Politikų pagalba verslui: uostamiesčio kavinėms suteikė lengvatą

Politikų pagalba verslui: uostamiesčio kavinėms suteikė lengvatą

Trečiadienį Klaipėdos miesto taryba pritarė, kad šiais metais viešojo maitinimo įstaigos būtų atleistos nuo prekybos ir paslaugų vietinės rinkliavos.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės, už visus 2020 metus nuo prekybos ir paslaugų teikimo miesto viešosiose vietose vietinės rinkliavos bus atleistos viešojo maitinimo įstaigos, įsirengiančios lauko kavines ir didinančios aptarnavimo vietų skaičių prie veikiančios stacionarios kavinės.

Numatoma lengvatą taikyti ir Tarybos sprendimu nustatytose 500 kv. m ploto prekybos ir paslaugų teikimo zonose Girulių ir Melnragės paplūdimiuose kurortinio, poilsio ir turizmo sezonų metu ir prekybą ir paslaugų teikimą teritorijoje Melnragėje, prie Vėtros g. 8.

Taip stengiamasi padėti maitinimo paslaugas teikiančiam verslui lengviau atsigauti.

Pernai Klaipėdos savivaldybė buvo išdavusi 116 leidimų lauko kavinėms įrengti, už tai į miesto biudžetą buvo sumokėta 28,5 tūkst. eurų. Prekiauti ir teikti paslaugas minėtose zonose Giruliuose ir Melnragėje pernai buvo išduotas 41 leidimas, už kuriuos buvo gauta 18 tūkst. eurų rinkliavos.

„Darant prielaidą, kad poreikis įrengti lauko kavines šiemet būtų panašus, biudžetas dėl to negautų beveik 47 tūkst. eurų pajamų“, - skaičiavo K. Petraitienė.

Politikai turėjo ir daugiau pasiūlymų. Pavyzdžiui, Saulius Budinas ragino atleisti nuo mokesčio ne tik kavines, bet ir kitas įmones, vykdančias prekybą ar teikiančias paslaugas.

Tačiau, pasak K. Petraitienės, reikia įvertinti ir Savivaldybės finansines galimybes, nes, pavyzdžiui, pernai prekybai ir paslaugoms teikti mieste buvo išduota apie 1 300 leidimų.

Be to, pasak Mokesčių skyriaus vedėjos, jau dabar matoma, kad per šių metų sausio-balandžio mėnesius bus surinkta mažiau pajamų, nei planuota.

Vis dėlto ruošiamasi S. Budino pasiūlymą įvertinti ir apsvarstyti.

Bus svarstomi ir Klaipėdos miesto tarybos frakcijos „Už Klaipėdą“ pateikti pasiūlymai. Frakcijos pirmininkės Vaidos Raugelės žiniasklaidai išplatintame rašte pateikti penki pasiūlymai.

Siūloma įvertinti galimybes leisti lauko kavinėms praplėsti užimamą plotą, išnaudojant miesto aikštes, skverus, kiek tai netrukdo saugiam automobilių eismui užtikrinti ir Savivaldybės biudžeto sąskaita atleisti nuo vietinės rinkliavos.

Taip pat siūloma nuo vietinės rinkliavos atleisti ir maisto furgonus, leidžiant jiems veiklą vykdyti jų pasirinktose miesto vietose, nepažeidžiant nustatytų higienos reikalavimų, kelių eismo taisyklių bei netrukdant pėstiesiems.

Palengvinti naštą siūloma ir prekybininkams, kurie jau gali dirbti – raginama leisti jiems vykdyti lauko prekybą Savivaldybės nustatytose vietose arba šalia parduotuvės patalpų netrukdant pėstiesiems, suteikti galimybę viešose miesto erdvėse prekiauti amatininkams, menininkams, juos karantino laikotarpiu atleidžiant nuo vietinės.

Dar vienas pasiūlymas – leisti viešose miesto erdvėse kūrybinio verslo atstovams už atlygį organizuoti kino filmų demonstravimą, organizuoti kitus scenos meno renginius, atleidžiant juos nuo vietinės rinkliavos.

Šiuos pasiūlymus, pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, svarstys specialiai suburta darbo grupė ir, ko gero, netolimoje ateityje Tarybai svarstyti bus pateiktas išsamesnis, papildytas sprendimas dėl lengvatų verslo atstovams.

Anksčiau šį mėnesį Taryba priėmė sprendimą priverstinai veiklą turėjusius sustabdyti asmenis karantino laikotarpiu atleisti nuo lauko reklamos mokesčio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder