Pristatytos naujame sezone pasirodysiančios knygos

Pristatytos naujame sezone pasirodysiančios knygos

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje visi norintieji turėjo galimybę stebėti nuotoliniu būdu vykstantį leidyklos "Tyto alba" naujo sezono knygų pristatymą. Kaip ir kasmet, leidykla tradiciškai pakvietė skaitytojus į susitikimą, spaudos konferenciją su autoriais, kurių knygos pasirodys rudens ir žiemos sezonais.

Netikėtai užklupęs karantinas labai gerai parodė, kad skaitymas yra neatsiejama žmonių laisvalaikio dalis. Skaitytojai ėmė vis aktyviau domėtis įvairiais leidiniais ir knygomis, tad, reaguodama į jų poreikius, leidykla "Tyto alba" žada įvairų ir įdomų ateinantį sezoną: bus populiarių ir gerai žinomų autorių romanų ir intriguojančios negrožinės literatūros.

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje skaitytojai turėjo galimybę atsisėdę prie kompiuterių ekranų nuotoliniu būdu stebėti knygų pristatymą, tačiau tokia galimybė ne itin sudomino skaitytojus.

Nuotolinės tiesioginės transliacijos žiūrimumas taip pat buvo gana nedidelis, knygų pristatymą tiesiogiai žiūrėjo vos 159 žmonės iš visos Lietuvos.

Rudens ir žiemos sezonais pasirodysiančias knygas pristatė autoriai: Rimantas Kmita, Gediminas Kulikauskas, Genovaitė Bončkutė-Petronienė, Donatas Katkus drauge su Rasa Murauskaite, Aidas Puklevičius, Vaidas Jauniškis, Violeta Palčinskaitė, Eglė Aukštakalnytė-Hansen, Gina Viliūnė, Tomas Dirgėla.

Rimantas Kmita - "Remyga"

Literatūrologas, rašytojas Rimantas Kmita išpopuliarėjo išleidęs popromaną "Pietinia kronikas". Tuomet autorius ir pats netikėjo, kad jo knyga taps bestseleriu, tačiau šį kart, kitaip nei visi, autorius nerašė knygos tęsinio, o žengė į naujus, dar neištirtus vandenis ir pristatė romaną "Remyga".

Dar šiais metais pasirodysiančiame romane, skaitytojai ne tik bus nukelti į 1988-1993 metus, bet ir susipažins su pagrindiniu romano veikėju Remyga. Vaikinu, kuris grįžęs iš armijos įsidarbina į miliciją ir bando tuose sunkiuose laikuose susitvarkyti savo gyvenimą.

"Romane pradėjau kurti istorijas, vienu ypu norėjosi papasakoti apie laiką, kai viskas keitėsi ir tuo pačiu niekas nesikeitė, tai toks dvigubas paradoksas, vertėsi santvarkos ir vyko dalykai, kurie buvo neišvengiami", - pasakojo R. Kmita.

Gediminas Kulikauskas - "Tankų mūšiai Lietuvoje. Manšteino tankų reidas 1941"

Kitas autorius, istorikas Gediminas Kulikauskas, geriau yra žinomas dėl keturių savo ledinių "Apelsinų kontrabanda", "Elektros boikotas", "Respublika prieš Maskvą" ir "Lietuvio kodas. Įpročiai ir būdas senovės lietuvio prieš 100 metų", kurie pasakoja apie tarpukario bei kitų laikotarpių šalies gyvenimą. Tačiau šį kartą naujojoje knygoje "Tankų mūšiai Lietuvoje", autorius dėmesį skyrė Antrojo pasaulinio karo metu įdomiausiems mūsų šalyje vykusiems tankų mūšiams.

"Važinėjant po Lietuvą, kur vyko tankų mūšiai, teko asmeniškai išvaikščioti, išbraidydi ir išbėgioti tas vietas. Įsitikinau, kad jei ne kiekvienas, tai daugelis Lietuvos kaimų turi jei ne tanką, tai lėktuvą paskendusį pelkėje, ežere ar durpyne. Daugelis žemės ūkio technikų dar ir dabar naudoja tankų liekanas", - sakė G. Kulikauskas.

Genovaitė Bončkutė-Petronienė - "Pakelk mane aukštai"

Spaudos konferencijos metu Genovaitė Bončkutė-Petronienė taip pat pristatė naująją savo knygą "Pakelk mane aukštai". Tai kūrinys apie moters psichologinę transformaciją, prasidedančią po išsiskyrimo. Knygoje išsamiai aprašyta herojės psichoterapinė patirtis, dvasiniai ieškojimai, vidinio pasaulio išgyvenimai, susipynę su išorinių įvykių, santykių ir kelionių detalėmis.

Šis psichoterapinis romanas yra ypatingas tuo, kad psichologinis virsmas aprašytas profesionalo. Romanas atspindi ekspertines žinias, atskleidžia, kaip iš tikrųjų dirba psichologai ir kaip vyksta vidiniai pokyčiai.

"Šis romanas taip pat turi tokį niuansą, kad jame duodami atsakymai, kažkas, kas galėtų padėti, nes ir taip tų kančių labai daug mūsų gyvenime, o knyga, kur žmogus dar giliau pasinertų į kažkieno depresiją be jokių atsakymų, atrodė jau per daug", - sakė G. Bončkutė-Petronienė.

Autorė pasakojo, jog turėjo mintį šią knygą pavadinti "Vidinis kritikas ir mergaitė", nes vidinis kritikas yra vienas iš romano personažų. Ji tikino, jog romane yra ir religinė tema, nes norėjosi aprėpti dvasinę temą ir suteikti žmonėms, bent mažytę viltį.

Donatas Katkus, Rasa Murauskaitė - "Užrašai iš Rokantiškių"

Naujo sezono knygų pristatymų metu, savo kūrinį "Užrašai iš Rokantiškių" pristatė ir Donatas Katkus su knygos sudarytoja Rasa Murauskaite. Žadama, jog ši knyga bus apie Donato Katkaus gyvenimo ir kūrybos kelią, o joje skaitytojai ras ir maestro pasakojimų bei dienoraščių ištraukų. Planuojama, kad knyga pasirodys tik 2021 metų vasarį.

Knygą sudarinėjanti radijo ir laidų vedėja, kritikė Rasa Murauskaitė pasakojo, jog medžiagos buvo be galo daug, tad teko ieškoti nuoseklaus pasakojimo ir netikėčiausių, įdomiausių nutikimų.

"Maestro memuaruose papasakoja apie savo gyvenimo epizodus, kuriuose atsiranda daugybė asmenybių, kurios atsiveria įdomiausiais rakursais. Istorija pasakojama iš skirtingų perspektyvų, nes viena yra ką maestro rašo dabar, o kita yra tos ištraukos iš dienoraščių, kurios taip pat persipina per visą tekstą ir tarsi atveria tą kitą, ankstyvesnį laiką", - mintimis dalijosi R. Murauskaitė.

Pats Donatas Katkus, knygos pristatyme kreipėsi į visą lietuvių bendruomenę, sakydamas, jog kultūrinės refleksijos jau nebėra.

"Vyksta baisūs procesai, nyksta žmogaus asmenybės ženklai, kurie buvo apie soliarinį palikimą. Jo nebeliko, nes telefonai ir kompiuteriai viską sunaikino, tai ką žmonės rašė kada nors, tai jie yra dingę, tai mes nebeturime tos patirties. Kreipiuosi į visus, kad jie rašytų prisiminimus, nes ten formuojasi žmonių individualybės, mąstymas, prisiminimai", - sakė D. Katkus.

Aidas Puklevičius - "Rytoj manęs nebus"

Rašytojas, scenaristas ir prozininkas Aidas Puklevičius pristatė savo romaną "Rytoj manęs nebus". Romane keliamas vienas pagrindinis klausimas - kaip atrodo gyvenimas, kai sužinai, jog po pusės metų mirsi.

"Pagalvojau, kad ką jei žmogų įkišti į sunkią situaciją, jog sužinai, kad po pusės metų mirsi. Tuomet pradedi galvoti ką darytum ir supranti, kad tie sprendimai ir juokingi, ir truputi tragiški. Tu galvoji reikia padaryti per pusę metų tai, ko niekada nepadarydavai", - pasakojo A. Puklevičius.

Planuojama, kad ši knyga turėtų pasirodyti dar šių metų gruodį.

Vaidas Jauniškis - "Patirti peizažą. Pasivaikščiojimai po miestą ir laiką"

Kultūros ir teatro kritikas Vaidas Jauniškis pristatė kitų metų vasarį pasirodysiančią eseistikos knygą "Patirti peizažą. Pasivaikščiojimai po miestą ir laiką". Knygoje skaitytojai ras kiek daugiau nei 40 kūrinių, kuriuos autorius parašė per dešimtmetį.

"Viena vertus juokaujant galima pasakyti, kad tai yra klasika, nes kai kurie tekstai yra rašyti prieš dešimtmetį. Yra pas mus problemos, kurios neišsprendžiamos, susiję su kultūros politika, kultūra, su miestu, gyventojų elgsena. Kartu tai yra ir problemos ir normalus demokratijos kelias į priekį. Kada mes galime save kritikuoti, bet taip pat labai gerai yra atsigręžti ir pažvelgti į save iš šono", - sakė V. Jauniškis.

Violeta Palčinskaitė - "Ką padarė šokių salė"

Lietuvos poetė, dramaturgė, scenaristė ir vertėja Violeta Palčinskaitė pristatė naujausią savo knygą "Ką padarė šokių salė". Knygos veikėjai ne tik žiogas, sraigė, du ožiukai iš Pakruojo, senjorai vėžliai iš Žemaitijos, bet ir šokių salė, lubos, grindys bei sienos. Ši knyga skaitytojus pasiekė jau rugpjūtį.

"Pas mane ant stalo visko daug ir kuo viskas baigsi tikrai nežinau. Karantino metu neparašiau nei vienos eilutės, net ir neskaičiau, pabuvau su savimi ir ilgai galvojau, kodėl rašau, kam viso to reikia ir kad gal daugiau neberašysiu. Kai karantinas pradėjo švelnėti, visai be mano valios, pradėjo lysti visokios idėjos, eilutės iš eilėraščio ir taip išėjo, kad rašau ir rašysiu toliau", - sakė autorė.

Naujos knygos tekstus papildo dailininkės Marijos Smirnovaitės nuotaikingos iliustracijos.

Eglė Aukštakalnytė-Hansen - "Laukinė Motina Gamta"

Keliautoja, rašytoja, fotografė Eglė Aukštakalnytė-Hansen jau baigia trečią savo knygą apie laukinę gamtą, kuri turėtų skaitytojus pasiekti dar šių metų gruodį. Kūrinyje "Laukinė Motina Gamta" autorė pasakos apie laukinę gamtą, jos grožį, taip pat skaitytojai turės galimybę išvysti ir akį traukiančias gamtos fotografijas, keliančias nerimą dėl klimato kaitos.

"Šita knyga apie laukinę gamtą, ji pakankamai atvira, buvo rašoma tikrai ilgai. Laukinė gamta atsirado tuomet, kai negalėjau išvykti į Kiniją tyrinėti genčių. O būtent Kinijoje suvokiau, kad vienintelis tikras dalykas pasaulyje yra gamta. Kada esi tarp betoninių džiunglių, suvoki laukinės gamtos prasmę ir poveikį", - sakė autorė.

Eglė Aukštakalnytė-Hansen pasakojo, jog savo knygoje nori pasidalinti istorijomis apie gamtos grožį, kuris skaitytojams turėtų pasakoti apie keliones, energiją ir žinias.

"Tai yra aplinkos ir žmogaus santykis, aš noriu, kad skaitytojas, nepriklausomai nuo amžiaus, nuo išsilavinimo, patirtų kelionės nuotykį, pamatytų grožį, kad pajustų didesnę empatiją", - pasakojo E. Aukštakalnytė-Hansen.

Gina Viliūnė - "Budelio mokinys"

Lietuvių rašytoja, prozininkė ir istorinių romanų autorė pristatė romaną "Budelio mokinys", kuris skaitytojus pasieks gruodžio mėnesį. Žadama, jog šiame romane bus pasakojama apie XVI amžiaus Vilniaus panoramą, istorines detales ir spalvingą miestiečių gyvenimą, žinoma, viskas rutuliosis per nuotykių pilną detektyvinę istoriją.

"Galvojau į kokį žanrą įtalpinti budelį. Labai seniai svajojau parašyti detektyvą. Supratau, kad budelis yra netinkamas detektyvo žanrui, nes jis ne tyrėjas, o ir žmonės su budeliu nesikalbėdavo. Jis buvo žmogus, kurį visi miestiečiai apeidavo dideliu ratu. Ir jis niekaip netiko į mano sumanymą, tad teko jį pakeisti į budelio mokinį, kurį žmonės dar ne taip ignoravo", - pasakojo G. Viliūnė.

Tomas Dirgėla - "Užkeiktoji pono Kuko knyga"

Jaunas vaikiškų knygų rašytojas Tomas Dirgėla žengė į naują žanrą ir šį kart pristatė siaubo knygą vaikams "Užkeiktoji pono Kuko knyga". Vaikus knyga turėtų pasiekti jau šių metų lapkritį. "Didelę įtaką man padarė mano mylimiausias rašytojas Stephenas Kingas ir tiesiog vieną kartą man kilo mintis pasidomėti ar vaikams patiktų siaubo istorijos. Pasirodo, kad siaubo literatūros vaikams turime tik verstos iš užsienio kalbų. Kilo mintis įeiti į šį žanrą ir tai bus toks pirmas blynas", - pasakojo T. Dirgėla.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder