Reido metu matuoti CO kiekiai automobilių išmetamosiose dujose

Reido metu matuoti CO kiekiai automobilių išmetamosiose dujose

Šiandien Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai su Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojais ir policijos pareigūnais Klaipėdoje organizavo reidą, kurio metu buvo matuojami anglies monoksido (CO) kiekiai automobilių išmetamosiose dujose.

Klaipėdoje, Šiaurės pr. šiandien vykusio reido metu pareigūnų tikslas buvo informuoti vairuotojus apie alternatyvias aplinkai nekenksmingas transporto priemones ir automobilių išmetamųjų dujų poveikį oro kokybei bei aplinkai.

"Mūsų tikslas yra stabdyti šiek tiek senesnes transporto priemones, išmatuoti išmetamus teršalus, informuoti vairuotojus, pasiūlyti jiems alternatyvas. Tad daliname skrajutes, kuriose yra informacija, kaip galima atsisakyti taršių transporto priemonių. Pasinaudoti Vyriausybės numatyta kompensacija ir įsigyti dviratį ar paspirtuką, o galbūt ir naujesnę transporto priemonę", - pasakojo Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Marius Sanda.

Pareigūnai šiandien užsiėmė švietėjiška veikla ir vairuotojai reido metu baudžiami nebuvo.

"Automobilių išmetamųjų dujų koncentracijos normos yra 3, o kol kas sustabdyti automobiliai ribų neviršijo", - tikino M. Sanda.

Sustabdžius automobilį, policijos pareigūnai paprašo automobilio registracijos numerio, kuriame yra nurodyti automobilio pagaminimo metai ir variklio tipas. Šie duomenys yra svarbūs, kad aplinkosaugininkai žinotų kokį prietaisą naudoti, ar skirtą dyzeliniams ar benzininiams varikliams. Į išmetamąjį vamzdį yra kišamas prietaisas ir to prietaiso pagalba išmatuojama išmetamųjų dujų koncentracija.

"Prieš metus laiko vykdėme šią akciją ir pamatėme tendenciją, kad net ir senesni automobiliai pas lietuvius yra techniškai tvarkingi. Mes atliekame tokią kaip ir dvigubą kontrolę, nes automobiliai praeina ir techninės priežiūros centrus. Praėjusiais metais iš 70 stabdytų automobilių buvo nustatytas tik 1 pažeidimas", - pasakojo M. Sanda.

Už iš automobilių išmetamus teršalus, jei yra viršijamos normos, yra numatyta administracinė bauda nuo 60 iki kelių šimtų eurų. Sustabdyti vairuotojai tikino, jog nerimo nejaučia ir mano, kad pasitikrinti automobilio išmetamųjų dujų koncentraciją yra tikrai naudinga. "Puikiai jaučiuosi, mašina nėra sena, tad nėra ko bijoti. Esu į tokią akciją papuolęs ir užsienyje, viskas buvo gerai. Tokios akcijos manau labai reikalingos, nes aš pats piktinuosi, kai reikia išjungti ventiliatorių, kai priešais važiuoja taršus automobilis", - sakė sustabdytas vairuotojas Ramūnas. "Pirmą kartą esu tokioje akcijoje, automobilis tvarkingas, tad nebijau. Blogiau nuo tokių akcijų tikrai nėra, nes galbūt yra žmonių, kurie net nežino, jog su automobiliu kažkas negerai, tai pasitikrinti visada naudinga", - tikino vairuotoja Karolina.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder