Ruošiasi ieškoti minų jūros dugne

Ruošiasi ieškoti minų jūros dugne

Penktadienį Klaipėdos uoste prisišvartavo 14 laivų, kurių dauguma dalyvaus tarptautinėje jūrinėje operacijoje "Atvira dvasia 2019" (angl. "Open spirit"). Savaitgalį dalį laivų iš arti pamatyti galės miesto gyventojai ir svečiai.

Operacijos metu bus siekiama išvalyti Baltijos jūros dugną nuo jūrinių minų, likusių per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus.

"Džiaugiamės galimybe čia atvykti ir realiomis sąlygomis vykdyti savo užduotis, taip treniruodami tiek įgulas, tiek prisidėdami prie vandenų saugumo plėtimo. Atvykome vykdyti operacijos tikslų - tai, kas jau suplanuota. Kartu su kitomis valstybėmis norime pasiekti maksimalius rezultatus ne tik paieškos, bet ir tarpusavio bendradarbiavimo srityse", - sakė Danijos karališkojo karo jūrų laivyno, NATO nuolatinės parengties išminavimo grupės 1 vadas Peteris Krogh.

Kaip teigė komandoras leitenantas, Karinių jūrų pajėgų atstovas Ramūnas Kažerskas, pratybose laukiama 14 laivų. Penktadienį ryte pirmieji į uostą įplaukė prancūzų ir vokiečių laivai.

Pratybos "Atvira dvasia" bus pradedamos pirmadienį, o jų metu bus išžvalgyta daugiau nei 300 kv. km. Lietuvos vandenų plotas.

"Būsime dar saugesni savo vandenyse ir žinosime, kas slepiasi ne tik po žemės, bet ir po vandens paviršiumi. Kaip nuolatos juda smėlio kopos Neringoje, taip juda ir vandens dugnas. Jeigu vieną kartą matai miną ant dugno, nereiškia, kad po audros ją vėl matysi, arba atvirkščiai", - pasakojo R. Kažerskas.

Visus laivus, kurie stovi Kruizinių laivų terminale, gyventojams bus galima aplankyti tiek šeštadienį, tiek sekmadienį nuo 12 iki 16 valandos. Miestiečiai turės galimybę ne tik pabūti laivuose, bet ir dalyvauti visuomenės ir kariuomenės vienybės renginiuose.

"Šalia laivų stovės technika, įvairūs atrakcionai. Tiek vaikai, tiek suaugusieji galės gerai praleisti laiką. Atsiprašome, bet rytoj orų prognozė nėra tokia, kokios norėtumėme. Bet užtikriname, kad tie, kas ateis ir nepabūgs jūrinio oro, diena bus turininga", - tikino R. Kažerskas.

Informacija

Per Pirmąjį pasaulinį karą jūroje padėta apie 55 tūkst. jūrinių minų ir 7,5 tūkst. įvairių kliūčių, per Antrąjį pasaulinį karą - beveik 95 tūkst. jūrinių minų ir beveik 16 tūkst. įvairių kliūčių. Spėjama, kad daugiau nei 80 tūkst. minų vis dar yra vandenyje. Šios minos vis dar kelia didžiulį pavojų: 2005 m. Šiaurės jūroje Belgijos žvejai tinklais atsitiktinai ištraukė miną, kuriai sprogus žuvo keturi žmonės. Tokių nelaimingų atsitikimų yra buvę ir daugiau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder