Ramybę drumsčia tik seni sprogmenys

Ramybę drumsčia tik seni sprogmenys

Ekstremalių situacijų komisija antradienį surengtame posėdyje išklausė ataskaitą apie Klaipėdos miesto civilinę saugą 2018 metais ir įvertino ją kaip gerą. Pasidžiaugta, kad praėjusiais metais uostamiestyje nebuvo nė vienos ekstremalios situacijos, tik ekstremalūs įvykiai.

Pasak civilinės saugos specialisto Žilvino Vainoros, Klaipėdoje praėjusiais metais atsitiko 24 ekstremalūs įvykiai: 23 iš jų - rasti nuo karo laikų likę sprogmenys, 1 - gripo epidemija.

Ž. Vainoros teigimu, jeigu mieste susidarytų ekstremali situacija, gyventojus informuotų 49 garso sirenos.

"Sirenas girdėtų apie 90 procentų gyventojų. Žinoma, jeigu jie nebūtų namuose su sandariai uždarytais plastikiniais langais. Taip pat yra galimybė informuoti miestiečius apie pavojų trumposiomis žinutėmis, tačiau kol kas jas galima siųsti tik iš vieno civilinės saugos specialisto kompiuterio ir telefonų naudotojai turi būti nustatę funkciją priimti tokio pobūdžio žinutes", - aiškino specialistas apie informacijos sklaidą.

Ž. Vainora užtikrino, jog per pastaruosius penkerius metus civilinės saugos specialistai patikrino visas 140 uostamiesčio įstaigų (vaikų lopšelius-darželius, mokyklas, kitas mokymo, gydymo įstaigas, įmones) ir visos jos yra pasiruošusios reaguoti į ekstremalias situacijas, tik dar ne visos spėjo parengti prevencinių civilinės saugos priemonių planą, kurio reikalavimas įsigaliojo praeitais metais.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Klaipėdos departamento direktorius Rimantas Jonas Pilipavičius komisijos narius informavo apie vieną iš galimų pavojų - tymų epidemiją. Savaitės pradžioje, pasak R. J. Pilipavičiaus, Lietuvoje buvo užfiksuoti 242 tymų susirgimo atvejai: 180 Kauno apskrityje, 40 - Vilniaus, 4 - Klaipėdos. Direktorius priminė, kad tymus sukelia itin lakus virusas.

"Ligos simptomai panašūs į gripo: karščiavimas, akių uždegimas, kosulys, sloga ir viso kūno bėrimas tamsiai raudonomis dėmėmis. Itin pavojingos yra šios ligos komplikacijos: plaučių, vidinės ausies uždegimas, encefalitas. Pagrindinė tymų prevencija - nuolat vėdinti patalpas.

Buvusieji kontakte su sergančiuoju tymais per 72 val. skiepijami nemokamai. ULAC Klaipėdos skyrius užtikrino, kad vakcinos turi", - informavo R. J. Pilipavičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder