Rusijai šnipinėjusį Lietuvos jūrininką siūlo įkalinti

Rusijai šnipinėjusį Lietuvos jūrininką siūlo įkalinti

Lietuvos pilietį 45-erių jūrininką Romaną Šešelį, kuris yra kaltinamas šnipinėjimu Rusijai, antradienį Klaipėdos teisme pasiūlyta įkalinti 8 metams. Generalinė prokuratūra nustatė, kad Rusijoje gimęs ir ten kurį laiką gyvenęs klaipėdietis R.Šešelis beveik dvejus metus slapta vykdė šios šalies karinės žvalgybos centro užduotis – rinko ir perduodavo informaciją, susijusią su strateginiais objektais.

Rusijos karinė žvalgyba jam buvo pavedusi rinkti informaciją apie Lietuvos karines jūrų pajėgas, į Klaipėdos jūrų uostą atplaukiančius NATO laivus, jais gabenamą karinę techniką. Teigiama, jog R.Šešelis pats rinko ir analizavo medžiagą apie Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste esančias šalies nacionaliniam saugumui itin svarbias įmones – bendrovę „Klaipėdos nafta“,

Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, laivą „Independence“ ir jo apsaugą, kitus strateginės reikšmės objektus.

Surinktas žinias R.Šešelis, pasak tyrėjų, užšifruodavo naudodamas slaptažodžius, iš anksto aptartas slaptas frazes siųsdavo elektroniniu paštu iš savo kompiuterio arba nuvykęs į Rusiją perduodavo kaupiklius su informacija žvalgybos organizacijos atstovui.

Per kratą kaltinamojo motinos klaipėdietės Zojos Šešel bute, kuriame gyveno su žmona išsiskyręs jūrininkas, aptikta svarbių įkalčių – elektroninių laikmenų, kaupiklių su Rusijos žvalgybos instrukcijomis ir užduotimis.

Klaipėdos apygardos teisme valstybės kaltinimą reiškiantis prokuroras Redas Savickas tokią R.Šešelio veiklą įvertino kaip sunkų nusikaltimą – kvalifikuotą šnipinėjimą.

Vyrą pasiūlyta įkalinti aštuoneriems metams. Lietuvos įstatymai už šnipinėjimą numato laisvės atėmimą nuo trejų iki penkiolikos metų.

„Manau, kad jo kaltė įrodyta, – vykdė pavojingą nusikalstamą veiklą. Gynėjo nuomonė kitokia – išsakėme savo pozicijas“, – po teismo posėdžio pareiškė R.Savickas. R.Šešelis kaltinimų nepripažįsta ir su jais nesutinka.

Susipažinęs su byla jūrininkas pareiškė, kad ji suklastota. Šnipinėjimu įtariamas R.Šešelis pripažino tik vieną aplinkybę – nuosavu motoriniu kateriu nuplaukdavo pažvejoti prie Kiaulės Nugaros seklumos, kur stovi dujų laivas-saugykla „Independence“, rudenį keldavosi grybauti į Smiltynę.

„Daug žvejų ten meškerioja iš valtelių, fotografuojasi dujų laivo fone, Negi tai nusikaltimas? – teisme prokurorų kaltinimais stebėjosi R.Šešelis. Byloje yra duomenų, kad R.Šešeliui nurodyta užmegzti draugiškus santykius su Lietuvos karinių jūrų pajėgų darbuotojais, įgyti jų pasitikėjimą.

Įtariamasis nerinko ir neperdavinėjo įslaptintų dokumentų, nenustatyta, kad jis iš Rusijos žvalgybos centro būtų gavęs kokį nors atlygį už surinktus ir perduotus duomenis.

Pastaruoju metu R.Šešelis darbavosi mechaniku užsienio šalių laivuose. Išsituokęs vyras tvirtino esąs trijų nepilnamečių vaikų tėvas – buvusiai žmonai padeda juos išlaikyti.

Bus teisiami dar du

Generalinė prokuratūra Šiaulių apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje dar du asmenys kaltinami šnipinėję Rusijai veikdami organizuotoje grupėje. Vienas jų sulaikymo metu dirbo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kitas jau buvo išėjęs į atsargą.

Abu kaltinamieji šiuo metu yra suimti. Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas 2017 metų gruodį iš Antrojo operatyvinių tarnybų departamento gavus informaciją apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai ir įtarus vykdant šnipinėjimą.

Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biurui. Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad 52 metų K.R. ir 58 metų J.M. už piniginį atlygį galėjo rinkti ir perduoti Rusijos žvalgybai ją dominančią informaciją ir kitaip bendradarbiauti su šios valstybės žvalgybą vykdančios organizacijos atstovais.

Nuo 2014 metų rudens užsienio valstybės žvalgybos pavedimu Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės patalpose buvo fotografuojami tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai ir objektai, karinės vadovybės įsakymai, sprendimai ir kiti nevieši, tačiau neįslaptinti duomenys. Iš viso nustatyti daugiau nei 35 informacijos perdavimo atvejai.

Slapti susitikimai su Rusijos žvalgybos atstovais vykdavo tiktai užsienio šalyse, laikytasi ir kitų slaptumo priemonių.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder