Rengiama kasmetinė akcija "Švari Dangė"

Rengiama kasmetinė akcija "Švari Dangė"

Rotary klubas „Concordia 1826“ ir socialinis partneris asociacija „Mano miestas Klaipėda“ ekologinę edukacinę akciją „Švari Dangė – 2016“ šiemet vykdys jau šeštą kartą.

Akcijos pavadinimas „Švari Dangė“ parinktas neatsitiktinai – mes siekiame, kad miesto upei butų grąžintas senasis istorinis Dangės pavadinimas, o dabartinis naujadaras (Danė), musų nuomone, yra savotiška kalbos šiukšlė.

2012 m. projektas buvo pastebėtas ir įvertintas LR Aplinkos ministerijos Padėkos raštu už aplinkosaugines iniciatyvas.

Šiuo projektu siekiama parodyti skatinamąjį pavyzdį visuomenei ir išvalyti Dangės upės vandens paviršių ir pakrantes nuo nepageidaujamų civilizacijos padarinių. Kviečiame visus prisijungti ne dėl to, kad stigtų rankų ar lėšų sutvarkyti musų miesto upę. Kviečiame todėl, kad atkreiptume visų dėmesį į tai, kas tyčia ar netyčia atsiranda upėje (stiklas, plastikas, guma...). Kviečiame todėl, kad suvoktume, jog vandenį teršia ne vandens gyvūnai, o mes – kranto gyventojai!

Talkai pasibaigus apie atliekų poveikį upei, o tuo pat metu ir visai mūsų aplinkai susirinkusiems kasmet papasakoja vis kiti lektoriai: ekologai, gamtosaugininkai, istorikai, kalbininkai. Šiemet upės istoriją bei jos pavadinimo peripetijas mums primins istorikas Kęstutis Demereckas.

Šiemet projektas iš pavasario keliasi į rudens laiką. Jei anksčiau akcentavome, kad miestą ruošiame šventėms, tai šiemet norime būti arčiau tikrosios gamtos. Bazinė renginio vieta yra numatyta Dangės krantineje po Liepų g. Tiltu, kairėje pusėje važiuojant nuo Klaipėdos, t.y. ten, kur yra gaisrinis privažiavimas prie vandens. Tai yra populiari klaipėdiečių poilsio vieta ir norisi, kad ji būtų graži, tvarkinga ir ramiai lauktų žiemos „miego“.

Prie akcijos kviečiame prisijungti visus, neabejingus mus supančiai aplinkai. Ypač kviečiame įsijungti visas miesto bendruomenes, gyvenančias netoli upės – tai puiki proga ne tik susitvarkyti mus supančią aplinką, bet ir pabendrauti, tiesiog pabūti kartu. Akcijos partneriai UAB „Specialus autotransportas“ parūpins talkininkams maišus bei konteinerius, o UAB „Sabelija“ aprūpins talkininkus darbo pirštinėmis. Sportinės žūklės klubo „Kurėnas“ nariai, pasitelkę savanorius savo laiveliais valys upės pavirsšių, o nardymo centro „Oktopusas“ savanoriai naršys upės dugną ties Liepų gatvės tiltu. Visi kiti – kas pėsčiomis, kas keliaudami dviračiais valys upės pakrantes.

Akcijos veiklos zonos:

1.  Jachtų uostelis Kruizinių laivų terminale;

2. Atkarpa nuo Meridiano iki Mokyklos g. tilto;

3. Jono kalnelio prieigos – dirbs laivelis;

4. Atkarpa nuo Mokyklos g. tilto papėdės iki bazinės renginio vietos;

5. Bazinė vieta – dirba narai;

6. Dviračių takas nuo bazinės vietos link Tauralaukio tilto – darbuojasi dviratininkai.

7. Visose renginio zonose dirba laiveliai, kurie renka šiukšles nuo vandens paviršiaus bei surenka jau kupinus šiukšlių maišus.

Renginio vieta bei laikas:

Spalio 1 diena, šeštadienis, 11.00 – 12.30 val. Dangės krantinėje po Liepų g. tiltu, kairėje pusėje.

12.30 – 13.00 val. numatyta paskaita bazinėje stovyklos vietoje. Lektorius – istorikas Kęstutis Demereckas.

13.00 val. numatomas mailiaus bei/ar nacionalinės žuvies Lyno simbolinis paleidimas į upę.

13.10 val. viską įamžinsime bendroje renginio dalyvių nuotraukoje.

Tikime, kad šioje akcijoje kartu su savo šeimomis, draugais, bendradarbiais dalyvaus ne tik RK "Concordia 1826" bei kitų pamario regiono klubų broliai bei seserys, bet ir gausus būrys geros valios klaipėdiečių, neabejingų savo Klaipėdos apylinkių gamtos gerbūviui.

Taigi – dar kartą kviečiame bendram pasidarbavimui. Iki malonaus susitikimo!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder