Rašytojo jubiliejų ženklins ir medžių kaita

Rašytojo jubiliejų ženklins ir medžių kaita

Šiemet minint Kristijono Donelaičio 300 metų gimimo metines Klaipėdoje planuojama atnaujinti aikštę, kurioje stovi paminklas lietuvių literatūros pradininkui. O kitąmet numatyti pokyčiai ir K. Donelaičio gatvėje. Planuojama atsisveikinti su senais sergančiais medžiais.

"Aikštę planuojama atnaujinti. Reikia, kad būtų tinkama danga, apšvietimas, suoleliai. Specialistai, kurie kuria landšafto projektą, turi viziją, kad aikštė įkūnytų "Metų laikus", kad ištisus metus joje kas nors žaliuotų, žydėtų", - lakoniškai viziją perteikė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus, kuris ir iškėlė iniciatyvą sutvarkyti minėtą aikštę, pirmininkas Arūnas Sakalauskas.

[CITATA]

Tiesa, projektas dar iki galo neparengtas, tad esą tikslesni kontūrai paaiškės po kelių savaičių.

"Aišku tiek, kad tvarkyti reikia šiemet, nes šiemet minime jubiliejų. Tačiau dar nežinome nei reikalingos sąmatos, nei galutinės vizijos. Yra įsteigtas specialus fondas, ieškome rėmėjų. Žmonių iniciatyva džiugina - jau yra norinčiųjų paremti aikštės tvarkymo darbus - ir įmonės, ir šeimos nori prisidėti", - pasakojo A. Sakalauskas.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, aikštės atnaujinimo iniciatorių prašymu buvo atlikta išsami čia augančių medžių analizė. Kiek anksčiau buvo ištirti ir K. Donelaičio gatvėje augantys medžiai.

"Paaiškėjo, kad didžioji jų dalis yra pasenę, sergantys, šerdys išpuvusios. Taigi daugelis medžių gatvėje kelia pavojų praeiviams ir automobiliams. Aikštėje augančių medžių situacija kiek geresnė. Gal kelis medžius aikštėje ir būtų galima palikti, bet kaip atrodys? Tad planuojama tiek aikštėje, tiek K. Donelaičio gatvėje augančius senus medžius pakeisti naujais. Taip, kaip buvo pasielgta šalia esančioje Liepų gatvėje", - sakė L. Dūda.

Tiesa, K. Donelaičio gatvėje augančių medžių laja klaipėdiečiai šiemet dar galės džiaugtis, nes pokyčiai joje planuojami tik 2015 metais, jei, žinoma, biudžete atsiras tam lėšų.

Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos išvadose suskaičiuota, jog aikštėje auga 89 medžiai, vyrauja liepos. 90 proc. jų yra patenkinamos arba blogos būklės.

K. Donelaičio gatvėje auga 101 medis. Vyrauja kaštonai ir liepos. Daugelis jų iš vidaus yra pažeisti puvinio.

Miestiečiams, kurie dažnai yra linkę gailėti kertamų didelių medžių, Miesto ūkio departamento direktorius patarė neskubėti piktintis, bet palaukti galutinio vaizdo, kuomet vietoje senų bus pasodinti nauji medeliai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder