Pasikeitė viešojo transporto bilietų kainos: kaip sutaupyti?

Pasikeitė viešojo transporto bilietų kainos: kaip sutaupyti?

Klaipėdos politikams praėjusią savaitę patvirtinus naujas viešojo transporto kainas jau galima įsigyti visų rūšių bilietus.

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ laikinasis vadovas Andrius Samuilovas pabrėžė, kad pasikeitė dauguma iš 111 bilietų rūšių kainos, daugiausia padidėjo tačiau liko nepakitusios kai kurių reikšmingų bilietų rūšių kainos. Keleiviams siūloma pasiskaičiuoti būsimas išlaidas ir pasirinkti taupiausią bilieto rūšį. 

Siūlo metinį bilietą

„Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovų teigimu, pigiausias pasirinkimas yra metinis bilietas, nes visų rūšių metinio bilieto kaina liko nepakitusi.

Naudojantis visos kainos visų dienų metiniu bilietu vienai dienai neribotas kelionių skaičius mieste kainuoja tik 70 centų. Atitinkamai, naudojantis pusės kainos (taip pat ir senjoro) lengvatiniu bilietu dienos kelionės kainuos 35 centus, studentams ir moksleiviams - 14 centų.

Metinio bilieto pranašumas matyti ir lyginant jį su mėnesiniais bilietais. Bendra atskirų 12 mėnesių visų dienų be nuolaidos bilietų kaina dabar yra 318 eurų, o metinio tokio bilieto kaina išlieka 255 eurai. Taigi, skirtumas yra net 63 eurai.

Nepakitusi išliko ir vadinamojo pradinuko bilieto kaina – 10 eurų. Jis lieka pigesnis nei du moksleivio mėnesio bilietai, taigi jį verta pirkti iki kitų metų pavasario. Suprantama, tėvai turi įsitikinti, kad vaiko branda jau leidžia jam savarankiškai naudotis viešuoju transportu.

Priemiestyje įmanoma važiuoti senomis kainomis 

A. Samuilovo teigimu, priemiesčio maršrutuose, skirtingai nei mieste, mokama ne už kelionės faktą, o už nuvažiuotą atstumą, taigi, toliau važiuojant ir mokama daugiau. Dabar kelionės kaina, priklausomai nuo atstumo, padidės dar 10-30 centų. Daugiau teks mokėti perkant bilietą iš autobuso vairuotojo - taip kol kas daro dauguma priemiesčio keleivių.

Tačiau kelionės kaina nepasikeitė tiems priemiesčio keleiviams, kurie už kelionę atsiskaito prisiregistruodami/išsiregistruodami: žymi e. bilietą skaitytuve tiek įlipę, tiek ir išlipdami.

„Šios dabar nustatytos kainų žirklės ne tik leis priemiesčio keleiviams taupyti išlaidas, tačiau ir, manome, turėtų paskatinti už kelionę atsiskaityti modernesniu, vairuotojo negaišinančiu būdu, taip paspartėtų ir pati kelionė“, - teigė A. Samuilovas.

Internetu – greičiau, patogiau ir pigiau

„Klaipėdos keleivinis transportas“ rekomenduoja visiems išbandyti bilietų pirkimą internetu. Pirmiausia - visų rūšių ir terminų bilietai, perkami internetu, yra pigesni nei įsigyjant juos kioskuose. Pavyzdžiui, perkant metinį bilietą skirtumas jį įsigyjant kioske ir internetu yra 15 eurų.

Taip pat nusipirkti savo bilietą internetu galima bet kuriuo paros ar savaitės metu ir tai greita procedūra.

Susikurti savo paskyrą ir pradėti naudotis e. bilietu rekomenduojama ir nuolatiniams autobusų keleiviams, ir tiems, kurie viešuoju transportu važiuoja retai. Pavyzdžiui, jeigu už kelionę atsiskaitoma žymint popierinį bilietą, kiekviena kelionė kainuos po eurą, nesvarbu, kiek kartų važiuojama. Tačiau jeigu kartiniai bilietai perkami iš paskyros, žymint e. bilietą, - pati bilieto sistema po ketvirtos kelionės automatiškai perskaičiuos sumokėtus pinigus į terminuotąjį tos dienos bilietą - penktoji ir vėlesnės kelionės, kiek jų bebūtų, tokiam keleiviui jau nebekainuos. 

Patogu ir tai, kad savo paskyroje galima turėti ir galiojantį terminuotąjį bilietą, ir pinigų. Pavyzdžiui, jeigu savaitgaliais kur nors važiuojate retai, galima įsigyti darbo dienų terminuotąjį bilietą ir į paskyrą, vadinamąją elektroninę piniginę, pervesti pinigų. Tokiu atveju sistema, priglaudus kortelę prie komposterio, atpažįsta terminuotąjį bilietą ir darbo dienomis jį nuskaito, o poilsio dienomis nurašomi pinigai iš paskyros.

Papildomas privalumas greta darbo dienų bilieto paskyroje turėti ir pinigų – galimybė naudotis maršrutiniais taksi mieste, važiuoti jais į Kretingą ir Palangą, važiuoti ir priemiesčio maršrutais.

„Naudotis internetu visiems rekomenduojame ir dėl to, kad jeigu sulūžo ar buvo pamesta bilieto kortelė, procedūros keičiant bilietą yra paprastesnės. Jeigu žmogus pildo bilietą internetu, galima greitai patikrinti, ar pamestas, sulūžęs bilietas priklauso tikrai tam žmogui, yra matoma bilieto pildymo istorija, todėl galima kur kas lengviau perkelti bilietų ar pinigų likutį į naują kortelę. Jeigu žmogus internetu nesinaudoja, tokiu atveju prašome pateikti čekių, įrodančių bilieto nuosavybę, o jei žmogus čekių neturi, gali kilti problemų“, - sakė A. Samuilovas.

Be to, jau antrus metus veikianti naujoji e. bilieto sistema leidžia keleiviui savo paskyroje pasižiūrėti kelionių istoriją ir, jeigu jis naudojasi kartiniais bilietais, cento tikslumu susiskaičiuoti savo išlaidas. Taigi, galima paskaičiuoti ir apsispręsti, kokios rūšies bilietą labiau apsimoka įsigyti, kad būtų galima sutaupyti.

„Kelionių istorija leidžia bilieto rūšį rinktis ne intuityviai, o racionaliai iki cento suskaičiavus ir palyginus išlaidas pagal pasirinktinus bilietų variantus. Tai irgi būdas jeigu ne visada sutaupyti, tai bent būti ramiam, kad įprastai pasirenkama bilieto rūšis ir yra pati įmanomai pigiausia pagal kelionių poreikį“, - pabrėžė „Klaipėdos keleivinio transporto“ specialistai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder