visus metus. Diskutuota buvo dėl kelių vietų, kur galėtų stovėti "Sūduvis". Statyti laivą kitoje Pilies tilto pusėje ties buvusiu senosios perkėlos pastatu buvo atsisakyta dėl intensyvesnės laivybos šioje upės dalyje, taip pat dėl saugumo, nes audrų metu upė už tilto yra saugesnė švartuoti medinį laivą. Švartuoti laivą Smiltynėje prie Lietuvos jūrų muziejaus, darbo grupės manymu, būtų ir per brangu ir tam pasirengti jau neužtenka laiko.Tiem, kurie mano, kad kariniam laivui miesto centre ne vieta, A. Barbšys siūlo paskaityti užrašą ant Kaune Karo muziejuje eksponuojamo Laisvės varpo.

"Ten parašyta, kad laisvę reikia apginti", - pacifistų argumentus atrėmė A. Barbšys.

Miesto Tarybos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Vidmantas Dambrauskas sakė, kad sprendimą reikia būtinai priimti, tačiau jis pasiūlė, kad pasirašant panaudos sutartį dėl "Sūduvio" pastatymo dešiniajame Dangės upės krante prie Pilies tilto būtų numatytas ne dabar planuojamas penkerių metų laikotarpis, o dviejų.

"Per tą laiką būtų galima įvertinti ar ši vieta tinkama, išanalizuoti kitas alternatyvas ir vėliau dar šios kadencijos taryboje priimti dar vieną sprendimą", - sakė V.Dambrauskas. Šis siūlymas sulaukė ir kitų Tarybos narių pritarimo.

Detales numatys sutartyje

Rimantas Taraškevičius, sakė, kad tokiu atveju, jei po dviejų metų miestas apsispręstų, kad laivas turi būti statomas kitoje vietoje, miestas turėtų prisiimti ir finansinius įsipareigojimus tokią vietą paruošti. Nes dabar Lietuvos jūrų muziejus yra pasirengęs pats skirti keliasdešimt tūkstančių eurų tam, kad krantinė būtų pritaikyta laivui švartuoti.

Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė taip pat pasigedo aiškesnių miesto įsipareigojimų dėl finansavimo tuo atveju, jei laivo vieta ateityje būtų kaitaliojama. Anot jos, jei krantinės panaudos terminas sutartyje būtų trumpinamas iki dviejų metų, tai gali apsunkinti ir pačio muziejaus sprendimo priėmimą dėl lėšų skyrimo krantinei pritaikyti laivo švartavimui.

"Investicijos nėra tokios didelės, miestas galėtų tą krantinę laivui stovėti parengti ir už savo pinigus, tai būtų tuomet miesto turtas ir nekiltų jokių klausimų,"- pasiūlė V. Dambrauskas.

Priėmus tarybos sprendimą, Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, sakė, kad artimiausiu metu bus parengtas sutarties projektas ar net keli jos variantai su Jūrų muziejumi. Projektas bus pateiktas Tarybos Kolegijai.

"Tikiuosi, kad sutartis gali būti pasirašyta dar šiais metais", - prognozavo G. Neniškis.

Tarybos narys Arvydas Vaitkus, balsuodamas susilaikė. Jis stebėjosi, kad net metus laiko dirbusi grupė taip ir nesugebėjo parengti tinkamo projekto, kuris nekeltų tiek daug klausimų ir diskusijų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder