Pradės siurbti užterštą gruntą

Pradės siurbti užterštą gruntą

Baigiantis vasarai Klaipėdos uoste prasidės darbai, numatyti pavasario pradžiai ir įstrigę dėl apskųsto rangos konkurso rezultatų, kurie, kaip įrodyta bylinėjantis, buvo teisingi.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (KVJUD) liepos pabaigoje pasirašė sutartį su užteršto grunto išvalymo, apdorojimo ir sandėliavimo projekto Klaipėdos uoste konkurso laimėtoju – jungtinės veiklos pagrindu veikiančia įmonių grupe: „Sito Rakennuttajat Oy“, „Vesirakennus Ojanen Oy“, „Vesityö Oy“, „Baltic Techservice OU“. Darbų vertė – 11,4 mln. eurų su PVM.

Šiuo metu atliekami užteršto grunto aikštelės paruošimo darbai. Kaip informavo rangovas, rugpjūčio mėnesį planuojama pradėti mobilizuoti projektui reikalingą techniką.

Grunto siurbimas ir valymas glaudžiai susijęs su tolesniu Klaipėdos uosto gilinimu, didesnių laivų įplaukimu į pietinę uosto dalį ir Malkų įlankos terminalų plėtra.

„Pagaliau pajudės labai svarbus visam Klaipėdos uostui projektas. Užbaigus jį bus atvertos galimybės tolesniems pietinės uosto dalies plėtros projektams“, – teigia KVJUD generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Laiku pradėti darbus sutrukdė teisminiai procesai. Konkursą apskundė maždaug 2 mln. eurų aukštesnę kainą nei laimėtojas pasiūliusios jungtinės veiklos pagrindu konkurse dalyvavusios bendrovės „MT Group“ ir „Jan De Nul N.V“. Jos, kaip atskleidė bylinėjimasis, be pagrindo apskundė konkurso rezultatus, nes nebūtų laimėjusios dėl pasiūlytos per aukštos kainos. Pasak KVJUD vadovo, skundo nagrinėjimas sutrikdė tiek įstaigos, tiek terminalų operatorių planus, o už tai, deja, ieškovai neatsako.

Užteršto grunto išvalymo, apdorojimo ir sausinimo projektas turi didelę reikšmę visai Malkų įlankos teritorijai. Prieš pradedant gilinimo ir kitus darbus būtina tinkamai išvalyti per daugelį metų susikaupusius teršalus šioje akvatorijos dalyje apsaugant aplinką nuo žalingo poveikio.

Uosto akvatorijoje ketinama išvalyti apie 260 tūkst. kubų grunto. Projektas turi ir gamtosauginę reikšmę. Taip siekiama sutvarkyti uosto akvatorijos dugne esantį IV užterštumo klasės gruntą, kurio gramzdinimas jūroje esančiose sąvartose draudžiamas, o specialių tvarkymo vietų Lietuvoje nėra. Didžioji dalis užteršto grunto yra Malkų įlankoje ir akvatorijos dalyse prie krantinių, prie kurių vyko laivų remonto ir statybos darbai.

Pastarąjį kartą užterštas gruntas uoste buvo valomas 2013–2014 metais. Tąkart išvalyta viena iš Vakarų laivų gamyklos naudojamų doko duobių ir joje atkurtas projektinis 16 metrų gylis. Tąkart buvo išsiurbta beveik 60 000 kubų dumblo. Jis sukrautas į geotekstilės maišus specialioje aikštelėje. Jo išvežti niekur nereikia. Vakarų laivų gamyklai įsigijus didesnį doką ir siekiant remontuoti visų tipų vandenynų laivus, būtina gilinti ne tik naujojo doko vietą, bet ir įplaukos kanalą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder