Prasidėjo jubiliejinis kalvystės pleneras

Prasidėjo jubiliejinis kalvystės pleneras

Jau 1­0–us metus vykstantis tarptautinis kalvystės pleneras „Keturi vėjai“ prasidėjo. Renginys vyksta Klaipėdoje, Šiaurės rage, šalia senosios perkėlos. Renginį tradiciškai organizuoja Lietuvos kalvių sąjunga. Čia dalyvaujantys 30 kalvių iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Čekijos, Rusijos, Danijos bei Kanados drauge kala skulptūrą „Angelas“.

„Kalvystės plenerą organizuojame jau 10 metų. Prieš tai darėme įvairiausius projektus, tokius kaip meilės medis, Lietuvos žemėlapis. Savo jubiliejine kompozicija norėjome atiduoti duoklę būtent kalvystei, dėl kurios visi čia ir esame. Angelas – tai mūsų visų kalvių mūza, įkvepėja, globėja“, – kodėl pasirinktas būtent šis simbolis aiškino Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas.

Festivalio pabaigoje kalvių nukaltas kūrinys kasmet dovanojamas Klaipėdos miestui, o vėliau yra perkeliamas į pasirinktą viešą vietą. Tiesa, kurią miesto vietą puoš ši angelo skulptūra – dar neaišku.

„Turime vieną variantą, tačiau išduoti bijome – sunku rasti tinkamą vietą, norinčių statyti savo skulptūras yra daug, tad, šiuo atveju, esame kaip žvejai – gerų vietų neišduodame“, – juokavo L. Leščiauskas.

Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas tikino, jog žmonių susidomėjimas kalvyste yra pastovus ir didelis: „Žmones domina šitas amatas, o kiek žiūrovų pritrauksime į šventę priklauso nuo renginio dydžio. Pavyzdžiui, kalvystės festivalis Čekijoje, kuris vyksta jau virš 3­0 metų, pritraukia apie 2000 dalyvių iš viso pasaulio, o žiūrovų tiek, kiek būna per Jūros šventę Klaipėdoje. Tad tikimės, jog laikui bėgant pavyks gauti didesnį finansavimą ir surengti didesnį renginį, kuris tikrai gali būti toks pats įdomus kaip Jūros šventė ar džiazo festivalis.“

Renginio metu žmonės gali ne tik stebėti gyvai vykstantį kalvių darbą, bet ir patys išbandyti kalvystės meną. Klaipėdietis Egidijus Nemeikšis, nusikalęs savo pirmąjį vinį, pasakojo, jog išbandyti verta kiekvienam. „Pamatėme, jog kalvių darbas yra daugiaspalvis: fiziškai sunkus, tačiau kartu reikalaujantis meniškumo, kūrybiškumo“, – pasakojo šventės lankytojas.

Renginys vyks rugpjūčio 13–14 dienomis. Visus norinčius pajusti unikalią kalvystės dvasią organizatoriai kviečia nemokamai apsilankyti renginyje

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder